Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Τα «Τραγούδια για το μαρτυρικό Κομμένο» σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κέρκυρα και Αθήνα. Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου το "Songs for Kommeno" παρουσιάζεται στην Αθήνα και στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -16, με ελεύθερη είσοδο.


«Songs for Kommeno» επιτέλους και στην Ελλάδα! Ύστερα από έναν κύκλο συναυλιών σε πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, η μουσική παραγωγή του μεγάλου εκ Δρέσδης Γερμανού κρουστού GunterBabySommer παρουσιάζεται το μήνα Οκτώβρη και στην Ελλάδα. Μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες του Σαβίνα Γιαννάτου στα φωνητικά, Φλώρο Φλωρίδη στα πνευστά, Ευγένιο Βούλγαρη στο γιαϊλί, ταμπούρ και ούτι και τον Σπήλιο Καστάνη στο κόντρα μπάσο, ο GunterBabySommer αποτίνει το δικό του φόρο τιμής στα 317 θύματα του ναζισμού στο Κομμένο, συνεχίζοντας τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να κάνει γνωστό μέσω της μουσικής το έγκλημα πολέμου της γερμανικής Βέρμαχτ στο χωριό Κομμένο.

Σημειώνεται πως η μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno» ολοκληρώθηκε από την Ελβετική δισκογραφική εταιρία Intakt και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2012 σε CD συνοδευόμενο από ένα βιβλίο μικρού σχήματος 156 σελίδων με ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Κομμένο και το ολοκαύτωμα της 16ης Αυγούστου 1943. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα. Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της μουσικής παραγωγής έγινε στο ίδιο το Κομμένο την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012. Την Παρασκευής 2 Νοεμβρίου το έργο παρουσιάστηκε στη μεγάλη αίθουσα του Jazzfest BERLIN Bornemann, στο πλαίσιο του φεστιβάλ τζαζ που διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Βερολίνο. Στο διάστημα που ακολούθησε το «Songs for Kommeno» ταξίδεψε σε πολλές πόλεις του κόσμου, με τελευταίο σταθμό το Ρέικιαβικ, πρωτεύουσα της Ισλανδίας.


Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το έργο αυτό το εμπνεύστηκε ο μεγάλος κρουστός, καθηγητής της Μουσικής Ακαδημίας της Δρέσδης, το 2008, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κομμένο, καλεσμένος από τον, επίσης μεγάλο Έλληνα κρουστό Νίκο Τουλιάτο, καλλιτεχνικό διευθυντή της κρουστοπανήγυρης, προκειμένου να διδάξει και να λάβει μέρος στις παραστάσεις. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά τι έγινε στο Κομμένο. Όπως σημειώνει, μάλιστα, πολλές φορές ο ίδιος, αισθάνθηκε ένα σοκ και σκέφτηκε προς στιγμή να εγκαταλείψει το Κομμένο. Η αγάπη, ωστόσο, με την οποία τον περιέβαλαν οι αρχές και οι κάτοικοι του Κομμένου, αλλά και οι διοργανωτές της κρουστοπανήγυρης τον κράτησαν εκεί. Ο GunterBabySommer ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης του Κομμένου και από τότε νιώθει το μαρτυρικό αυτό τόπο ως δεύτερη πατρίδα του και γίνεται παντού ο πρεσβευτής της τραγικής ιστορίας του.
Ο GunterBabySommer δεν είναι μόνο ένας μεγάλος μουσικός επιστήμονας και καλλιτέχνης. Είναι κι ένας μεγάλος ανθρωπιστής και ειρηνιστής. Μάχεται, όπως δηλώνει, να κάνει με τη μουσική του τον κόσμο καλύτερο. Επέλεξε σκόπιμα στη μουσική αυτή παραγωγή του να βάλει το όνομα του Κομμένου από σεβασμό στη μνήμη των 317 άμαχων και ανυπεράσπιστων θυμάτων, ιδίως των 97 παιδιών κάτω των 15 χρονών.


Πάτρα, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου
Η Πάτρα είναι η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου το «Songs for Kommeno». Η συναυλία, η οποία διοργανώνεται από το περιοδικό Δίηχο, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172Β στις 9.00 το βράδυ.
Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, η συναυλία θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη και στην αίθουσα συναυλιών «Σόλων Μιχαηλίδης», Τσιμισκή 73 –πρώην Παλλάς. Η συναυλία διοργανώνεται από το Goethe-Institut και τη United World στο πλαίσιο των 49ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.
Γιάννενα, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και ώρα 9 το βράδυ το “Songs for Kommeno” μεταφέρεται στα Γιάννενα και φιλοξενείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
Κέρκυρα, Σάββατο 11 Οκτωβρίου
Ο αμέσως επόμενος σταθμός είναι η Κέρκυρα. Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου η συναυλία φιλοξενείται στην αίθουσα «Seven Arts venue» με ώρα έναρξης 10.00 το βράδυ.
Αθήνα, Τρίτη 14 Οκτωβρίου
Ο κύκλος των πέντε συναυλιών κλείνει στην Αθήνα. Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου το “Songs for Kommeno” παρουσιάζεται στην Αθήνα και στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14 -16, με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: