Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Επιτέλους γίναμε Βενεζουέλα του Νότου... O Παπαδημούλης από τις Βρυξέλλες στηρίζει Νικόλα Μαδούρο



Το συμβούλιο εκλογών της Βενεζουέλας έδωσε την Τρίτη στους ηγέτες της αντιπολίτευσης έγγραφο με το οποίο τους επιτρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βάλλεται λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.


Τριψήφιος πληθωρισμός, παραγωγικό έλλειμμα τύπου Σοβιετικής Ενωσης και σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη, ενώ η αποφασιστική νίκη στις βουλευτικές εκλογές πέρσι ενθάρρυναν την αντιπολίτευση να πιέσει για την ανάκληση του Μαδούρο.


Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλυσοδέθηκαν στο γραφείο του συμβουλίου εκλογών την περασμένη εβδομάδα σε διαμαρτυρία για την παράλειψή του να παραδώσει τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές (σχεδόν 4 εκατομμύρια) για να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα. Την Τρίτη, γιόρτασαν την παράδοση του εγγράφου ως πολιτική νίκη και άλλαξαν σχέδια ώστε μια προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας να μετατραπεί σε ευκαιρία για την συλλογή υπογραφών.
«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε την απόσυρση του Μαδούρο», είπε ο βουλευτής Ελάιας Μάτα σε ανάρτηση στο Twitter. «Εμείς ο λαός υποστηρίζουμε την αλλαγή, δεν υπάρχει τρόπος να την ανακόψει κανείς», πρόσθεσε.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον σύντροφο Παπαδημούλη να στηρίξει με πάθος μέσω twitter τον φάυλο πρόεδρο της χώρας. Του αρκεί που δηλώνει αριστερός.





Στο μεταξύ σε κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε η Βενεζουέλα, με το Μαδούρο να ζητά έκτακτες εξουσίες να κυβερνά με διατάγματα για δύο μήνες, μετά τη δημοσίευση μάλλον ζοφερών οικονομικών στοιχείων: Η ύφεση, με φόντο το φθηνότερο πετρέλαιο, έφτασε το 7,1% στο τρίτο τρίμηνο και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο. 141,5%.
Το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει πλέον η αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκρίνει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δημοσίευσε, μερικές ώρες πριν την κίνηση Μαδούρο, για πρώτη φορά οικονομικά στοιχεία εδώ και δύο χρόνια. Οι κακές ειδήσεις, για μία οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο, ήρθαν μαζεμένες και ο πρόεδρος προχώρησε αυθημερόν στην κήρυξη κατάστασης «έκακτης οικονομικής ανάγκης».
Το προεδρικό διάταγμα θέτει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, στις οποίες ο Μαδούρο θα έχει διερυμένες αρμοδιότητες παρέμβασης στους τομείς της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματική καταιγίδα» είπε. «Δεν πρόκειται για καταιγίδα του Μαδούρο, όπως κάποιοι πιστεύουν, αλλά για μία κατάσταση σε όλη τη χώρα που επηρεάζει κάθε οικογένεια στη Βενεζουέλα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: