Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η «κηπουρός» του Υπουργείου Παιδείας


Εδώ και 15 χρόνια με επιμονή  και υπομονή αλλά κυρίως με προδιαγραφές και επιστημονική αρτιότητα, μία  ομάδα ελλήνων πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, εφάρμοσαν στη Θράκη το «Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μειονότητας» και το δίκτυο των κέντρων ελληνομάθειας (ΚΕΣΠΕΜ -- Κέντρα Στήριξης Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων) του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των ΕΣΠΑ και που σαν στόχο έχει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά των Μουσουλμάνων της Θράκης. Με μία προσέγγιση επιστημονική αλλά που καθορίζεται από κοινωνική ευαισθησία και λαμβάνει υπ' όψιν τις πολιτικές ιδιαιτερότητες και τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην Θράκη, το Πρόγραμμα τα ΚΕΣΠΕΜ κατάφερε να γίνει θεσμός αλλά και βασικό βέλος στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Με λίγα λόγια είναι  από τις ελάχιστες θετικές και με εμβέλεια πρωτοβουλίες που  «ξελασπώνουν» μία συνήθως άνυδρη και άνευρη πολιτική στο θέμα της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Τα αποτελέσματα της δεκαπενταετούς αυτής πορείας είναι εντυπωσιακά και κυρίως αποτελούν βάση αναφοράς για το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και πυρήνας διαμόρφωσης υγειών σχέσεων της Ελληνικής Πολιτείας με τους Μουσουλμάνους. Τα ΚΕΣΠΕΜ Το Πρόγραμμα αγκαλιάζει όλη την γκάμα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης και με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του συμβάλλει υγιώς και αποτελεσματικά στην καλώς εννοούμενη διαδικασία ένταξης του πληθυσμού αυτού στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Από την άλλη το σύνολο της  επιδότησης του προγράμματος αναλώνεται στη Θράκη που παρεμπιπτόντως είναι και η πτωχότερη περιοχή της Ελλάδας. Από τις βενζίνες και τα ημερομίσθια  μέχρι την  παροχή θέσεων εργασίας, αναλώσιμα  για την λειτουργία των Κέντρων, ενοίκια κλπ ,όλα τα κονδύλια δαπανώνται στην περιοχή αυτή.

Η «κηπουρός»
Εδώ και 15 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι πολιτικές ηγεσίες του  Υπουργείου Παιδείας και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και εμπλεκόμενες Διευθύνσεις  του Υπουργείου Εξωτερικών, στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία. Όλες εκτός  από την σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου . Αιχμή του δόρατος  αυτής της «στροφής» είναι  η Αθηνά Λινού, Ειδική Γραμματεύς ,ιατρός στο επάγγελμα, τοποθετηθείσα  στην εν λόγω θέση από τον Γιώργο Παπανδρέου, ενταγμένη στην ομάδα  των «κηπουρών» του τότε Μαξίμου, ως γειτόνισσα του πρώην πρωθυπουργού διότι εξ όσων συμπεραίνεται είναι  και το μοναδικό της προσόν.

Η Αθηνά Λινού αγνοεί τα πάντα για την Θράκη, τους Θρακιώτες, τους Μουσουλμάνους, την Εξωτερική  Πολιτική, τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην Βαλκανική και την  Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές ισορροπίες . Αγνοεί κυρίως την πολυπλοκότητα της διαμόρφωσης του STATUS της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα και της αντίστοιχης χριστιανικής κοινότητας στην Τουρκία και άρα αγνοεί το βασικότερο, το ζήτημα της αμοιβαιότητας που κυριαρχεί στην Συνθήκη της Λωζάνης ως βασικό χαρακτηριστικό των εκατέρωθεν διπλωματικών και πολιτικών ενεργειών.

Η ανοησία ως γνωστόν είναι ανίκητη και όταν συνοδεύεται  από την άγνοια καταλήγει ,η ανοησία, να είναι επικίνδυνη, άκρως επικίνδυνη. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος κατά πληροφορίες δεν έχει ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα του Προγράμματος το οποίο ανατρέπει εκ βάθρων και ακυρώνει η Αθηνά Λινού. Η «κηπουρός» του Υπουργείου Παιδείας, «φοίτησε» στους σκοτεινούς διαδρόμους των παραθρησκευτικών οργανώσεων όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ. Πολύ πιθανόν η εν λόγω κυρία να το αρνηθεί αλλά εξ όσων προκύπτει το ιδανικότερο «σχέδιο» για την μαθητευόμενο μάγο και «κηπουρό» θα ήταν βεβαίως η εξάλειψη κάθε μειονοτικής έκφανσης στη χώρα και η ως δια μαγείας εξαφάνιση των Μουσουλμάνων, των Ρομά ή των Πομάκων από προσώπου γής. Αυτός είναι ο λόγος που η Αθηνά Λινού με τις αποφάσεις της ακυρώνει το δεκαπενταετές αυτό πρόγραμμα. Δεν είναι ζήτημα κονδυλίων διότι το ΕΣΠΑ λειτουργεί και θα λειτουργεί. Το ζήτημα είναι ιδεολογικό . Έχει να κάνει με την ιδιαίτερη «κηπουρική» την οποία ακολουθεί η εν λόγω δημόσια λειτουργός.

Τόσο η Κυβέρνηση, όσο  και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν  αιφνιδιαστεί από την αμετροέπεια  της «κηπουρού» του Γιώργου Παπανδρέου , η οποία διογκώνεται από την άγνοια και τις αχαλίνωτες απόψεις της επί των χειρισμών σε θέματα λεπτά και επικίνδυνα όπως αυτό της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η άγνοια και η αμορφωσιά της εν λόγω ιατρού Αθηνάς Λινού, Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας ( sic) σε μείζονος σημασίας εκπαιδευτικά, πολιτικά και διπλωματικής φύσης ζητήματα, οδηγούν σε εγκλήματα όπως αυτό που συντελείται αυτήν την στιγμή.

Οι 800 πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και λοιποί ειδικοί επιστήμονες  με βαθειά γνώση του αντικειμένου αλλά και του ευπαθούς χώρου της Θράκης ,έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το τείχος άρνησης που έχει σηκώσει η «κηπουρός» εν είδη «Φράχτη» από τον Νέστο έως τον Έβρο. Μόνον που ο φράχτης αυτός αφορά την ζωή των ελλήνων πολιτών στη Θράκη, Χριστιανών και Μουσουλμάνων που η ιστορική μοίρα τους έφερε να συμβιώνουν με προβλήματα, ελλείμματα και ανεπάρκειες αλλά και με την συνειδητοποιημένη πια άποψη ότι η αρμονική συμβίωση είναι το μοναδικό φρένο στο χάος. 

Η «κηπουρός» της ομάδας Παπανδρέου έχει διαφορετική άποψη για τα ζητήματα ως φαίνεται όσο και να ακούγεται παράξενο. Φαίνεται ότι ούτε ο γείτονας της Γιώργος Παπανδρέου είχε αντιληφθεί (;) το επικίνδυνο του πράγματος όταν την ανέσυρε από τον κατάλογο των εμπίστων και την τοποθετούσε ως ιατρό στην ηγεσία της Εκπαίδευσης. Θου φυλακή τω στόματι μου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: