Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Φαράγγι (Γκουβέρι) Πωγωνίου. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video




















Το Φαράγγι (Τοπική Κοινότητα Φαραγγίου - Δημοτική Ενότητα ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΩΓΩΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Φαράγγιον". Έδρα του δήμου είναι το Καλπάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Φαράγγι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φαραγγίου, του πρώην Δήμου ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Το Φαράγγι έχει υψόμετρο 635 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,9472427441 και γεωγραφικό μήκος 20,4322265766.
Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φαράγγι θα βρείτε εδώ.








Φαράγγι, γεφύρι στο Καλντερίμι
Το γεφύρι βρίσκεται στη δημοτική ενότητα  του Φαραγγίου του Δήμου Πωγωνίου (νομός Ιωαννίνων). Γεφυρώνει το γκουβεριώτικο ρέμα του ποταμού Δρίνου. Αποτελείται από 8 πέτρινες κολώνες, που στήριζαν παλιότερα ξύλινο κατάστρωμα, το οποίο έχει αντικατασταθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα. Η αρχική κατασκευή του έγινε το 1890.
Οδηγίες Πρόσβασης: 

Βρίσκεται πάνω στο Δρόμο Ιωαννίνων - Πωγωνιανής, μετά την διαστάυρωση για το χωριό Φαράγγι.
Ημερομηνία Καταγραφής: 

Παρ, 06/05/2011
Ποταμός: 

ΔΡΙΝΟΣ
Συντεταγμένες: 

N 39° 56΄55,2΄΄ E 020° 24΄44,8΄΄
Υψόμετρο: 

465
Παρακείμενα Κτίσματα: 

Νεότερη τσιμεντογέφυρα,ενώ παλαίοτερα υπήρχε και τοξωτό γεφύρι
Χρονολογία: 

1890
Χορηγός: 

Οθωμανικό Κράτος








Ονοματολογία: 

Με την ονομασία "Δρίνος"υπάρχουν τρία ποτάμια στον χώρο της Βαλκανικής. 1. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Δρίλωνας ή Δρυμώνας. Σχηματίζεται από το Μαύρο Δρίνο, που πηγάζει από τη Λυχνίτιδα λίμνη, και από το Λευκό Δρίνο που πηγάζει κοντά στο Ιπέκ και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Ο κυρίως Δρίνος διασχίζει και αρδεύει την πεδιάδα της Σκόδρας. 2.Παραπόταμος του Σάβου, στα δεξιά του. Ανήκει στη Σερβία. Πηγάζει από το Μαυροβούνιο και το συνολικό του μήκος είναι 62 χλμ. Και..3. Ο ποταμός Δρίνος που γεφυρώνει η συγκεκριμένη γέφυρα. Ο Δρίνος -για μερικούς ο αρχαίος Κέλυδνος- πηγάζει μέσα στην Ελλάδα, προκύπτοντας απ' τη συμβολή του Κουβαρά της Πωγωνιανής με τον Γυφτοπόταμο της λεγόμενης Παλιολάκκας ή Λάκκας του Μουχτάρ (νοτιότερο Πωγώνι). Μέσα στη Δρόπολη ενισχύεται από τον Ξεριά, που κατεβαίνει απ' την ορεινή Σωτήρα, τον Ξεροπόταμο, που κυλώντας παράλληλα συμβάλλει κοντά στη Δερβιτσάνη, και τον Σωχακό, ποτάμι αυτό του Βόρειου Πωγωνίου. Συνεχίζοντας πέρα απ' το Αργυρόκαστρο, τελικά πέφτει στον μεγάλο Αώο.
Μορφή: 

Ζευκτό
Μήκος Καταστρώματος: 

66 μ.
Πλάτος Καταστρώματος: 

4 μ.
Κατάσταση: 

Καλή
Βιβλιογραφικές και Γραπτές Πηγές: 

1)http://www.petrinagefiria.uoi.gr 2)http://arhiogefirionipirotikon.blogspot.gr 3)http://www.livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: