Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα, για δεύτερη χρονιά, από 27 Αυγούστου μέχρι και 1 Σεπτεμβρίου 2013, με πρωτοβουλία του Πρεβεζάνου καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου. Στοχασμός σε ζητήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης πόρων με φόντο τον ορεινό όγκο.

Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα

Η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων σε πραγματικές συνθήκες, η επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και η αλληλεπίδραση με αυτές αποτελούν ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια τον καθηγητή Λαογραφίας κ. Ευάγγελο Αυδίκο. Η ιδέα της διοργάνωσης ενός θερινού σχολείου για τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό του εδώ και χρόνια. Πέρυσι αγκαλιάστηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει, και έτσι το 1ο «Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» έγινε πραγματικότητα σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και με τη στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.


Η αγάπη του καθηγητή για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, από όπου κατάγεται, καθώς και η πεποίθησή του ότι «ο ορεινός χώρος είναι η μήτρα του πολιτισμού μας» οδήγησαν στην επιλογή των Τζουμέρκων ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση αυτών των ερευνητικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στα τέλη Αυγούστου. Οπως τονίζει ο κ. Αυδίκος, «η περιοχή δεν αποτελεί απλώς το κάδρο», αλλά η γεωγραφική θέση ως φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας καθώς και τα τοπικά ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα συγκροτούν μια οικιστική και πολιτισμική ενότητα, εντός της οποίας λαμβάνουν χώρα αξιοπρόσεκτα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα.



Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη στο μικροσκόπιο
Στο επίκεντρο του εφετινού Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα βρεθεί ένα θέμα αιχμής, ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύει η χώρα μας, οπότε ζητούμενο όλων των θεωρητικών συζητήσεων και πολιτικών εξαγγελιών είναι η ανάπτυξη. Η διερεύνηση της σχέσης του ανερχόμενου τουριστικού φαινομένου με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες από την Τρίτη 27 Αυγούστου ως την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013«Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αναστοχαστούμε τα ζητήματα της ανάπτυξης και να θέσουμε νέες βάσεις για την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουμε» δηλώνει ο κ. Αυδίκος.


Με θέμα «Οικολογία, τουρισμός και ανάπτυξη», το πρόγραμμα της δεύτερης συνάντησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων θα δώσει την ευκαιρία στους νέους ερευνητές με την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητών και τη διενέργεια επιτόπιας έρευνας να αξιολογήσουν, αρχικά, το μοντέλο διαχείρισης του ορεινού χώρου της πατρίδας μας, όπως αυτό εφαρμόστηκε ως σήμερα. Στη συνέχεια θα αποτελέσει αφετηρία για προβληματισμό και συζήτηση σε σχέση με νέες μορφές ανάπτυξης σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, καθώς και σε σύνδεση με την τοπική οικονομία.



Συγκίνηση για τους ντόπιους, ενδιαφέρον από την περιφέρεια
Το στοίχημα των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά τους διδάσκοντες και τους νέους επιστήμονες με τους κατοίκους και τους ντόπιους επαγγελματίες, ώστε μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «να εξοικειωθούν με περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στο περιθώριο της ανάπτυξης εξαιτίας της αστικοποίησης, να αγαπήσουν την ελληνική περιφέρεια» επισημαίνει ο κ. Αυδίκος. Για τον λόγο αυτόν εισηγητές δεν είναι μόνο καθηγητές, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται τα βιώματα και τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες.



Η περυσινή πρώτη εμπειρία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναγνωριστική για την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά και στους κατοίκους. «Οι επιτόπιες επισκέψεις μας στα χωριά σκορπούσαν συγκίνηση στους ντόπιους. Ας μην ξεχνάμε ότι στα χωριά αυτά, που δεν έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, μένουν πια ελάχιστοι κάτοικοι» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αυδίκος. Χάρη στην επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης, εφέτος στο πλάι του «Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου» στέκονται επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.Οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον πανέμορφο χώρο του Δασικού Χωριού «Κέδρος» (http://www.guesthousekedros.gr/) στον Καταρράκτη Αρτας όπου θα διαμένουν επίσης όλοι οι συμμετέχοντες, όπως και πέρυσι. Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό, ορίζεται στα 60 ευρώ και καλύπτει διαμονή, διατροφή, μαθήματα και μετακινήσεις για τις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας. Αυτό που δεν καλύπτεται είναι η μεταφορά των συμμετεχόντων προς και από το Δασικό Χωριό.

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων, μετά την αποστολή των εργασιών και των ερευνητικών ημερολογίων που θα ετοιμάσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τουΘερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου (http://extras.ha.uth.gr/tzoumerka/index.shtml).


Δεν υπάρχουν σχόλια: