Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Διεθνοποιείται η υφαρπαγή των περιουσιών μειονοτικών Ελλήνων στους Δρυμάδες της Βορείου Ηπείρου

DRYMADES

Η υφαρπαγή των περιουσιών των κατοίκων των Δρυμάδων, του Βούνου και της ευρύτερης περιοχής της Χιμάρας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων παρατηρητών. 

Καθολική είναι η εκτίμηση, ότι πίσω από το σχέδιο που υλοποιεί η Κυβέρνηση Ράμα, κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν τις ελληνικές περιουσίες για να «επενδύσουν» στην περιοχή. Παράλληλα όμως εξυπηρετούνται και οι ανθελληνικές επιδιώξεις των γνωστών εθνικιστικών κύκλων, εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι ενώ επιχειρείται η αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας από Έλληνες και Ορθόδοξους πολίτες, δεν συμβαίνει το ίδιο και για όσους τίτλους αποκτήθηκαν από καταπατητές με πλαστά έγγραφα. 

Τη Δευτέρα του Πάσχα - και με δεδομένο ότι στην περιοχή της Χιμάρας εγκαταστάθηκαν μηχανήματα του Στρατού για κατεδαφίσεις, αλλά και το κλίμα εκφοβισμού που προκαλείται- στους Δρυμάδες, με πρωτοβουλία της  Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής και σε συνεργασία με την «ΟΜΟΝΟΙΑ» πραγματοποιήθηκε ανοιχτή διαβούλευση, τόσο για το φλέγον ιδιοκτησιακό ζήτημα, όσο και για άλλα θέματα που απασχολούν τους γηγενείς κατοίκους.





Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ και σχολιασμός του  Βαγγέλη Παπαχρήστου. 
Δε λένε να πάψουν οι εντάσεις στα χωριά των παραθαλασσίων. Δικαιολογημένα. Εδώ υπάρχουν οι παρθένες παραλίες και τα μοσχομυρωδάτα μέρη. Οι παμπάλαιες εκκλησίες, μοναστήρια και τα αρχοντικά σπίτια. Οι θαρραλέοι κάτοικοι που αντιστάθηκαν σε κάθε σύστημα και σε κάθε κατακτητή.
Αυτό πρέπει ν' αλλάξει. Πρέπει να δαμαστούν και να υποκύψουν στις ορέξεις των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων. Πρέπει να καταβροχθίσουν και να χειριστούν αυτά τα μέρη οι κυβερνητικοί μεγαλοκαρχαρίες. Ή καλύτερα όπως τα είπε ένας Δρυμαδιώτης στην ανοιχτή συνέλευση: «Θέλουν να σβήσουν την καταγωγή μας, τα ήθη και έθιμα, την θρησκεία. Θέλουν να μας αφανίσουν και να μας διώξουν.»

Τι συνέβη στις Δρυμάδες
Σαν δεν έφθανε που «οι βρικόλακες της νύχτας», όπως τους χαρακτήρισε ένας νέος,  κατεδάφισαν τον Άγιο Αθανάσιο, ξανά οι κάτοικοι της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής της Χιμάρας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλη μία βάρβαρη επιχείρηση. Θέλουν να υφαρπάξουν τις περιουσίες τους.  Η κυβερνητική υπηρεσία Task-Force, που συστήθηκε για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, που αποκτήθηκαν μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος με το νόμο 7501, βρήκε ως παράνομους μόνο τους 123 τίτλους ιδιοκτησίας των Δρυμαδιωτών και κανέναν από τους καταπατητές της περιοχής που με πλαστά έγγραφα και άλλες πολιτικές μεθοδεύσεις υφαρπάζουν τις περιουσίες του γηγενούς πληθυσμού. 
Την ίδια στιγμή μηχανήματα του στρατού εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για την κατεδάφιση παράνομων κτηρίων, τρομοκρατεί τους κατοίκους με επιλεκτικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις κτηρίων.
Ανοιχτή διαβούλευση
Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, οι Δρυμαδιώτες που ζουν στο χωριό και στον ελλαδικό χώρο, εκπρόσωποι από την ευρύτερη περιοχή της Χιμάρας, εκπρόσωποι της Ένωσης Χιμαριωτών των ΗΠΑ από Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, (μέσω  skype) οργάνωσαν ανοιχτή διαβούλευση για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα και όλη την περιοχή.   
Στην συνάντηση αυτή, η Ομόνοια εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Πρόεδρο  Λεωνίδα Παππά, τον πρώην Πρόεδρο και δήμαρχο Βασίλη Μπολάνο και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Χιμάρας  Φρέντη Μπελέρη.  Προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν  ο βουλευτής της περιοχής και Γ. Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας  A. Ristani, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  A, Madhi.   Με διαδικτυακή σύνδεση συμμετείχαν ο  Πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής πάτερ Κοσμάς Καραβέλας, εκπρόσωποι από Νέα Υόρκη και Βοστώνη, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ   Ευάγγελος Ντούλες και ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Geoff Parker.





Η οργή των κατοίκων
«Έχουν από το 1993 που μας λένε και ξαναλένε ότι θα μας διώξουν. Πέρασαν 25 χρόνια και το περιουσιακό δε λύθηκε. Οι Δρυμάδες είναι ένας ΝΑΟΣ.  Δεν είχαμε ψωμί και χτίζαμε εκκλησίες. Κάθε μαχαλάς έχει και τη δική του εκκλησία. Αυτά δεν μπορούν να τα χωνέψουν. Να τα καταπιούν. Και βρίσκουν τον τρόπο να μας πολεμήσουν. Εμείς δεν φοβούμαστε..»
Αυτά ήταν τα λόγια των εξοργισμένων κατοίκων των Δρυμάδων, που είναι και λόγια όλων των κατοίκων της περιοχής.

Τοποθετήσεις
Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής π. Κοσμάς Καραβέλας, δήλωσε πως θα αξιοποιήσει όλα τα δημοκρατικά μέσα και συμμαχίες που διαθέτει στην Αλβανία,  Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευαισθητοποίηση του θέματος και  απηύθυνε έκκληση ενότητας σε όλους τους Χιμαριώτες γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς άνευ προηγουμένου, το καθεστώς της εξουσίας του δίδυμου Ράμα - Κοκδήμα  το οποίο δεν σέβεται ούτε τα ιερά του τόπου μας και θέλει να επαναφέρει στους πολίτες το φόβο», ανάφερε ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπάς. «Το περιουσιακό δεν αφορά μόνο τη Χιμάρα αλλά όλες τις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας, ένα πρόβλημα που αν και πέρασαν 25 χρόνια όχι μόνον δε βρήκε λύση, αλλά κάθε μέρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με πλαστά έγγραφα, αρπάζουν τις περιουσίες των δικών μας κοινοτήτων». 
Ο Πρόεδρος έκανε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες, ανεξαρτήτου ιδεολογίας και εθνικότητας, να αντισταθούνε στην αλαζονική συμπεριφορά αυτής της εξουσίας. Στους  μεν συμπολίτες  που στηρίζουν το Σ.Κ., να διώξουν το φόβο και ν' αντιδράσουν, στα είδους Χοτζίστικα τερτίπια της κυβέρνησης, αν θέλουν να συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Έκκληση απεύθυνε και στη διεθνή κοινότητα ν' ακούσει την κραυγή αγωνίας αυτού του λαού για όλες τις παραβιάσεις που γίνονται.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες έκανε έκκληση να σταματήσει σήμερα αυτή η τρελή επιχείρηση, γιατί αύριο θα είναι αργά. Να φύγει ο φόβος και να  υψώσουμε τη φωνή μας, να αποδειχτεί νομικά κάθε παραβίασή και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βγουν σε κοινή δήλωση, αν θέλουμε τον εκδημοκρατισμό αυτής της χώρας.
Για την διεθνοποίηση του ζητήματος και την επίλυση του, συμφωνήθηκε να συνταχθεί κοινό ψήφισμα όλων των φορέων.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: