Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Με αγανάκτηση και πικρία, αποχώρησαν οι κτηνοτρόφοι.

\
Με αγανάκτηση και πικρία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι κτηνοτρόφοι, απαιτώντας από τους αιρετούς να βρουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έχει οδηγήσει τους ίδιους σε απόγνωση και την κτηνοτροφία στην καταστροφή.Οι περίπου 50 κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση εξέφρασαν με έντονο τρόπο την οργή και την αγανάκτησή τους, αλλά και την απόγνωσή τους, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη και αφού είχαν προηγηθεί οι θέσεις των παρατάξεων .Η κατάσταση είναι τραγική, τόνισαν οι κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έκρουσαν ένα ακόμη καμπανάκι για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.Δραματική ήταν η έκκληση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Άγγελου Νικολάου και του Μιχάλη Τζίμα, αλλά και των υπόλοιπων που παρενέβησαν λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα.«Ήδη οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν καλλιεργούμε τα χωράφια, χρωστάμε παντού, δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα ούτε στα παιδιά μας. Εμείς παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Εσείς είστε η κεφαλή της Ηπείρου και θέλουμε τη βοήθειά σας, μόνοι μας δεν μπορούμε. Ζητάμε να δώσετε λύση», σημείωσε ο κ. Νικολάου. «Το γεγονός ότι βρέθηκαν 1500 αγρότες τον Ιούλιο σε κινητοποίηση δεν είναι τυχαίο. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει αύριο, ξέρουν ότι του χρόνου δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Αν έχετε την πολιτική βούληση πάρτε απόφαση να κρατηθεί η κτηνοτροφία, διαφορετικά να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Πάντως, αν δεν αναγνωρίσετε το λάθος, το έγκλημα που συντελέστηκε, δεν υπάρχει αύριο», σημείωσε ο κ. Τζίμας.

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκε με κάθε τρόπο στο πλευρό των κτηνοτρόφων παραγωγών, καθώς αν και με διαφοροποιήσεις, έγινε δεκτή η εισήγηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, για παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μαζί με τους παραγωγούς στον Πρωθυπουργό.Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης πρότεινε και κλείσιμο της Περιφέρειας, εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η κτηνοτροφία αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια.
Η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε με κάποιες παρατηρήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κατάσταση της κτηνοτροφίας βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και την απόφαση για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής μαζί με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Β. Αργύρης ζήτησε να μην επιδιωχθεί νέα συνάντηση με τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ ο κ. Ζήκος συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η αντιπολίτευση
Την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της ΔΩΔΩΝΗΣ καταδίκασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» που άρχισε τη συζήτηση, καθώς έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Σύμφωνα με τον Κ. Κωτσαντή, στόχος είναι η καταστροφή των μικρών παραγωγών ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ότι ασκεί επιλεκτική πολιτική με συγκεκριμένους παραγωγούς.Τέλος, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, και να αντιπαλέψουν αγωνιστικά την πολιτική που ακολουθείται.«Η Ήπειρος καταρρέει», τόνισε εκ μέρους της Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου ό Νίκος Ζήκος, καλώντας την Περιφέρεια να λάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει την καταστροφή.«Τι προσέφερε η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ; Τίποτα, παρά μόνο καταστροφή. Αυτές τις επενδύσεις ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;», ανέφερε και πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας.Την πολιτική ευθύνη όλων των παρατάξεων ανέδειξε ο Γιάννης Παπαδημητρίου από την παράταξη «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο».«Το δίλημμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι αν το ζήτημα της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς ή ένα πολιτικό ζήτημα της Ηπείρου και αν η περιφερειακή αρχή είναι σε θέση να το αντιληφθεί ως πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.Την εισήγηση της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» έκανε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να στηρίξει επί της ουσίας την κτηνοτροφία, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής Βαγγέλης Αργύρης, τόνισε ότι η παράταξή του από την αρχή σεβάστηκε το δικαίωμα των Ενώσεων - μετόχων να προτείνουν λύσεις. Ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για τον χειρισμό του ζητήματος.«Δεν νιώθει η περιφερειακή αρχή ότι τους κορόιδεψε αυτό το σχήμα; Πολιτικά έχουμε ηττηθεί ως Περιφερειακό Συμβούλιο, παίζουμε στις πλάτες των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε.Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καχριμάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ΔΩΔΩΝΗ και αιτιολόγησε το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να π΅άρει δάνειο, λέγοντας ότι πρόκειται για μία off shore εταιρεία.«Δεν ξέρουμε ποιοι κρύβονται από πίσω», ανέφερε και προχώρησε στην πρόταση της περιφερειακής αρχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: