Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τύφλα να έχει ο σουλτάνος του Κατάρ. Χαλαρώστε Ηπειρώτες, ...θα πλουτίσετε, έρχονται τα πετρέλαια!


«Έχουμε μεγάλο ενεργειακό πλούτο. Τώρα τον αναδεικνύουμε! Όχι απλώς με εκτεταμένες έρευνες. Αλλά και με αξιοποίηση αποθεμάτων που έχουν ήδη βρεθεί. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι ενεργειακά αυτάρκης. Λίγο αργότερα, θα εξάγει ενεργειακές πρώτες ύλες. Και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής κατανάλωσης σε φυσικό αέριο. Εμείς θα πουλάμε σε εκείνους το φυσικό αέριο» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας στην ομιλία του στη Χαλκιδική, αρχές Οκτωβρίου.


Ζήτω! Λύθηκαν τα προβλήματά μας. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε τζάμπα πετρέλαιο και μετά από λίγο θα ελέγχουμε όλη την Ευρώπη. Τύφλα να έχει ο Πούτιν, θα βήχουμε και θα κάθονται όλοι σούζα!


Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Μια μικρή έρευνα στη βιβλιογραφία και το internet δείχνουν πως τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός με το «σε λίγα χρόνια» εννοεί 15 με 20 αν όλα πάνε καλά και βρεθούν πράγματι εκμεταλλεύσιμοι υδρογονάνθρακες στο ελληνικό υπέδαφος. Σύμφωνα με τα ανακοινωμένα στοιχεία, μόνο γεωλογικές έρευνες έχουν γίνει προς το παρόν στη χώρα μας. Πράγματι απ' ό,τι φαίνεται βρέθηκαν γεωλογικές δομές που θα επέτρεπαν την παγίδευση υδρογονανθράκων. Οπότε υπάρχει μία πιθανότητα να περικλείουν πράγματι, για παράδειγμα, φυσικό αέριο.


Ο μόνος τρόπος να μετατραπεί η πιθανότητα σε βεβαιότητα (και μία ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων) είναι μια σειρά ερευνητικών γεωτρήσεων. Χωρίς γεωτρήσεις δεν υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα. Αυτές γίνονται από εξειδικευμένες διεθνείς εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν την ερευνητική προσπάθεια σε καθορισμένα τμήματα (οικόπεδα) της ελληνικής επικράτειας. Η ανάθεση έρευνας σε κάθε οικόπεδο γίνεται μέσω διεθνούς διαγωνισμού για να πετύχει το δημόσιο τους καλύτερους όρους συνεργασίας. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση ανακοίνωσης των διαγωνισμών αυτών. Στην καλύτερη περίπτωση σύμφωνα με τους ειδικούς από την πρώτη γεώτρηση μέχρι την τελική χαρτογράφηση του πιθανού κοιτάσματος χρειάζονται περίπου 8 με 10 χρόνια. Ας σημειωθεί πως η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπ' όψην της τις πιθανές αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα που μπορούν πολύ εύκολα να καθυστερήσουν για πολλά χρόνια οποιαδήποτε προσπάθεια.


Εν συνεχεία πρέπει να κατασκευαστούν οι αναγκαίες αντλητικές και άλλες υποδομές καθώς και το δίκτυο απορρόφησης της παραγωγής. Η διεθνής πρακτική δείχνει πως όλα αυτά δεν γίνονται σε λιγότερο από μία πενταετία. Συνολικά λοιπόν 15 χρόνια για την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος αγνώστου μεγέθους (αν η ύπαρξή του επιβεβαιωθεί και αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο με κόστος εξόρυξης μικρότερο από τις τρέχουσες τιμές). Και βέβαια αν δεν υπάρξει κανένα γραφειοκρατικό ή άλλο πρόβλημα που θα επιμηκύνει την περίοδο αυτή σε πολλές δεκαετίες. Αν μην ξεχνάμε πως η πρακτική των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά σύντομες διαδικασίες δείχνει.


Από αυτή την πραγματικότητα στη βεβαιότητα της μελλοντικής ενεργειακής αυτονομίας της χώρας (για να μην αναφερθώ στην ελπίδα ενεργειακών εξαγωγών) η απόσταση είναι τεράστια, και ένας πρωθυπουργός θα έπρεπε να τη γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πως τα πετρέλαια και οι λοιποί φυσικοί πόροι της Ελλάδας δεν μας ανήκουν. Ανήκουν στα παιδιά μας και στα δικά τους παιδιά. Ούτε να τα σπαταλήσουμε μπορούμε ούτε να τα υποθηκεύσουμε. Και σίγουρα δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε και να τα περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: