Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι της ΔΕΗ. Από 3 στα 4 ευρώ το τ.μ. η χρέωση στα χωριά της Ηπείρου.


Αυξήσεις αντί μειώσεων στο χαράτσι των λογαριασμών της ΔΕΗ διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου, οι οποίοι καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη παρά τις διαβεβαιώσεις από την τρικομματική τότε κυβέρνηση ότι φέτος θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 15%.Η αύξηση που ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβλήθηκε στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα, δηλαδή σχεδόν σε όλα τα χωριά του νομού και φτάνει στο ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Έτσι από 3 ευρώ που ήταν πέρσι φέτος έφτασε στα 4, όσο δηλαδή καλείται να πληρώσει και ένας κάτοχος ακινήτου στο Κολονάκι αφού εκεί υπήρξε μείωση από τα 5 ευρώ/τ.μ στα 4.Ένα σπίτι λοιπόν σε οποιοδήποτε από τα χωριά της Ηπείρου, της φτωχότερης -κατά τους πολιτικούς- περιοχής της Κοινότητας, π.χ. 60 τ.μ., πλήρωσε πέρυσι (2012) «Χαράτσι ΔΕΗ» 180?/χρόνο καθότι η τιμή ζώνης για κτίσματα σε όλα τα χωριά ήταν τρία ευρώ. Για το ίδιο σπίτι φέτος, θα πληρώσει έναντι τεσσάρων ευρώ, όταν το ανώτατο όριο του ειδικού τέλος για αστικές περιοχές ανέρχεται στα πέντε ευρώ.Έτσι η υποτιθέμενη μείωση όχι μόνο δεν τους αγγίζει αλλά μοιάζει στην κυριολεξία με κοροϊδία καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που θα πληρώσει λιγότερα από πέρυσι.Το θέμα αυτό απασχόλησε και την ΠΕΔ Ηπείρου η οποία με απόφασή της πριν μερικές ημέρες συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας την αδικία που δημιουργείται με την απόφασή αυτή.Στην επιστολή της η ΠΕΔ ζητά από τον Υπουργό να αλλάξει η τιμή ανά τετραγωνικό επισημαίνοντας ότι η αύξηση του «χαρατσιού» είναι η χαριστική βολή για πολλούς κατοίκους των χωριών της Ηπείρου που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Έτοιμο το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο

Την ίδια ώρα το πράσινο φως περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς η κατάρτισή του ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι ο έλεγχος από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με το «Έθνος», το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
- Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
- Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
- Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα. Αυτό θα συμβεί γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά..
- Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
- Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: