Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ανθούσα Πρέβεζας. Απολαύστε τα video




























Η Ανθούσα βρίσκεται 3 km βόρεια της Πάργας. Έχει περίπου 650 κατοίκους και απέχει 3-4 km από τις παραλίες : "Σπαρτίλα" και "Άη Σώστη". Βρίσκεται πάνω από την παραλία "Βαλτος" σε απόσταση 2 km. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε γραφικές ταβερνούλες, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια ,αρκετά εκ των οποίων έχουν θέα στην παραλία του Βάλτου, mini markets και καφετέριες.
Η Ανθούσα Πρεβέζης αποτελεί κωμόπολη της άλλοτε υποδιοίκησης Μαργαριταρίου, καλούμενη πρότερα "Ράπεζα", ενώ σήμερα αποτελεί ομώνυμο διοικητικό διαμέρισμα του Δήμου Πάργας.
Είναι κτισμένη ΒΔ. της Πάργας κάτω από το "κάστρο του Αλή Πασά" σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η Ανθούσα άρχισε να συνοικίζεται πριν περίπου 1,5 αιώνα από τους κατοίκους της παρακείμενης Αγίας ή Αγιάς. Στη θέση της δε, όπως εξάγεται από ανασκαφές και διασωθέντα αρχαία νομίσματα, βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελαία.




















Πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς ένα περίοπτο ύψωμα φιλοξενεί το κάστρο της Ανθούσας-Αγιάς.
Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου Μαίτλαντ.
Ιστορία
Στις 17 Φεβρουαρίου του 1814 ο Αλή Πασάς επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και ο στρατός του επιδόθηκε σε σφαγές στην περιοχή, και ειδικά στην Αγιά. Με αυτόν τον τρόπο τιμώρησε τους κατοίκους που είχαν τάσεις ανεξαρτητοποίησης και είχαν συμμαχήσει με τους Παργινούς.
Την ίδια χρονιά ξεγελώντας τον Γάλλο διοικητή Επτανήσου Danzelot με έξυπνη επιστολή, χτίζει και το κάστρο. Ο Ευρωπαίος αρχιτέκτονας το έκτισε πολυγωνικό με μεγάλο ύψος τειχών και γενικά σχεδιασμένο για αποτελεσματική άμυνα με μεγάλο πύργο για πυροβόλα.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Πολυγωνικό κάστρο με μεγάλο πύργο για πυροβόλα και πολύ υψηλά τείχη, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Τον μεγάλο πύργο διατρέχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος με καμάρες και τόξα. Δυο προμαχώνες και μια ζεματίστρα ενισχύουν την άμυνά του.
Στη βόρεια πλευρά δύο προμαχώνες και ζεματίστρα προστατεύουν την είσοδο. Στο εσωτερικό υπάρχει θολωτός περιφερειακός διάδρομος στον μεγάλο πύργο με εσωτερικές καμάρες και τόξα. Δύο ρωσικά πυροβόλα που αγόρασε ο Αλής κείτονται στο χώμα.
Το κάστρο είναι σήμερα σε καλή κατάσταση αν και έχει ρήγματα που είναι επισκευάσιμα. Φαντασμαγορική η θέα του τη νύχτα όταν φωτίζεται σε περίοδο εκδηλώσεων.

Παράλληλες Ιστορίες
Φαίνεται πως υπάρχει μια έντονη τοπική αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοτικών διαμερισμάτων Ανθούσας και Αγιάς για το πατρονάρισμα του κάστρου. Τη διαμάχη φαίνεται να την κερδίζει η Ανθούσα που μάλλον δραστηριοποιείται πιο αποτελεσματικά στις προσπάθειες αξιοποίησης του κάστρου.
















Η Ανθούσα διαθέτει έναν από τους πιο ενεργούς συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών της χώρας. Η Ανθούσα Πρεβέζης βρίσκεται μόλις 3 χλμ. βόρεια από τη γραφική Πάργα (στο δήμο της οποίας ανήκει) και έχει καταφέρει να «τροφοδοτεί» με το. αίμα της σχεδόν ολόκληρο το νομό. Όλα ξεκίνησαν το 1995 με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα ενός παιδιού της περιοχής, γεγονός που κινητοποίησε μια ομάδα 20 κατοίκων από το δήμο να προχωρήσει στην ίδρυση ενός συλλόγου που θα είχε ακριβώς αυτό το σκοπό: τη συγκέντρωση αίματος για έκτακτες περιπτώσεις. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν και ο Βασίλειος Χατζής, το όνομα του οποίου πήρε ο σύλλογος μετά το τροχαίο που του στοίχισε τη ζωή.
«Όταν ξεκινήσαμε υπήρχε προκατάληψη» εξηγεί ο πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, Περικλής Λιακρής. «Ο κόσμος ήταν ανενημέρωτος, δεν ήξεραν τι είναι αιμοδοσία. Ωστόσο, σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε πάνω από 150 μέλη. Μαζί μας έχει συμπράξει και μια ομάδα γυναικών, που προϋπήρχε, και η οποία συγκέντρωνε αίμα». Ο ίδιος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του στους εθελοντές αιμοδότες και προσπαθεί να τους κάνει ακόμη περισσότερους. «Τα στοιχεία που έχουμε από την Π.Ο.Σ.Ε.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών) κατατάσσουν το Σύλλογό μας ανάμεσα στους πρώτους στην Ελλάδα στην αιμοδοσία. Δεν υπάρχει άλλο χωριό με τόσους αιμοδότες! Κάθε οικογένεια στην Ανθούσα έχει και έναν αιμοδότη. Στο χωριό μας ζούνε, επίσης, πολλοί Εγγλέζοι, τους οποίους καταφέραμε να γίνουν και αυτοί αιμοδότες. Το 10% των μελών μας είναι αλλοδαποί. Είναι, μάλιστα, πιο ενημερωμένοι και πιο προχωρημένοι» προσθέτει ο πρόεδρος.
Αιμοδοσίες γίνονται δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη. Το αίμα που συγκεντρώνεται από το Σύλλογο, αφορά πρώτα στις ανάγκες των αιμοδοτών της, στα μικρά παιδιά και τα έκτακτα περιστατικά. Κατόπιν, εφόσον το αίμα επαρκεί, δίνουν και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Λιακρής εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει: «Το αίμα που συγκεντρώνουμε από τις αιμοδοσίες, το δίνουμε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας. Αυτό είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας κάθε αιμοδότη, εφόσον παραστεί ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό, συνήθως τροχαία - που είναι συχνά στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, ως Σύλλογος καλύπτουμε σε ανάγκες για αίμα όλο το νομό Πρεβέζης, ενώ αν χρειαστεί προσφέρουμε αίμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» λέει ο κ. Λιακρής, ενώ διευκρινίζει: «Φυσικά, δεν δίνουμε εμείς, ως Σύλλογος, εντολή για το πού θα διατεθεί. Την εντολή για να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές τη δίνει το νοσοκομείο, το οποίο και συνεργάζεται με τα υπόλοιπα της χώρας».
Όσο για το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα αιμοδοτών εθελοντών; «Δεν είναι δύσκολο» λέει ο κ. Λιακρής, «εμείς ξεκινήσαμε σε πολύ δυσκολότερα χρόνια που δεν υπήρχε ενημέρωση, και τα καταφέραμε. Τώρα ο κόσμος γνωρίζει και νομίζω ότι σε κάθε χωριό μπορεί να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος σύλλογος. Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αιμοδότες μόνο όταν συμβαίνει κάτι στην οικογένειά τους. Θα μπορούσαν απλά να είναι αιμοδότες και να έχουν επάρκεια αίματος. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να πεισθούν» Προσθέτει μάλιστα ότι το παράδειγμά τους έχουν ακολουθήσει δύο γειτονικά χωριά της Ανθούσας, όπως και η πόλη της Πρέβεζας. Ο ίδιος είναι διαθέσιμος για κάθε πληροφορία και πρόθυμος να βοηθήσει σ' ό,τι χρειαστεί όλους όσοι ενδιαφερθούν να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια στην περιοχή τους.
Και κάτι ακόμα: o Σύλλογος, από φέτος, προσπαθεί να επεκταθεί στη δωρεά οργάνων με τον πρόεδρο να έχει αναλάβει την ενημέρωση των μελών. «Πάνω από 35 άτομα έχουμε γίνει ήδη δωρητές. Έχουμε έντυπα από τον ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων) και σε κάθε αιμοδοσία ή εκδήλωση, τα μοιράζουμε στον κόσμο, τους ενημερώνουμε. τα συμπληρώνουν, τα στέλνουμε πίσω και μετά ο Οργανισμός στέλνει στον ίδιο το δωρητή συστημένη την προσωπική του κάρτα. Σκοπεύουμε να διοργανώσουμε και ομιλίες με ειδικούς. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί».
info: Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανθούσας «Βασίλειος Χατζής»,
Περικλής Λιάκρης τηλ.: 6932628854, e-mail: spiros_liakris@yahoo.gr
Διαβάστε ακόμα για το δίκτυο εθελοντών μπορούμε 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.














Παραλία και εκκλησία του Αϊ-Σώστη

Σε απόσταση 7km από την Πάργα ή 20 λεπτών με το καραβάκι βρίσκεται η παραλία του Αϊ Σώστη. Ερημική και πανέμορφη με τουρκουάζ νερά και γραφικούς βράχους σε περίεργους σχηματισμούς.
Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι του Αϊ Σώστη, μια από τις πιο ιδιόρρυθμες εκκλησίες της πατρίδας μας. Χτισμένη στο βαθούλωμα που σχηματίζεται από δυο κολλημένους τεράστιους βράχους -από τους οποίους ο ένας χρησιμεύει σαν προστατευτικός της τοίχος- μοιάζει να είναι ένα με το τοπίο ενώ η εντυπωσιακή είσοδος από το στενό άνοιγμα των γιγαντιαίων βράχων προκαλεί δέος στον επισκέπτη.
Σκαλοπάτια λαξεμένα στον βράχο οδηγούν κατευθείαν στη θάλασσα προσφέροντας θέα στο 'Σκάσμα' (ψηλή βράχινη λόγχη σαν δέηση ή ικεσία) και στο 'Φραγκοπήδημα' (ορθόστητος βράχος όπου το 1814 πήδηξε από κει τμήμα της γαλλικής φρουράς κυνηγημένο από τους στρατιώτες του Αλή Πασά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: