Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οι πρόγονοι με φέσι τούρκικο, εμείς με τσαρούχια Prada!

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Το λαμπραντόρ του διπλανού διαμερίσματος! Κάπως έτσι πορευόμαστε. Κάπως έτσι αυτο-χειριαζόμαστε!


Γιατί άραγε τα πεζοδρόμια είναι τόσο στενά που μετά βίας μπορεί να τα διασχίσει μια μεγαλοκοπέλα; Επειδή οι μικροεργολάβοι της περιοχής παρέα με τους μικροϊδιοκτήτες καταβρόχθισαν κάθε σπιθαμή γης. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της νεολαίας ξημεροσταλιάζουν στις καφετέριες; Επειδή παππούς, γιαγιά, μπαμπάς και μαμά τα χώνουν στα καημένα τα παιδιά. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε οι ίδιοι άνεργοι νεολαίοι αρνούνται πεισματικά να δουλέψουν στα αγροκτήματα; Επειδή, σου λέει, σιγά τώρα που εγώ θα κάτσω να μου βγει το λάδι για 25 ψωροευρώ. Και επειδή, επίσης σου λέει, αυτή η δουλειά είναι μόνο για τα αλβανάκια τα τριτοκοσμικά. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε αυτός ο παραλογισμός, αυτό το αλαλούμ, με τους 200 εκπαιδευτικούς που θα μετακινηθούν προς τα νοσοκομεία; Μα επειδή επί τρία ολόκληρα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση προς την αξιολόγηση του προσωπικού και τον στοιχειώδη εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε τόσα εκατομμύρια λαθρομεταναστών σε μια τόσο μικρή, φτωχή και καταρρέουσα οικονομία; Μα επειδή όλες οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Δουβλίνου. Ετσι μας απαγορεύεται να τροφοδοτήσουμε όλα αυτά τα ανθρώπινα ερείπια με τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν προς ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Κι έτσι η Ελλάδα έχει μετατραπεί οικειοθελώς σε πτυελοδοχείο των Ευρωπαίων. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε η Ελλάδα είναι η μοναδική περιοχή ολόκληρου του λεγόμενου «πολιτισμένου κόσμου» που δεν διαθέτει σύγχρονο, γρήγορο και επαρκές σιδηροδρομικό δίκτυο; Επειδή έτσι γουστάρουν οι καρχαρίες του πετρελαίου. Και επειδή έτσι ο μέσος Ελληνας τα χώνει σ' αυτούς τους καρχαρίες, τα χώνει στο κράτος, τα έχωνε στις αυτοκινητοβιομηχανίες και όλο αυτό το αλισβερίσι το πλήρωνε και το πληρώνει με ποταμούς αίματος. Πώς λέμε «το μεροκάματο του τρόμου»; Ετσι και «άσφαλτος του τρόμου». Γι' αυτό!

Γιατί άραγε τόσοι δικηγόροι και τόσες πολλές δικαστικές υποθέσεις, αναλογικά οι περισσότερες στη Γηραιά Ηπειρο; Μα επειδή στου κουφού και του φιλοτομαριστή την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Επειδή δηλαδή στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Για μια κότα, μια ρίζα ελιάς, για ένα γαμοσταυρίδι, για ψύλλου πήδημα δηλαδή. Δείκτης καθυστέρησης, στέρησης, αναλφαβητισμού, μίσους, μικροαστισμού, φιλαυτίας.

Γιατί άραγε έξι στα δέκα ταξί είναι όχι μόνο βρόμικα, αλλά και παρωχημένης τεχνολογίας; Μα επειδή το επάγγελμα παραμένει κλειστό. Και επειδή ο τάχα μου εκσυγχρονιστής Αντώνης Σαμαράς είναι κολλητός του βαψομαλλιά Θύμιου Λυμπερόπουλου. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε ο καφές στην Ομόνοια είναι ακριβότερος από τον αντίστοιχο της Βενετίας; Επειδή κάθε πελάτης ξημεροβραδιάζεται στα καφενεία χρησιμοποιώντας τρεις καρέκλες. Μία για να κάθεται, μία για το δεξιό μπούτι και άλλη μία για το αριστερό. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε εν Ελλάδι κυκλοφορούν τόσες πολλές ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες; Μα επειδή ο μέσος ελληνάρας στη θέση του κεφαλιού έχει τοποθετήσει ποδοσφαιρικό τόπι. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε, ακόμα και πριν από την κρίση, διαθέταμε το χαμηλότερο ποσοστό αναγνωστών; Μα επειδή εκ γενετής ο Ελληνας έχει πάρει διαζύγιο με την εφημερίδα και το βιβλίο. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε πάσχουμε από αθεράπευτη κοινωνική σχιζοφρένεια; Μα επειδή κατά μέσο όρο μισούμε και φθονούμε τα πάντα. Τη δουλειά μας, τη γυναίκα μας, τους διπλανούς μας, τους πετυχημένους και πάνω απ' όλα τον εαυτό μας. Μισούμε αυτό που είμαστε και προσπαθούμε, ανεπιτυχώς, να μεταμορφωθούμε σε κάτι που δεν μπορούμε να είμαστε. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε η συντριπτική πλειοψηφία της οικονομικής ελίτ είναι αντιπαραγωγική; Μα επειδή είναι μεταπρατική. Επειδή δηλαδή επιδίδεται στη μεσιτεία και τη διαμεσολάβηση. Κλείνω το deal και δίνω μίζα στον υπουργό, τον βουλευτή, τον δήμαρχο, τον γενικό γραμματέα και πάει λέγοντας. Γι' αυτό!

Γιατί άραγε μέσα στην κρίση οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να ίπτανται στα ύψη; Μα επειδή δεν κάνουμε το στοιχειώδες, να επιβάλουμε εμπάργκο. Αν το κάναμε, θα σου 'λεγα εγώ πού θα κατρακυλούσε το γάλα. Γι' αυτό!

Και, τέλος πάντων, πόση απόσταση μας χωρίζει από τους προγόνους της Οθωμανικής Σουλτανίας; Ελάχιστη. Εκείνοι κυκλοφορούσαν με αλβανικές φουστανέλες και φέσια από την Τουρκία. Εμείς με τσαρούχια Prada!


Δεν υπάρχουν σχόλια: