Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Συλλεκτικές αποδείξεις...

bar_paralia_533_355

ΤΟ ΦΑΓΑΜΕ κι αυτό το καλοκαίρι. Στο σπίτι όμως, κι έτσι δεν είχαμε τη χαρά τού μειωμένου ΦΠΑ. Αλλά μήπως και οι άλλοι που το έφαγαν έξω πλήρωσαν λιγότερα; Ούτε ο σεισμός δεν κούνησε τις τιμές!

 «Ρίξτε τον ΦΠΑ» φώναζαν οι εστιάτορες, που προφανώς... ράγιζε η καρδιά τους να βλέπουν τους τουρίστες να ακριβοπληρώνουν τις μπακατέλες που τους σερβίρουν. Και ο ΦΠΑ μπορεί να έπεσε, αλλά δεν έπεσαν οι τιμές. Και σιγά μην ξέρουν οι τουρίστες ότι από 23% έγινε 13% ο φόρος. Αλλωστε, μήπως είδαν ποτέ απόδειξη στις διακοπές τους;

Η καρδιά των εστιατόρων, όμως, εξακολουθεί να ραγίζει (και γι' αυτό βάζουν τη διαφορά του ΦΠΑ στην τσέπη. Μπορεί να χρειαστούν γιατρό...). Οπως και των ταξιτζήδων, που χρεώνουν Αεροδρόμιο-Σύνταγμα λες και έκαναν το γύρο της Ελλάδας!

Οι αποδείξεις είναι τόσο σπάνιες, που όποιος τουρίστας βρει και κρατήσει κάποια, μπορεί να κάνει την τύχη του. Είτε θα τη δημοπρατήσει ως συλλεκτική είτε θα την κορνιζάρει και θα την επιδεικνύει με υπερηφάνεια μαζί με τις συλλογές του από πεταλούδες ή γραμματόσημα!

Ετσι όπως πάει, μεγαλύτερη αξία θα έχει σε λίγο καιρό μία απόδειξη από μπαρ της Ρόδου, παρά κάποιος αρχαίος αμφορέας. Και πιθανόν στο μέλλον να δημιουργηθούν... Μουσεία Αποδείξεων. Οσο για τους σημερινούς αρχαιοκάπηλους, μάλλον θα έχουν γίνει αποδειξιοκάπηλοι. Ποιος θα θέλει, άλλωστε, στο σπίτι του ένα κυκλαδικό ειδώλιο, όταν θα μπορεί να αποκτήσει απόδειξη από ξαπλώστρα στην Ψαρού (και όμως, υπάρχει μία, από τότε που έγινε η δοκιμή της ταμειακής μηχανής...).

Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία. Ο κλέψας του κλέψαντος, με το κράτος θεατή. Κάνει ελέγχους, λέει, το ΣΔΟΕ. Και λοιπόν; Κάθε Αύγουστο αυτό γίνεται και δεν αλλάζει τίποτα. Πιάνουν κάποιους που κλέβουν (αν και τι θα πληρώσουν είναι μία άλλη ιστορία...), τη γλιτώνουν κάποιοι άλλοι που ως συνήθως ειδοποιούνται... αρμοδίως ότι πρόκειται να τους ελέγξουν και το πάρτι της φοροδιαφυγής συνεχίζεται...

Και όταν για ακόμη μία χρονιά το κρατικό ταμείον θα είναι μείον, θα έρθουν και νέοι φόροι. Και φυσικά θα τους πληρώσουν αυτοί που δεν έκλεψαν. Αυτοί που ίσως να μην έκαναν ούτε διακοπές, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα (και) του τουρισμού.

Δεν έκανε και η Παναγία το θαύμα της. Για την ακρίβεια, το έκανε, αλλά δεν το ολοκλήρωσε. Εφερε τους 17 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά δεν της εξήγησε η Ολγα του Τουρισμού ότι θα έπρεπε να ζητούν και αποδείξεις (το να τις δίνουν οι μαγαζάτορες υπερβαίνει ακόμη και τις θαυματουργές ικανότητες της Μεγαλόχαρης...).

Για τους φίλους της, όμως, τους ξενοδόχους στην Κρήτη μια χαρά της τα είχε εξηγήσει και έτσι, ω του θαύματος, τα αυθαίρετά τους πάνω στην άμμο δεν γκρεμίστηκαν.

Τέλος πάντων. Είχε και πολλή δουλειά φέτος (η Παναγία, όχι η Ολγα...), αφού τέθηκε στην υπηρεσία της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως. Τυφλούς έκανε να δουν το φως τους, ανάπηρους να περπατήσουν και κωφάλαλους να γίνουν μέχρι τραγουδιστές (και πού να φανταστεί ότι ακόμα και αυτοί δεν θα έκοβαν αποδείξεις...), για να σωθεί το ΙΚΑ από τα επιδόματα. Αυτό που δεν υπολόγισε η Μεγαλόχαρη είναι ότι αν και υγιείς πλέον, θα εξακολουθούν να τα εισπράττουν (από τα θαύματα που κάνει μόνο μία ελληνική κυβέρνηση...).

ΚΑΠΟΥ εδώ στέρεψαν και τα θαύματα της Παναγίας και έμειναν να περιμένουν τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο οι ασθενείς και οδοιπόροι της ζωής. Αν ζουν μέχρι τότε, αφού το καλοκαίρι μπορεί να το φάγαμε, αλλά ο χειμώνας έρχεται πεινασμένος...

Γιώργος Τζεδάκις

Δεν υπάρχουν σχόλια: