Και νέο σενάριο-σοκ για την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015 εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, στο οικονομικό επιτελείο κατεβάζουν τον πήχη κάτω και από τις 30.000 ευρώ μεικτά για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 30%-50% υψηλότερο από τον ισχύοντα για φέτος.

Ιδού το μεγάλο μακελειό.

1. Αναδρομικό χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς με την εισφορά αλληλεγγύης
Από τον Ιούλιο αυξάνεται η έκτακτη εισφορά που παρακρατείται κάθε μήνα από όσους έχουν μισθό 1.600 ευρώ καθαρά (ή 2.000-2.500 ευρώ μεικτά) και άνω. Επειδή έχουν ακόμη τη δουλειά τους και έναν μισθό ελάχιστα πάνω από τα όρια της φτώχειας (περίπου 1.400 ευρώ), η κυβέρνηση τους κατατάσσει στους προνομιούχους των οποίων το εισόδημα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο.

 Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για το θέμα της εισφοράς είναι να αυξηθεί από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, όπως τα 30.000 ευρώ.

Από 30% έως 300% μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 420.000 φορολογούμενοι. Η προσπάθεια να εξαιρεθούν όσοι βγάζουν κάτω από 50.000 τον χρόνο εγκαταλείφθηκε γιατί μόλις 97.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό κι έτσι το όφελος για τα κρατικά έσοδα από την αύξηση θα ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, υποχρεώνονται να πληρώσουν αυξημένο φόρο και άλλοι 322.000 φορολογούμενοι με εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ, αφού το κράτος υπολογίζει επιπλέον 120 εκατ. ευρώ -και συνολικά 220 εκατ. ευρώ- από την αύξηση στην εισφορά.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος βγάζει 1.200 ευρώ τον μήνα (περίπου 14.000 τον χρόνο μεικτά) θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ που περίμενε πως θα τα γλίτωνε, αν καταργούνταν η εισφορά. Θα γλιτώσουν περίπου 20 ευρώ από τα 120 ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι.

Αντίστοιχα, για εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 1,4% (με την έκπτωση 30% που διατηρείται έναντι εισφοράς 2% πέρυσι).

Ωστόσο για εισόδημα 30.001-50.000 ευρώ η εισφορά αυξάνεται σχεδόν 50%, από 1,4%, που ίσχυε, σε 2%.

Για παράδειγμα, κάποιος που ζει την οικογένειά του με μισθό 2.500 ευρώ θα δει την έκτακτη εισφορά να αυξάνεται από 420 σε 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 50 ευρώ τον μήνα θα αφαιρούνται από τον μισθό του, που θα τα πληρώσει και αναδρομικά από 1.1.2015, είτε με παρακράτηση από τον μισθό κάθε μήνα είτε με την εκκαθάριση του φόρου το 2016.

 Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εισόδημα 50.000 και άνω, για το οποίο η έκτακτη εισφορά διπλασιάζεται, από 1.050 σε 2.000 ευρώ!

2. Αύξηση ΦΠΑ
Τεράστιο πλήγμα θα δεχτεί το εισόδημα της μεσαίας τάξης και από τις αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να ισχύσουν τα μέτρα-σοκ από 1ης Ιουλίου, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά να συμβεί από τον Οκτώβριο.

Η σκληρή πρόταση των δανειστών θα έχει ως συνέπεια:

α) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,22%.

β) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, τις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων.

γ) Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα είδη διατροφής.

δ) Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ είναι όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν κατά 8,84%.

Αν οι δανειστές υποχωρήσουν και δεχτούν την ελληνική πρόταση για ΦΠΑ 6%, 11% και 23%:
 Μειώνεται ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ κατά 2 μονάδες.

■  Αυξάνονται σχεδόν όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες, ειδικά όσες θεωρούνται «πολυτελείς» (π.χ. διακοπές, ψυχαγωγία, ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), που αποτελούσαν ως τώρα συνήθεις καταναλωτικές προτιμήσεις της μεσαίας τάξης και όχι μόνον των «πλούσιων» που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα φορολογηθούν.

Στο… καλό σενάριο οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 200 ευρώ τον χρόνο για ένα μεσαίο νοικοκυριό, ενώ αν επιβληθούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, οι απώλειες αγγίζουν τα 500 ευρώ - αν υποθέσει κανείς πως τα νοικοκυριά αυτά δεν θα κόψουν την κατανάλωση. Αν υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ στους νησιώτες του Αιγαίου ή κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα, αυτά θα καταβληθούν, όπως τα άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, σταδιακά από τα τέλη του 2015 ή το 2016 και μετά.

3. Νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος
Ιδια και απαράλλαχτη παραμένει η φορολογική κλίμακα και φέτος, χωρίς αφορολόγητο, όπως εκείνη με βάση την οποία θα υπολογιστούν τα νέα εκκαθαριστικά που θα έρθουν από την 1η Ιουλίου.

 Ωστόσο αυτά αντανακλούν εισοδήματα που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς η ανεργία καλπάζει και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εμφανίζονται αφερέγγυες απέναντι στους υπαλλήλους.

Θύματα πέφτουν κυρίως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που δηλώνουν ακόμη κέρδη ή πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης.

4. Επιβολή του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έρθουν από Ιούλιο ή Αύγουστο. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς αφορολόγητο θα πλήξει ευθέως τη μεσαία τάξη. Ο φόρος θα διατηρηθεί ίδιος και απαράλλακτος σε σχέση με αυτόν που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να εισπραχθούν ξανά 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες.

Για έναν ιδιοκτήτη δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα η επιβάρυνση (αντί ελάφρυνσης) μπορεί να ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Και για το 2016, όμως, αν υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου, οι δανειστές ζητούν αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από αυτόν.

5. 150-200 εκατ. ευρώ από τα Ι.Χ.
Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία αυτοκινήτων θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Το μέτρο δεν έχει μπει στα κείμενα της συμφωνίας, αλλά έχει δρομολογηθεί από τον υπουργό Οικονομικών. Καθώς τα μόνα έσοδα που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο από τα Ι.Χ. προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένονται μεγάλες ανατροπές.

Η ιδέα είναι να φορολογούνται τα αυτοκίνητα βάσει της αξίας τους, αλλά και έτσι θα πρέπει να εισπραχθούν 150-200 εκατ. ευρώ επιπλέον από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πλήγμα στη μεσαία τάξη θα επιφέρει όμως και η επιβολή αυξημένου κατά 30% φόρου πολυτελείας για Ι.Χ., σπίτια και πισίνες. Παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού, στην παγίδα πέφτουν και όσοι κατέχουν ή αγόρασαν μεταχειρισμένα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών μέτρων σε χαμηλές τιμές, πιστεύοντας πως η φορολόγηση με βάση τα κυβικά θα ανατραπεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο μηνιάτικα για φόρους
Ο συνδυασμός όλων των μέτρων είναι εκρηκτικός! Μια τετραμελής οικογένεια, όπου ο πατέρας εργάζεται με μισθό 2.200 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει ετήσιο εισόδημα 30.800 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, κατατάσσεται αυτόματα στους προνομιούχους και ο λογαριασμός που έρχεται με τα νέα μέτρα είναι:
430 ευρώ επειδή έχουν ένα σπίτι -που το χρωστούν στην τράπεζα- και ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται, χωρίς αφορολόγητο, είτε μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας είτε όχι.

Μόνο με ένα αυτοκίνητο επταετίας και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο η οικογένεια αυτή καλείται να πληρώσει φόρο 3.356,6 ευρώ. Θα πληρώσουν δηλαδή σχεδόν δύο μηνιάτικα (καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ).

Με τα υπόλοιπα 27.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον 7.500 ευρώ για σούπερ μάρκετ -και μόνο για τα απαραίτητα- ακόμη και αν ο ΦΠΑ μειωθεί στα τρόφιμα.

■ Με τα 20.000 ευρώ περίπου που της απομένουν η οικογένεια πρέπει να πληρώσει λογαριασμούς σε ετήσια βάση για φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα και δαπάνες θέρμανσης, τη δόση του στεγαστικού δανείου, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, ρούχα και παπούτσια κ.λπ.

Αν, π.χ., πληρώνει 800 ευρώ τον χρόνο για ρεύμα και ο ΦΠΑ ανέβει από 13% σε 23%, όπως ζητούν οι δανειστές, θα επιβαρυνθεί και άλλα 80 ευρώ.

■  Κι έτσι όμως, χωρίς να υπολογίζονται άλλες έκτακτες ανάγκες για υγεία κ.λπ., στη συγκεκριμένη οικογένεια απομένουν 2.000-3.000 ευρώ. Αν επιλέξει να κάνει και πέντε μέρες διακοπές, το πακέτο της διαμονής τους θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 11% αντί 6,5% (εκεί συμφωνούν οι προτάσεις και των δανειστών και της κυβέρνησης). Σε ένα πακέτο διαμονής 400 ευρώ, θα πληρώσουν και άλλα 20 ευρώ επιπλέον. Μαζί με τους φόρους πολυτελείας σε διαμονή και σε βραδινές εξόδους, ένα πακέτο των 1.500 ευρώ θα φτάσει ή θα ξεπερνά τελικά τις 2.000 ευρώ.

■  Αν στην ίδια οικογένεια, ο ένας γονιός είναι ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέα κέρδη 1.200 ευρώ τον μήνα ή 14.400 ευρώ τον χρόνο και το οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι 31.000 ευρώ, τότε οι φόροι φτάνουν στα 6.700 ευρώ (δηλαδή όσα δύο μηνιάτικα των γονιών ή 6.773,4 ευρώ) και αν προστεθούν και οι δαπάνες για τα στοιχειώδη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης τα έσοδα είναι μικρότερα από τα έξοδα.Και αν σε μια οικογένεια, στης οποίας το σπιτικό μπαίνουν 30.000 ευρώ τον χρόνο δεν περισσεύουν λεφτά για διακοπές, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.