Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

"ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ" παρουσίασε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στους Ηπειρώτες της Αθήνας.


Από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ανεβαίνει σε 70 Αθηναικούς Κινηματογράφους και στη συνέχεια στην Επαρχία.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, παρουσίασε την Κυριακή 16 Γενάρη, μία μέρα πριν από την Παγκόσμια Πρώτη, στους απόδημους Ηπειρώτες τη νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του Κύκνου», μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην Ήπειρο.

Ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης Νίκος Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» « Τα χρόνια της θύελλας» « Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επέστρεψε με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Και προτίμησε να παρουσιάσει την νέα ταινία του, πρώτα στους συμπατριώτες του και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.

Το πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής μας στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στην μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι χάσαμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μεγάλων εντάσεων, των μεγάλων ταχυτήτων, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.
Η συγκλονιστική ιστορία του Αλέξη, ενός “golden boy”, που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες.

Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη.

Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε...τη ζωή του...αλλά είναι απόλυτα παγιδευμένος. Γύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ διαπλοκής που τον σφίγγει σαν μέγγενη και τον οδηγεί σε μια αδυσώπητη σύγκρουση με τις πολυεθνικές.
Η ταινία είναι αποκαλυπτική για το σήμερα, όπως ήταν το “Γαρύφαλλο” για τις αρχές του '50.

Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωά μας και του συστήματος. Ο ήρωάς μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.

Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς, τόνισε ο σκηνοθέτης στην σύντομη ομιλία του στους συμπατριώτες του. Και συνέχισε.Με βασανίζει χρόνια τώρα ένα ερώτημα… Πού πάμε;… Και ποιος μας πάει; Οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε, ή το αόρατο χέρι του πολυεθνικού κεφαλαίου, που εν ονόματι του κέρδους καταλύει κάθε νόμο και αξία, ισοπεδώνει τον άνθρωπο και καταστρέφει τη φύση;

Στην κατάμεση κινηματογραφική αίθουσα ''ΟΠΕΡΑ'' της οδού Ακαδημίας εκατοντάδες Ηπειρώτες της Αθήνας, αλλά και αρκετοί φίλοι της Ηπείρου, καταχειροκρότησαν τον Πρεβεζάνο σκηνοθέτη, μετά το πέρας της προβολής.

Πριν την προβολή, στη λιτή και σύντομη προσφώνηση του, Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ συνεχάρει τον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, τόσο για την χρόνια προσφορά του στην Τέχνη, όσο και για την τόλμη του να αναδεικνύει σύγχρονα ζητήματα που αγγίζουν σήμερα την κοινωνία μας, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, η οικολογία, η διαχείρηση περιβαντολογικών προβλημάτων, η παγκοσμιοποίηση, η απομάκρυνση των νέων από τις παραδόσεις του λαού μας, η αποξένωση, κλπ. Επιπλέον ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη γιατί μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Ήπειρο, αναδεικνύοντας έτσι τις ομοργιές της πατρώας γης παγκοσμίως.Στην αντιφώνηση του, ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για τους προβληματισμούς του, που τον οδήγησαν, στο να γυρίσει αυτή την ταινία, αλλά και στο γεγονός ότι μιά τέτοια ταινία, διεθνούς παραγωγής και αμερικάνικων προδιαγραφών και δεδομένων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Είπε ότι πίστεψε στο θέμα και το σενάριο της ταινίας και για αυτό έκανε ότι μπορούσε για να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα, που δεν έχει καθόλου κρατική χρηματοδότηση, αλλά γυρίστηκε απολκειστικά με κεφάλαια κινηματογραφικών παραγωγών και ειδικά ξένων, που πίστεψαν σε αυτόν και την ταινία.Εμείς έχουμε να πούμε ότι. μείναμε κατενθουσιασμένοι και ακρώς ικανοποιημένοι από το Κινηματογραφικό έργο που παρακολουθήσαμε και το συστήνουμε σε όλους ανεπιφύλακτα. Θα μείνουν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από αυτό που θα παρακολουθήσουν.

Στην Ταινία πρωταγωνιστούν.
James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman,Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Άλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς και πολλοί άλλοι…

Συντελεστές της ταινίας.
Σενάριο: Νίκος Τζίμας
Σύμβουλοι Σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς , Θανάσης Βαλτινός
Συνεργάτες Σεναρίου: Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός και ο Αμερικανός Chris Fallon
Φωτογραφία: Άρης Σταύρου
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Τελικό μοντάζ για Αμερική: Conrad Gonzalez
Μουσική: Λουκάς Θάνος
Τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης
Σκηνοθεσία: Νίκος Τζίμας
Φιλμ : 35mm KodakΉχος: Dolby Digital

Η ταινία θα ανέβει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου σε 70 αθηναϊκούς κινηματογράφους και θα έχει «Επίσημη Πρώτη» την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Το τρέιλερ της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.theflightoftheswan.com/


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Νίκος Τζίμας και ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής

Ο Πρεβεζάνος σκηνοθέτης παρέα με φίλους επίσης Πρέβεζάνους που παραβρέθηκαν στην σημερινή προβολή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ.ΕΝΑΣ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ,ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΗ.ΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ..

Τζουμερκιώτης μέτοικος είπε...

Συγχαρητήρια στην Πανηπειρωτική για το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, της δωρεάν προβολής της ταινίας στους Ηπειρώτες της Αθήνας.
Επιπλέον αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, που αποδεικνύοντας το πόσο Ηπειρώτης είναι, πρόβαλε την ταινία στους συμπατριώτες μας, πριν από την παγκόσμια πρώτη προβολή, αλλά και στον Έφορο δημοσίων σχέσεων της ΠΣΕ, τον Κώστα τον Κωνή, που από ότι άκουσα, σκέφτηκε και έπεισε τον συγχωριανό του σκηνοθέτη, να προβληθεί πρώτα η ταινία στους Ηπειρώτες και μετά να ακολουθήσει η επίσημη πρεμιέρα.
Καταπληκτική ταινία που πρέπει να δούμε όλοι μας, αλλά και να την προβάλουμε, γιατί ένα μεγάλο μέρος της είναι γυρισμένο στην Ήπειρο μας.
Να νην την χάσει κανείς.