Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η Πρέβεζα θα γιορτάσει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ακτίου, το τριήμερο, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πρέβεζα θα γιορτάσει την επέτειο της Ναυμαχίας του Ακτίου

Εκδηλώσεις εμπνευσμένες, για ένα κοινό που θέλει να γνωρίσει το ιστορικό μας παρελθόν και να ταξιδέψει στην Πρέβεζα, προτείνουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας και ο Σύλλογος Ανθρώπολις, με αφορμή τη ναυμαχία του Ακτίου και τους Ακτιακούς αγώνες. Για ένα τριήμερο, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, η Πρέβεζα φιλοξενεί αγώνα δρόμου, ξεναγήσεις στη Νικόπολη, ομιλίες, συναυλίες και μια αισθαντική βαρκαρόλα.


Αναλυτικότερα:
Το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου, στις 8.00 μ.μ., στη γραφική Πλατεία Κολοβού, στην πόλη της Πρέβεζας, η Δρ. Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Η ναυμαχία του Ακτίου: Κύκνειο άσμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου». Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά η υψίφωνος κ. Λουκία Σπανάκη και ο πιανίστας κ. Μάριος Καζάς.

theatro-stadio

Το πρωί της επομένης, στις 9.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου, με αφετηρία το Άκτιο και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης. Η διαδρομή μήκους περίπου 10 χλμ. θα περάσει από την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και θα κινηθεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου.

mnhmeio-augoustoy

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 5.30 έως και τις 7.30 μ.μ., αρχαιολόγοι της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων θα ξεναγήσουν το κοινό σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης. Οι ξεναγήσεις θα επικεντρωθούν σε μνημεία που βρίσκονται στο εν άλσει προάστειο, χώρο τέλεσης των Ακτίων, με έμφαση στο Στάδιο και το Θέατρο, καθώς επίσης και στο Μνημείο του Αυγούστου, μνημείο- τρόπαιο της ναυμαχίας του Ακτίου.
Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, στις 8.00 μ.μ., το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία παραδοσιακή βαρκαρόλα στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Βαθύ, βόρεια της Πρέβεζας. Παραδοσιακά ψαροκάικα, στολισμένα και φωτισμένα, θα πλεύσουν στα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, και πολύχρωμοι ήχοι θα ακουστούν από παραδοσιακούς μουσικούς και την χορωδία Ηχοχρώματα.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη ναυμαχία του Ακτίου. Μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένα από το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia, θα γεμίσουν το Αρχαίο Στάδιο Νικόπολης.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Θωμά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας και Αθλητικοί σύλλογοι της Πρέβεζας.

Λίγα λόγια για την ναυμαχία του Ακτίου και τα Άκτια:
navmaxia

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, ο στόλος του Οκταβιανού, με επικεφαλής τον Αγρίππα, νίκησε τους συνασπισμένους στόλους του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄, βασίλισσας της Αιγύπτου. Η νίκη αυτή έδωσε τέλος στη ρωμαϊκή εμφύλια διαμάχη και σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας περιόδου (Pax Romana), που εγκαινιάστηκε με τη μονοκρατορία του Αυγούστου σε ολόκληρο το μεσογειακό χώρο. Επιπλέον, ο θάνατος της Κλεοπάτρας αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του αρχαίου κόσμου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του, ίδρυσε τη Νικόπολη και αναδιοργάνωσε τα Άκτια, τους ετήσιους τοπικούς αγώνες των Ακαρνάνων. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί- με την ονομασία Νέα Άκτια, τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύντομα απέκτησαν μεγάλη αίγλη και εντάχθηκαν στον κύκλο των σημαντικότερων πανελλήνιων αγωνιστικών διοργανώσεων (περίοδος).

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κ.κ. Αθηνά Κωνσταντάκη & Πολυξένη Μπάρκα (ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 2682089890) και κ. Γιώργο Τσιλιγκίρη (Σύλλογος Ανθρώπολις, τηλ. 6948005511).


Δεν υπάρχουν σχόλια: