Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αυτή είναι η «επιτυχημένη» Ελλάδα σας κύριε Σαμαρά;

Αυτή είναι η επιτυχημένη Ελλάδα;

Ένα καινούριο θλιβερό φαινόμενο που έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να κάνει την εμφάνισή του στην «επιτυχημένη» Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά. Αρκετοί εξαθλιωμένοι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να καταναλώνουν τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι και μπισκότα εντός των μεγάλων σούπερ μαρκετ, προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους. 

«Τι να λέμε τώρα, έχει πέσει πείνα». Αυτό δεν είναι «λαϊκίστικη» δήλωση κάποιου βουλευτή ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά διευθυντικού στελέχους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα και με δημοσίευμα ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας, αφορμή για αυτή τη δήλωση στάθηκε ένα καινούριο θλιβερό φαινόμενο που έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να κάνει την εμφάνισή του στην «επιτυχημένη» Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά. 


Ο υπεύθυνος του σούπερ μάρκετ, χωρίς να διστάσει στιγμή, αποκάλυψε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν πέρα από κάθε έλεγχο. Ο ίδιος τονίζει ότι πάντα υπήρχαν μικροκλοπές στις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων τροφίμων αλλά αυτές ήταν σε μικρό βαθμό και περιορίζονταν σε κάποια καλλυντικά, ποτά και κάποια είδη προσωπικής υγιεινής που ήταν ακριβά. Τον τελευταίο καιρό όμως, όπως και ο ίδιος ισχυρίζεται τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και οι κλοπές έχουν πάει αποκλειστικά σε τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτια και μπισκότα.


Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα και με μαρτυρίες εργαζομένων στις συγκεκριμένες αλυσίδες, οι εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μας καταναλώνουν εντός των καταστημάτων τα τρόφιμα και μάλιστα βιαστικά για να μη τους ανακαλύψουν. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους βλέπουν αλλά και οι ίδοι σοκαρισμένοι από το θλιβερό θέαμα και βλέποντας το που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος, προτιμούν να κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει.


Διευθυντικά στελέχη και απλοί εργαζόμενοι, τονίζουν ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να καλέσουν την αστυνομία, ειδικά αν το προϊόν είναι χαμηλής αξίας και μάλιστα βρώσιμο. Πολλές φορές αναγκάζονται απλώς να παίρνουν τα προϊόντα από τους αναξιοπαθούντες και να τους παρακαλούν να αποχωρήσουν από το κατάστημα. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προφανώς, αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρεύεται για τους Έλληνες η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Μια χώρα όπου οι πολίτες της θα γυρίσουν στις δεκαετίες της κατοχικής Ελλάδας των συσσιτίων, των κάδων σκουπιδιών και της μαύρης αγοράς για ένα μπουκάλι λάδι και ένα κομμάτι ψωμί. Αυτές βέβαια δεν είναι εικόνες επιτυχίας αλλά ανθρωπιστικής καταστροφής και σε λίγο θα θυμίζουν συνθήκες χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το σημαντικό όμως για τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι θυσίες του λαού, και όχι οι δικές τους, πιάνουν τόπο αρκεί να μη γίνουν εκλογές και οι ίδιοι να μη χάσουν τις θέσεις τους.

Του Κώστα Καπνίση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: