Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Δεν ''έχει το Θεό του'' ο Καλπογιάννης, αλλά έχει απύθμενο θράσος να υπερασπίζεται δημόσια και μέχρι παρεξήγησης, την εκτροπή του Αώου. Να τι απαντά σε επιστολογράφο του Π.Λ. Ιωαννίνων. ''Μια «δράκα» Γιαννιωτών δεν θέλει την μεταφορά νερού στο Λεκανοπέδιο''.


Στο φύλλο της Τετάρτης ( 17-07-2013 ) της έγκριτης εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος» και στη στήλη «διαδόσεις», ο ανώνυμος συντάκτης Α. αναφέρει ότι: «Σε υπόθεση οικογενείας Καλογιάννη εξελίσσεται το έργο εκτροπής του ποταμού Αώου... Το «κακό» στην όλη υπόθεση, είναι ότι τον... ενθουσιασμό τους δεν τον συμμερίζεται κανένας άλλος φορέας των Ιωαννίνων...». 

Εις απάντηση αυτών καταθέτουμε και τη δική μας άποψη με την παράκληση όπως καταχωρηθεί στην έγκριτη Εφημερίδας σας:
Πρώτον, το μεγαλόπνοο αυτό έργο έχει γεννήτορα και νουνό και έλαβε την ονομασία:
«Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των πηγών των ποταμών της Οροσειράς της Πίνδου, με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση του νερού - Ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων, ύδρευση όλων των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού μέχρι υψόμετρο 1300μ., Εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας, Άρδευση του ευρύτερου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Και όχι «εκτροπή του ποταμού Αώου»,  όπως, εκ του πονηρού επιδιώκεται, από τον συντάκτη σας με σκοπό την υποβάθμιση και κακοποίηση του έργου.

Με αυτή την ονομασία εγκρίθηκε το έργο:
. Από τη ΔΕΗ, με ομόφωνη απόφαση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων της, διαχρονικά από της προεδρίας Νέζη, Παλαιοκρασσά... μέχρι σήμερα. Έργο το οποίο χαρακτήρισαν ωφέλιμο για την εθνική οικονομία, ωφέλιμο για τη Γιαννιώτικη κοινωνία, και για την ίδια τη ΔΕΗ.
. Από τα Εντεταλμένα Όργανα της Ε.Ε.
. Από τους μελετητές της Διαχείρισης του Υδάτινου Δυναμικού ολοκλήρου της χώρας.   
. Από τους συναρμόδιους Υπoυργούς, δέκα (10) τον αριθμό.
Δεύτερη παρατήρηση: 
Το μεγαλόπνοο αυτό έργο έχει αγκαλιάσει ολόκληρη η Γιαννιώτικη Κοινωνία και δεν είμαστε μόνοι... όπως, εκ του πονηρού αναφέρει ο συντάκτης σας. 
Έχουμε τη συναίνεση της Γιαννιώτικης κοινωνίας, κύριε Διευθυντά,γιατί, ο απλός, ο αγνός και ο άδολος Γιαννιώτης πολίτης, δεν αφομοιώνει ό,τι του σερβίρει ο κάθε ανεύθυνος Σύλλογος ή η κάθε αρρωστημένη «δράκα» Γιαννιωτών που υπερασπίζεται τα ταπεινά της συμφέροντα, αλλά ερευνά, βασανίζει, διερωτάται, αποφαίνεται και στο τέλος αποφασίζει.
Και πρώτα - πρώτα η Κοινωνία διερωτάται, ερευνά και βασανίζει γιατί υβρίζεται, συκοφαντείται, προπηλακίζεται κι απομονώνεται από μια «δράκα» Γιαννιωτών  η οικογένεια Καλογιάνη. Γιατί τόσο μίσος και φθόνος εναντίον της; 
Η ίδια η Κοινωνία, στη συνέχεια αποφασίζει: 
Όχι νέο κώνειο που άδικα ποτίσαμε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.
Όχι νέους εξοστρακισμούς και απομονώσεις που άδικα επιφυλάξαμε στο δίκαιο Αριστείδη, στο Θεμιστοκλή και τόσους άλλους...
Όχι νέες φυλακίσεις και απομονώσεις που άδικα επιφυλάξαμε, στον Κολοκοτρώνη. 
Η οικογένεια Καλογιάννη αγωνίζεται κι αυτή μισόν αιώνα για το καλό του τόπου μας, στο μέτρο του αναστήματός της και της ταπεινής καταγωγής της. Απόγονοι του καρβουνιάρη του μπάρμπα Σταύρου, είναι και τα σπλάχνα της μαυρισμένα από τη χνούμη από τα κάρβουνα. Αγωνίσθηκε και αγωνίζεται με πάθος:
3 Για τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου
3 Για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στα Γιάννινα
3 Για τη δημιουργία των δύο μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων στα Γιάννινα, για την προστασία της υγείας όλων των Ηπειρωτών.
3 Για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου (800.000 στρέμματα) και καλύτερου βιότοπου της Ε. Ευρώπης, της περιοχής του Ζαγοριού - Κονίτσης, που δυστυχώς από λίγες... άναρθες και ανεύθυνες κραυγές ορισμένων  «φίλων» του Ζαγορίου και Κονίτσης ματαιώθηκε. Όσοι Γιαννιώτες επισκέπτονται την Κυνηγετική περιοχή του Κόζακα Τρικάλων, που ιδρύθηκε την ίδια εποχή με την περιοχή Ζαγορίου - Κονίτσης, το αντιλαμβάνονται. Χτίστηκαν καλλιμάρμαρα Ξενοδοχεία, πολυτελείς επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια, κοζακικά κυνηγετικά κιόσκια και το περίφημο Χιονοδρομικό κέντρο, που εξασφάλισαν εργασία πλουσιοπάροχη σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
Σφύζει από ζωή σήμερα, από τουρίστες και κυνηγούς που είναι τζογαδόροι και καταθέτουν αγογγίστως τον οβολό τους. Την ευγενή, δυναμική και παραγωγική τάξη των κυνηγών, ουδένα δυστυχώς Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο συνεκίνησε και ουδείς αρμόδιος Υπουργός ασχολήθηκε. Όμως με τους κυνηγούς η ερημική περιοχή του Κόζακα -Τρικάλων έγινε τόπος επαγγελίας για ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Έχουν πλήρη κάλυψη χειμώνα - καλοκαίρι όλα τα ξενοδοχεία τους, ενώ τα δικά μας ξενοδοχεία στο Ζαγόρι και στην Κόνιτσα ντουφεκάνε αντί ζαρκάδια, ορτύκια, φασιανούς και πέρδικες, τους αόρατους πελάτες.
Εδώ πληρώνονται όλα, αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι του Ζαγορίου και της Κονίτσης.
Σεις, αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι με τις άναρθρες κραυγές σας, ευθύνεσθε για τη ματαίωση της κυνηγετικής περιοχής Ζαγορίου - Κονίτσης, από την οποία θα έσφιζαν από ζωντάνια όλα τα χωριά σας.
Σταματήστε να συνεχίζετε τον ίδιο δρόμο σε βάρος των κατοίκων της περιοχής σας και ολόκληρου του Νομού Ιωαννίνων.
Αγωνίσθηκε ακόμη : 
3 Για την Εγνατία οδό.
3 Για την αξιοποίηση του Ελαιώνα Αττικής πέριξ της οποίας διαβιούν χιλιάδες Γιαννιώτες.
3 Για την Ιονία οδό.
3 Για την εμπέδωση της Δημοκρατίας με την προστασία της κάλπης
3 Για σωρεία μικρών και μεγάλων έργων 
3 Kαι τώρα, αγωνίζεται η οικογένεια Καλογιάννη
Να φέρει δωρεάν, άφθονα και καθαρά νερά στον τόπο μας, για να γλυκάνει την ωραία μας Παμβώτιδα.
Να φέρει νερό για το χωράφι και το μαντρί, για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.
Να φέρει προκοπή στην πόλη και το χωριό.
Και γενικότερα, κ. Διευθυντά, το έργο αυτό παράγει :
. πλούτο για την εθνική οικονομία.
. πλούτο για τη Γιαννιώτικη οικονομία
. πλούτο για τη ΔΕΗ
. πλούτο για τον εργάτη και τον επιστήμονα
. πλούτο για το αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον βοοτρόφο, τον πτηνοτρόφο, το χοιροτρόφο, τον μελισσοτρόφο





Αυτά λέει η Γιαννιώτικη Κοινωνία, κ. Διευθυντά.
Είμαστε δε βέβαιοι ότι όταν οι Γιαννιώτες δούν να κυλάνε τα κρυστάλλινα νερά, από τον αυχένα του Δρίσκου, προς την ωραία μας  Παμβώτιδα -70 εκατομμύρια μέτρα κυβικά το χρόνο, όση και η σημερινή χωρητικότητα της Λίμνης μας- και αντικρύσουν το φαντασμαγορικό θέαμα που θα δημιουργηθεί κατα μήκος των υδαταγωγών, από τους καταρράκτες, τις πισίνες, τα σιντριβάνια και τους πίδακες και τα Γιάννινα καταστούν κέντρο Τουριστικής και Αθλητικής ανάπτυξης με την κρυστάλλινη λίμνη μας, τότε πολλοί  θ' αντιληφτούν και οι πλέον δύσπιστοι, το μεγαλείο και την ωφελιμότητα του έργου αυτού και θα γίνουμε πολλοί, πάρα πολλοί. Θα προσέλθουν. κ. Διευθυντά. οι Ηπειρώτες, οι Επτανήσιοι και πολλοί Έλληνες και Πανέλληνες.
Αυτό είναι, κ. Διευθυντά, που φοβίζει και τρομάζει τη «δράκα» των αρρωστημένων Γιαννιωτών και μερικούς μικρόψυχους συμπατριώτες μας.
Η κάθοδος  των μυρίων του Ξενοφώντα φοβίζει τη «δράκα», κ. Διευθυντά και όχι η αποδυνάμωση του Δουνάβεως, που λέγεται Αώος ποταμός.
Γι' αυτό αμύνονται με πείσμα και με πάθος και με κάθε ανήθικο και ανέντιμο μέσο, αρκεί να μην πραγματοποιηθεί το μεγαλόπνοο έργο του Καλογιάννη.
Προτιμούν από μίσος και φθόνο,να στερέψει η λίμνη μας και να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημά της, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της πόλης Ιωαννίνων,παρά να πραγματοποιηθεί το μεγαλόπνοο έργο Καλογιάννη.
Η νοσηρή και αρρωστημένη αυτή νοοτροπία μερικών Ελλήνων, της άρνησης των πάντων, έφερε τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 
Η «δράκα» των ολίγιστων ανθρώπων  είναι γνωστή στη Γιαννιώτικη Κοινωνία. Είναι γνωστές οι προθέσεις της. Από τη «δράκα» αυτή, για 24 ολόκληρα χρόνια λοιδορηθήκαμε, προπηλακισθήκαμε και συκοφαντηθήκαμε, γιατί αποτελούσαμε εμπόδιο στις ταπεινές επιδιώξεις των. 
Κατηγορηθήκαμε ακόμα οτι, η μελέτη μας είναι ατεκμηρίωτη, αβασάνιστη, ανεφάρμοστη... και τώρα που αναγνωρίσθηκε ως αξιόπιστη, οικονομική και τεκμηριωμένη, άλλαξαν ρότα... Τους  κατέλαβε ξαφνικά, οποία κατάντια τους, η ευαισθησία δήθεν, για τον Αώο ποταμό!
Τέλος, κ. Διευθυντά, είναι κρίμα να κατευθύνεται ο τόπος αυτός, με την πλούσια ιστορική, πνευματική και πολιτική της κληρονομιά, από μια  «δράκα» αρρωστημένων ανθρώπων που έβλαψε ενσυνείδητα τα συμφέροντα του τόπου μας. 
Απο μια «δράκα» η οποία παραπέμφθηκε από τον Ανακριτή, στη Δικαιοσύνη για πλαστογραφία, απιστία, απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που συνέταξαν την επικίνδυνη μελέτη για την ύδρευση της πόλεως Ιωαννίνων και τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας από τα βρώμικα νερά του Μετσοβίτικου ποταμού. 
Μελέτη που καταδικάσθηκε απο την Ε.Ε., από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία ως, πολυσύνθετη, πολυδάπανη (25 δις δραχμές με τιμές 1993 και σημερινές τιμές άνω των 150 εκατ.ευρώ), πνίγονταν και καταστρέφονταν από άλλο παράλληλο έργο. 
Και το πλέον ανησυχητικό;
Μελέτη που μετέτρεπε την ωραία Παμβώτιδά μας σ' έναν απέραντο βάλτο.
Μελέτη ανεφάρμοστη, που όμως εισέπραξαν αμοιβή 500 εκατομμύρια δραχμές τα οποία πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. 
Αυτή είναι η «δράκα», κ.Διευθυντά με τους στρατευμένους Συλλόγους που κατευθύνουν τις τύχες αυτού του τόπου. Οποία κατάντια μας.
Τέλος, κύριε Διευθυντά,  επειδή ο συμπατριώτης μας ενενηκοντούτης, κ. Φρίξος Τζιόβας λόγιος, ποιητής και συγγραφέας, πλέκοντας το εγκώμιό μας για το έργο αυτό, έγραψε ότι: Οι δον - Κιχώτες παν μπροστά και οι Σάντσοι- οι ιπποκόμοι - ακολουθάνε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλόν και ...όσοι πιστοί ας προσέλθουν, όπως θα αναφωνούσε για μία ακόμη φορά ο Δωδωναίος νεφεληγερέτης και Δήμαρχος Ιωαννιτών Κώστας Φρόντζος, ο οποίος, αν ζούσε σήμερα, θα άστραφτε και θα βρόνταγε, για όσα αστεία και γελοία υποστηρίζονται.


Του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,  Πρώην Βουλευτή Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: