Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τι ισχύει για την αξιοποίηση των ερημωμένων στρατοπέδων της Πρέβεζας. Το ενδιαφέρον, ο ρόλος του Δήμου και τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι ισχύει για την αξιοποίηση των ερημωμένων στρατοπέδων της Πρέβεζας - Το ενδιαφέρον, ο ρόλος του Δήμου και τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών

Έχουμε ασχοληθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν με τις εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση των ερημωμένων στρατοπέδων της Πρέβεζας, τα οποία ανήκουν στην περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και ειδικά αναφερόμαστε στα στρατόπεδα «Περδίκη Πυλάδη» και «Σολωμού», που ήδη έχουν καταχωρηθεί και στο ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

3ed966d715968f48235705b5f86c556b L

Γύρω από τα δύο αυτά πρώην στρατόπεδα έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μία παραφιλολογία για το αν και κατά πόσο θα δοθούν προς αξιοποίηση στο Δήμο Πρέβεζας ή την Π.Ε. Πρέβεζας, αν θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες ή θα αποτελέσουν Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών.
Όλες αυτές τις απορίες λύνει μέσω του atpreveza, ο διευθυντής του ΤΕΘΑ, Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Β. Σταθιάς, ο οποίος μίλησε σε συντάκτη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και ξεκαθάρισε πολλά πράγματα.
«Το ΤΕΘΑ προχωρά τη διαδικασία της αξιοποίησης των κενών στρατοπέδων. Ειδικότερα στο Ν. Πρέβεζας από τη νέα χρονικά θα ''τρέξουμε'' τις εξελίξεις για τα στρατόπεδα ''Περδίκη Πυλάδη'' και ''Σολωμού'', τα οποία η αλήθεια είναι πως διαθέτουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα. Τα έχουμε μάλιστα ήδη συμπεριλάβει στο ηλεκτρονικό μας χαρτοφυλάκιο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έσοδα από την αξιοποίηση μέσω του ΤΕΘΑ της ακίνητης περιουσίας, δίνονται για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της Χώρας, με ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό», μας τόνισε ο κ. Σταθιάς και πρόσθεσε αναφορικά με τη συνεργασία του ΤΕΘΑ με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας:
«Πρόθεση δική μας είναι να απευθυνόμαστε πρωτίστως στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και της Περιφέρειες και στη συνέχεια σε ιδιώτες για την αξιοποίηση των κενών στρατοπέδων. Στην Π.Ε. Πρέβεζας μάλιστα υπάρχει και το παράδειγμα του στρατοπέδου «ΔΟΥΚΑ», το οποίο έχει δοθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Τα δύο στρατόπεδα που μου αναφέρατε (''Περδίκη Πυλάδη'' και ''Σολωμού'') δεν αποτελούν εξαίρεση. Σε περίπτωση όμως που ο Δήμος ή άλλος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει έτοιμα Master Plan, μελέτες και ό,τι άλλο χρειάζεται για να προχωρήσει στην αξιοποίηση και σηκώνει τα χέρια ψηλά, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε και άλλες λύσεις».

zy2tTR2Jk17Ad6nu1431509402dBHahWfeW95N9bEh

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza, για τα δύο στρατόπεδα της πόλης μας, έχουν ήδη ενδιαφερθεί ιδιώτες, ώστε να τα αποκτήσουν. Σε ερώτησή μας ο κ. Σταθιάς απάντησε: «Όντως ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά εμείς εξετάζουμε τη φερεγγυότητα και όλα τα δεδομένα, πριν πάρουμε αποφάσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη».
Για το ενδεχόμενο να μετατραπεί κάποιο στρατόπεδο στην πόλη μας σε Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών, ο κ. Σταθιάς είπε: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό αυτή τη στιγμή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: