Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

2013: Οι άνθρωποι της χρονιάς σύμφωνα με το www.thepressproject.com


Ελλάδα: Ο άνθρωπος της χρονιάς. Killah P - Παύλος Φύσσας 

Μπορεί να μην είναι σήμερα μαζί μας αλλά είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το momentum του 2013. Ο καλλιτέχνης της Ραπ που το έργο του μιλούσε για τους πρόσφυγες, για τη βία του κατεστημένου, την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν αυτός που έμεινε όρθιος όταν του επιτέθηκε μια ομάδα της Χρυσής Αυγής και δεν τράπηκε σε φυγή. Δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά και η δολοφονία του έβγαλε τους περισσότερους στο δρόμο το 2013. Η ιστορία του Killah P έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και οδήγησε στην σύλληψη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής που πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.

Το καλλιτεχνικό Killah P σήμαινε για τον Παύλο «δολοφόνος του παρελθόντος». Οπωσδήποτε η ηρωική του στάση το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου άφησε παρακαταθήκη και για το μέλλον.


Κόσμος: Ο άνθρωπος της χρονιάς. Edward Snowden
Ο Αμερικάνος πρώην αναλυτής της NSA αποκαλύπτει το τεράστιο σκάνδαλο παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και διαφεύγει αρχικά στο Χονγκ Κόνγκ και αργότερα στην Ρωσία. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Snowden η NSA εδώ και χρόνια λειτουργούσε ένα ευρύ πρόγραμμα παρακολούθησης με την κωδική ονομασία PRISM το οποίο δεν έκανε καμία διάκριση. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες και η ηλεκτρονική αλληλογραφία εκατομμύρια κατοίκων όλου του κόσμου βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Στους στόχους του PRISM περιλαμβάνονταν ακόμα και αρχηγοί κρατών όπως η Μέρκελ, οι αντιπροσωπείες των κρατών στον ΟΗΕ αλλά και οι πρεσβείες όλων των χορών ανά τον κόσμο. Ο Edward Snowden αποκαλύπτει χωρίς φόβο τις πράξεις των υπηρεσιών και εγκλωβίζεται σε αεροδρόμιο της Μόσχας για πάνω από 2 εβδομάδες μέχρι τελικά η Ρωσική κυβέρνηση να του δώσει άσυλο. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να μεταβεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για το ευρύτερο κύκλωμα κατασκοπίας που έγινε ποτέ γνωστό στον σύγχρονο κόσμο.


Η εικόνα του 2013. Το δελτίο της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο
Την 7η Νοεμβρίου η κυβέρνηση διατάσσει την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, από το οποίο οι εργαζόμενοι της συνεχίζουν να παράγουν πρόγραμμα πέντε μήνες από το μαύρο που προσπάθησε να ρίξει η κυβέρνηση. Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου η Αγλαΐα Κυρίτση μεταδίδει κανονικά το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 9 το βράδυ έχοντας για φόντο παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Το δελτίο παρακολούθησαν 1.5 εκατομμύρια άνθρωποι από τον player του ThePressProject. Η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν συνολικά ίσως η σημαντικότερη της χρονιάς που πέρασε. Η ανόητη κίνηση του Σαμαρά κόντεψε να διαλύσει την κυβέρνηση και έφερε την ΔΗΜΑΡ εκτός. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της υπόθεσης ΕΡΤ ήταν η απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν ακόμα μέσω του ertopen.com να εκπέμπουν από τα στούντιο της Θεσσαλονίκης και 12 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο δίκτυο της ΕΡΑ.


Ο χειρότερος της χρονιάς. Άδωνις Γεωργιάδης
Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ γίνεται υπουργός υγείας με τη Νεα Δημοκρατία και αναλαμβάνει την καταστροφή του συστήματος υγείας της χώρας. Με την ψυχασθένεια και την αμετροέπεια που τον διακρίνει μας ανάγκασε να του απονείμουμε το βαρύγδουπο τίτλου του χειρότερου του 2013 αφήνοντας πίσω του τον Νίκο Δένδια που δεν έκανε και λίγα τη χρονιά που μας πέρασε. Ο Άδωνις, δεν είναι αστείο φαινόμενο.


Το χρυσό βατόμουρο. Μιχάλης Λιάπης
Έκτακτο φετινό βραβείο που δεν θα μπορούσε να λείψει. Ο τρίτος άνθρωπος που κατέβηκε από το αεροπλάνο που έφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα, κεντρικός πολιτικός παίχτης της μεταπολίτευσης, ο άνθρωπος που έχει διατελέσει υπουργός μεταφορών και έχει γράψει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα βρέθηκε να οδηγεί πολυτελές τζιπ ανασφάλιστο και με πλαστές πινακίδες. Ως επιμύθιο ήρθαν οι γελοίες δηλώσεις του Λιάπη περί φόρτισης των μπαταριών (πόσες μπαταρίες έχει;), περί οικονομικής κρίσης αλλά και το ταξίδι για την «ψυχική εκτόνοση» του στην Κουάλα Λουμπούρ, που όμως είχε προγραμματιστεί ένα μήνα πριν. Ο Μιχάλης Λιάπης καταδικάστηκε σε 5 χρόνια με αναστολή για τις παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: