Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

42 παραλίες στην Ήπειρο με νερά να... τα πιεις στο ποτήρι






Απέραντο τιρκουάζ. Κι αν το Αιγαίο κέρδιζε τα προηγούμενα χρόνια την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αδειούχων του Αυγούστου, την καρδιά των επισκεπτών, αναμένεται να κατακτήσει για μία ακόμη χρονιά το Ιόνιο. Γιατί το χρώμα και η ποιότητα ων νερών του δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε στην Καραϊβική, ούτε στις εξωτικότερες των εξωτικών παραλιών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που κοσμούν τις πιο γυαλιστερές μπροσούρες του πλανήτη. Στην ακτογραμμή της Ηπείρου, οι κορυφογραμμές της Βόρειας Πίνδου χαμηλώνουν και αγγίζουν τα νερά, οι αμμουδιές με τη λεπτή άμμο ή το βότσαλο μετρούν χιλιόμετρα και οι κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά σκεπάζονται από δάση πεύκων.
Και οι παραλίες, διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά για κολύμβηση. Εκτός από τις 7 γαλάζιες σημαίες, που απέκτησαν οι παραλίες μας και οι οποίες πιστοποιούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, διαθέτουν και πεντακάθαρα νερά και μάλιστα με. σφραγίδα. Τα παραπάνω αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα παράλια προσδοκούν να κατακλυστούν από επισκέπτες.





Η έκθεση 
Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών, αποτυπώνεται στην Εθνική Έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το 2014. Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους 1.518 αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2011-2014).
Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: - Μικροβιολογικές: «Escherichiacoli» και «Εντερόκοκκοι», - Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας». Ανάμεσα σε αυτές και 36 στην Ήπειρο.

Οι παραλίες Ειδικότερα στην Ήπειρο, εξαιρετικής ποιότητα νερά, διαθέτουν οι εξής παραλίες:
Στην Άρτα: Κορωνησία, Κόπραινα, Λιμάνι Σαλαώρας, Ράμμα Σαλαώρας 

Στην Ηγουμενίτσα: Αγία Παρασκευή, Αλυκή, Αρίλλας, Γαλλικός Μώλος, Δρέπανο- Μακρυγιάλι, Ζάβια, Καραβοστάσι, Μέγας Άμμος, Μπέλλα Βράκα και οι παραλίες της Πλαταριάς 

Στην Πρέβεζα: Λούτσα - Μύλος Φλέβα, Αλωνάκι, Βράχος, Καλαμίτσι, Κυανή Ακτή, Λιθάρι Δέσπως, Λυγιά, Μύτικας, Κανάλι - Καστροσυκιά, Μονολίθι, Σκαφιδάκι, Άγιος Θωμάς, Μιχαλίτσι και Παντοκράτωρ 

Στην Πάργα: Αλωνάκι, Αμμουδιά, Βάλτος, Κρυονέρι, Λίχνος, Λούτσα - Μύλος Φλέβα, Πάργα, Σαρακίνικο Αηγιαννάκης 
Στους Φιλιάτες: Κεραμίδι, Σαγιάδα 





Αναγκαία η προστασία Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. 
Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται με επιστημονικά άρτιο τρόπο με τις ετήσιες εκθέσεις που προετοιμάζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΑΠΕΝ και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Μέριμνα και υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, είναι να προστατεύουμε διαρκώς τις θάλασσες και τις ακτές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε για πάντα την ποιότητα των νερών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: