Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Oλοκληρώνεται την Δευτέρα 5 Αυγούστου η έκθεση ''Ένας περίπατος στην παραδοσιακή και λαϊκή τέχνη'', που παρουσιάζεται στη Θεοφάνειο αίθουσα Τέχνης, του Δήμου Πρέβεζας.

Ένας περίπατος στην παραδοσιακή και λαϊκή τέχνη, στην Πρέβεζα

Στη Θεοφάνειο αίθουσα του δήμου Πρέβεζας, ξεκίνησε 27/7 και ολοκληρώνεται 5/8 έκθεση με τίτλο: Ένας περίπατος στο χώρο της παραδοσιακής και λαϊκής τέχνης, πάνω σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, από την Ζωγράφο- Αγιογράφο Άννα Γαλανοπούλου- Παναγιωτίδη.

 Βρεθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο χώρο της έκθεσης, αλλά συνομιλήσαμε και  με τη δημιουργό για τη θεματολογία της έκθεσης, της εντυπώσεις της ίδιας, αλλά και τις εντυπώσεις του κοινού, που επισκέφθηκε την έκθεση. "Το θέμα μας είναι η παράδοση, πάνω σε χρηστικά αντικείμενα ούτως ώστε να ομορφαίνουμε την καθημερινότητά μας.




Αντί να χρησιμοποιούμε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα από την Κίνα, από το Μαρόκο, από τους Ίνκας, από το Μεξικό και από διάφορα άλλα μέρη, μπορούμε ωραιότατα να ομορφήνουμε τη ζωή μας, με πράγματα τα οποία προέρχονται από την ελληνική παράδοση. Τα αντικείμενα που έχουμε εδώ είναι ακριβή αντίγραφα από μουσειακά κομμάτια, γιατί εγώ είμαι μόνιμος συνεργάτης με το μουσείο Μπενάκη, του Εθνολογικού, του λαϊκής τέχνης και του παιδικού μουσείου και δημιουργώ πιστά αντίγραφα.Εδώ πέρα έχουμε αντικείμενα είτε είναι πιστά αντίγραφα, είτε έχουν μεταφερθεί από Κεραμικό σε ξύλο, ή από ξύλο σε κεραμικό, ή από κέντημα σε ξύλο. Δηλαδή, αυτή η κασέλα που υπάρχει, είναι τμήμα από Ηπειρώτικο γάμο, είναι η πομπή του γαμπρού. Είναι ακριβές αντίγραφο από μαξιλάρα Γιαννιώτικη, η οποία βρίσκεται στο μουσείο Μπενάκη. Υπάρχουν άλλα, όπως είναι πλακάκια από τη βουλή των Ελλήνων, εγώ τα έχω μετατρέψει σε κεραμικό πιάτο, ή σε πλαίσιο καθρέπτη." μας τόνισε η ζωγράφος - Αγιογράφος Άννα Γαλανοπούλου- Παναγιωτίδη.

Τα αντίκείμενα της έκθεσης είναι πολλά, είναι δίσκοι, καθρέπτες, είναι διακοσμητικά πιάτα, κασετίνες, κορνίζες για φωτογραφίες, πετσετοθήκες, μολυβοθήκες, γουδιά, γουδόχερα, σκαμνάκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αρέσει στο ευρύ κοινό, αφού δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην περιοχή μας και εντυπωσιάστηκαν γιατί ίσως δεν περίμεναν ότι έχει τέτοιο πλούτο χρωμάτων και σχημάτων η λαϊκή μας παράδοση, τα οποία ταιριάζουν παντού. 

"Δεν χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι με παραδοσιακά έπιπλα ελληνικά, μπορεί και σ'  ένα κλασσικό σπίτι, μοντέρνο, να κάνεις κάποιες γωνιές ή να βάλεις νότες που να δίνουν χρώμα και ομορφιά." μας εξήγησε η δημιουργός, ενώ εξέφρασε την βαθύτατα ικανοποίησή της για την προσέλευση του κόσμου στην έκθεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: