Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ακτιβιστικό φράγμα στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων του Αώου

Η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου

Πολιτική και ακτιβιστική ζύμωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.



Η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου Η δραστήρια Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου, που αντιστέκεται στην εκτροπή του ποταμού, διοργανώνει τριήμερο οικο-camping, με στόχο να ακυρωθεί «η αρπαγή κι άλλου νερού από τον Αώο», αλλά και, ευρύτερα, «να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου φυσικού αγαθού του νερού, το οποίο -όπως και τα υπόλοιπα δημόσια αγαθά- βρίσκεται στο στόχαστρο των λόμπι της εμφιάλωσης και της ενέργειας, με όχημα τους αυθαίρετους κρατικούς σχεδιασμούς». 
Εξηγούν ότι η εκτροπή των νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μεθοδεύεται με την εκκωφαντικά σιωπηρή συναίνεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, η οποία τον Απρίλιο του 2013, με διαδικασίες- εξπρές γνωμοδότησε θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου. 

«Αξιοποίηση»
Το έργο φέρει, όπως τονίζουν, τον πομπώδη τίτλο «Αξιοποίηση Υδάτινου Δυναμικού Πίνδου με υδροηλεκτρική εκμετάλλευση και δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων νερού για άλλες ανάγκες»: «Μεταξύ των χρήσεων συγκαταλέγεται και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, και συμπεριλαμβάνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Ηπείρου. Η ΚΥΑ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2013 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τέως αναπλ. υπουργού Υποδομών και βουλευτή Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να αποτελειώσει τον Αώο». 
Αναφέρουν επίσης ότι η προτεινόμενη εκτροπή αποτελεί ουσιαστικά εκτροπή της λογικής και διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού. «Καθ' ότι δεν θα προσφέρει παρά ζεστό χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών-ενεργειακών εταιρειών, όπως έχει αποδείξει περίτρανα και η παγκόσμια εμπειρία από αντίστοιχα έργα (Τουρκία, Κίνα, Ισπανία). Κι όπως φανερώνει βέβαια η υπόθεση της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, όπως απέδειξε η πρόταση για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αραχθο, όπως διαφαίνεται στην περίπτωση του προτεινόμενου φράγματος στην Αβαρίτσα του Καλαμά, το οποίο επίσης ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι οποίες θα υλοποιήσουν και το "έργο" στον Αώο». 

Καταστροφή
Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει επίσης ότι εάν κατασκευαστεί το έργο, θα κατακρατηθούν άλλα 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το ποτάμι ουσιαστικά θα στερέψει. Με αυτόν τον τρόπο θα επηρεαστούν αρνητικά ο πολιτισμός, η ιστορία της περιοχής, αλλά και όλες οι ανθρώπινες και φυσικές δραστηριότητες, καθώς ο Αώος δεν είναι απλώς ένα ποτάμι, ένα οικοσύστημα. Είναι ένας υδάτινος δρόμος, με διεθνικότητα και πολιτισμική διάσταση. 
Ολοι αυτοί οι προβληματισμοί θα τεθούν προς συζήτηση σε... υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα δίπλα στον ποταμό Αώο, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου. Η τοποθεσία βρίσκεται 2,5 χλμ. πριν τη Βοβούσα, που είναι ο πρώτος οικισμός τον οποίο συναντά ο Αώος στο διάβα του και σε αυτόν οφείλει πιθανότατα το όνομά της (από τη βοή του). 
Στη διάρκεια του τριήμερου κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις, live συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας της ομάδας Phasma, αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία προς το πιθανό σημείο εκτροπής (θέση Σμιξώματα), παιδικό εργαστήρι, προβολές ντοκιμαντέρ, διανομή προϊόντων από πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: