Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Περιβαλλοντικού –Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού.

Με μία ξεχωριστή ημερίδα όπου αναπτύχθηκε ένα από τα περισσότερο πολυσυζητημένα θέματα της σύγχρονης εποχής, η Τεχνητή νοημοσύνη, η οποία καθημερινά έχει επίδραση και εφαρμογή σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, άνοιξε ο κύκλος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Περιβαλλοντικού –Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Γυμνασίου –Λυκείου Θεσπρωτικού. Άρχισε με μουσική προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Παύλος Χρήστου, απηύθυνε χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κεντρικό θέμα είναι η ‘Τεχνητή Νοημοσύνη’, η οποία, όπως κι εσείς γνωρίζετε, καθημερινά επιδρά όλο και περισσότερο σε ένα πλήθος από τομείς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άπτονται της καθημερινής μας ζωής.



Είμαι βέβαιος ότι όλοι παρατηρούμε και αναγνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό κι επιστημονικό περιβάλλον. Είμαστε δηλαδή σε μια μεταβατική περίοδο, όπου συντελείται, παγκοσμίως, ένας βαθύς τεχνολογικός μετασχηματισμός, διαμορφώνοντας μια κοινωνική πολυπλοκότητα, που θεωρώ ότι όμοιά της δεν έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία κι επιχειρεί να γεφυρώσει τον φυσικό με τον επιστημονικό αλλά και τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Ανεξερεύνητα πεδία διανοίγονται, πρωτοποριακές μέθοδοι δοκιμάζονται, νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις διεκδικούν την προσοχή μας.

Επειδή όμως καμιά τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και καμιά δεν είναι απαλλαγμένη από απειλές, απαιτείται διαρκής ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά συνέπεια το θέμα της σημερινής ημερίδας θεωρούμε ότι είναι καίριο και θεμελιώδες κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο καθηγητές, τον κ. Σωτήρη Τριανταφύλλου και τον κ. Άρη Βραχάτη, που ανιδιοτελώς δέχτηκαν εν μέσω καλοκαιριού κι ενδεχομένως και μέσω των διακοπών τους, να είναι μαζί μας, να μας προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που επιφέρει η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Γυμνασιάρχη κ. Βασίλη Ρόβα και την Λυκειάρχη κα Αντιγόνη Αναγνώστου για την παραχώρηση της αίθουσας, τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Γιώργο Φίντζο, τον τεχνικό μας κ. Γιάννη Βλαχογιάννη και όλους όσοι συνέδραμαν στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Ο κ. Σωτήρης Τριανταφύλλου, διδακτικό προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ) κατά τη διάλεξή του έκανε μία εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αναφέρθηκε στην επίδρασή της στη δημοσιογραφία και γενικά στην πληροφορία που φτάνει στον πολίτη. Περιέγραψε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τους φόβους που προκαλούνται.

Ο κ. Αριστείδης Βραχάτης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Περιβάλλον, όπου με συγκεκριμένα παραδείγματα έδειξε πως μπορεί να έχει εφαρμογή στις καλλιέργειες και πως μπορεί να γίνει σημαντικός βοηθός του κάθε παραγωγού.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε και live streaming μέσω του καναλιού του συλλόγου στο YouTube.

Δείτε εδώ: https://www.youtube.com/live/pl76PO6638g

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καρζής.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου «Σελίδες Τοπικής Ιστορίας»

Στο μεταξύ την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση του Συλλόγου με την παρουσίαση του βιβλίου «ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Και η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Γυμνασίου- Λυκείου Θεσπρωτικού και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου και θα ακουστούν τοπικά παραδοσιακά τραγούδια.

Τέλος την Κυριακή 11 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα θα διεξαχθεί η τρίτη καλοκαιρινή εκδήλωση του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και θα αφορά τη βράβευση Τοπικών Συγγραφέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: