Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Γυρίζουν στα χωριά οι 30ηδες. Να και κάτι ευχάριστο, μέσα στην κρίση.



Δημοσίευμα στον Κυριακάτικο τύπο αναφέρει ότι αυξάνεται η απασχόληση σε γεωργία και κτηνοτροφία στην περιφέρεια, μαζί με την μετακίνηση πληθυσμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερα δε, οι 30ηδες έχουν πάρει τα βουνά καθώς χάνουν τις δουλειές τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι, αυξάνονται.
  
Για την ακρίβεια, ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρώην στελέχη εταιρειών, εργολάβοι οικοδομικών εργασιών, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τα έσοδά τους να περικόπτονται ανοίγουν καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και με «πρωτοποριακές» καλλιέργειες, όπως τα σαλιγκάρια, η τρούφα ή τα ρόδια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαπιστώθηκε μια αύξηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009, ενώ εκτιμάται πως το 2011 η συνολική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο θα κυμανθεί γύρω στο 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: