Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση. 'Εξι στους δέκα Ελληνες θα εγκατέλειπαν τη χώρα.

Εξι στους δέκα Ελληνες θα εγκατέλειπαν τη χώρα

Η ανεργία είναι το ζήτημα, που τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».

Με εντυπωσιακή διαφορά (61,2%) το θέμα της ανεργίας είναι πρώτο στην αξιολόγηση των Ελλήνων για «το σημαντικότερο γεγονός του απερχόμενου έτους» (σσ. έπεται το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, με ποσοστό 24,7%, και ακολουθεί η σύλληψη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής με ποσοστό 14,1%).

Ως εκ τούτου, στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων, που θα πρέπει να βάλει η κυβέρνηση για το 2014, οι ερωτηθέντες, και μάλιστα με τεράστιο ποσοστό (79,3%), βάζουν την αντιμετώπιση της ανεργίας.



Σε ό,τι δε αφορά την αξιολόγηση των ενεργειών από πολιτικούς, φορείς επιχειρήσεων και συνδικαλιστές προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, οι ερωτηθέντες «χρεώνουν» έως και μηδενική δραστηριότητα στα συνδικάτα. Ειδικότερα, στη συντριπτική τους πλειονότητα (95,2%) εκτιμούν ότι έκαναν «ελάχιστα ή & τίποτα» τα συνδικάτα, σε ποσοστό 89,8% οι φορείς των επιχειρήσεων, σε 88,9% η αξιωματική αντιπολίτευση και σε ποσοστό 84,1% η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον ελληνικό πληθυσμό είναι διάχυτη απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 69% πιστεύουν ότι τα χειρότερα έρχονται, σε αντίθεση με εκείνους που εκτιμούν ότι πέρασαν (25%).

Περισσότεροι, δε, από 70 στους 100 (71%) θεωρούν ότι η λέξη, που περιγράφει καλύτερα την εξέλιξη της χώρας είναι «καταστροφή», 25% «στασιμότητα» και 18,5% «κρίση». Ωστόσο, σε ποσοστό 56% δηλώνουν πως θα έφευγαν από τη χώρα, αν τους δινόταν η ευκαιρία, σε αντίθεση με το 39% που απαντούν κατηγορηματικά αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: