Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το εκκρεμές για την Ελλάδα της Μεγάλης Δευτέρας 22 Iουνίου 2015. Συμφωνία ή περιπέτεια;

Οι δανειστές συζητούν τη χορήγηση αναπτυξιακού πακέτου ύψους περί των 35 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.<BR>

Εν μέσω τελεσιγράφων και φραστικών επιθέσεων, κυβέρνηση και δανειστές δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα.

Οι δανειστές συζητούν τη χορήγηση αναπτυξιακού πακέτου ύψους περί των 35 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Στο εκκρεμές της... Μεγάλης Δευτέρας, στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα ληφθεί πολιτική απόφαση. Στο «τραπέζι» βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα: αμοιβαία επωφελής συμφωνία με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ρήξη, χρεοκοπία και Grexit.
Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται δύο σενάρια παράτασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς νέο δάνειο, ενώ στο φόντο αυτών δεσπόζει η ρήξη. Το πρώτο σενάριο αφορά 6μηνμη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και το δεύτερο 9μηνη.

Αθήνα και Βρυξέλλες κοστολογούν όλα τα μέτρα των διάφορων προτάσεων, ζυγίζουν αν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και εκτιμούν πόσος χρόνος χρειάζεται για να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για να κρίνουν τη διάρκεια της παράτασης του προγράμματος. Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση μετρά τεσσερισήμισι μήνες, δεν διαφαίνεται σύμφωνα με τους γνωρίζοντες να έχουν γίνει αμοιβαίες, ουσιαστικές υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της κάθε μίας πλευράς.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα έως τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, υπό τη σκιά των τελεσιγράφων των δανειστών από τη μία πλευρά και της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη. Το σκληρό μπρα ντε φερ παρακολουθεί με αγωνία το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και πολιτικό στερέωμα για το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την προεργασία που γίνεται σε επίπεδο Βρυξελλών, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών.

Το μπρα ντε φερ από την πλευρά των Ευρωπαίων παίζεται με το «χαρτί» ενός τελεσιγράφου που φέρει την Ελλάδα να χρεοκοπεί εφόσον δεν δεχτεί την προσφορά της ΕΕ. Αυτό διεμήνυσε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την άποψη του συνόλου της ΕΕ. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποσύρει το «χαρτί» της ανάκαμψης και τελικά της ανάπτυξης που έχει βάλει στο τραπέζι, διαμηνύοντας στους εταίρους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα δεχτεί με καμία μορφή υφεσιακά μέτρα.
Σε περίπτωση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ζητά νέο δάνειο, θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς θα δοθούν με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων τα 1,8 δισ. ευρώ -αφορά εκταμίευση από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF- και τα 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούσε η ΕΚΤ και αποπληρώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην ονομαστική τους τιμή, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα είχε αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Το κράτος έχει να λάβει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ που αφορούν το έτος 2015.

Μία ακόμα δεξαμενή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Από αυτήν τη δεξαμενή θα μπορούσαν να αντληθούν άμεσα περί τα 6 δισ. ευρώ. Πέραν όμως από τον χρονικό προσδιορισμό της παράτασης του προγράμματος, η ουσία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στα μέτρα που θα συμφωνηθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Η πλευρά της Αθήνας μαζί με τις Βρυξέλλες κοστολογούν τα μέτρα, κάτω από την πίεση των εταίρων ότι δέχονται μόνο μικρές, επεξεργασμένες, συγκεκριμένες, ποσοτικοποιημένες και με ορισμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγές στην πρόταση που έχει δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Η... μεγάλη εικόνα
Αυτό ακριβώς επεξεργάζονται ήδη και θα συνεχίσουν έως την ύστατη ώρα οι δύο πλευρές, ενώ παράλληλα με το μπρα ντε φερ, στη μεγάλη «εικόνα» έχει προστεθεί η κατανομή των ευθυνών για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, σε περίπτωση ρήξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της. Γι' αυτό και οι δύο πλευρές έχουν πολλάκις ανακοινώσει ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, κάτι το οποίο συνήθως από την πλευρά των εταίρων διαψεύδεται από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και από την πλευρά της χώρας μας, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Η αλήθεια ωστόσο όσον αφορά την ελληνική πλευρά βρίσκεται στις «γραμμές» της 7σέλιδης πρότασης Γιούνκερ στην οποία περιλαμβάνεται «φοροεπιδρομή» και περικοπές συντάξεων.
Από την πλευρά των δανειστών, η αλήθεια είναι ότι συζητούν τη χορήγηση αναπτυξιακού πακέτου ύψους περί των 35 δισ. ευρώ, ενώ εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που θα αναλάβει στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Μάλιστα, για το επενδυτικό πακέτο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα έπρεπε να πει στους Ελληνες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε ένα επενδυτικό πακέτο, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα έτη 2015 - 2020, αντί να κάνει παράπονα στην Κομισιόν». «Φαίνεται πως οι Ελληνες πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο στο τέλος. Δεν είναι όμως έτσι», επισημαίνει ο επικεφαλής της Κομισιόν, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit.

Διαβάστε ακόμη:


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: