Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη της Κατερίνας Σχισμένου με το Φώτη Βράκα για το Δυτικό Ξηροβούνι.

Δυτικό Ξηροβούνι και μια όμορφη συνάντηση με αρχαιολόγους και ερευνητές. Γιατί έχει τόσο ενδιαφέρον η περιοχή;

H περιοχή αυτή έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι απο τους Μυκηναϊκούς χρόνους ακόμη ήταν πέρασμα. Εδώ συναντιούνται οι δρόμοι της Μολοσσίας, Κασωπαίας χώρας, Αμβρακίας  και της Αθαμανίας. Το αρχαίο Ορραον προφανώς τα σύνορα  μεταξύ Αμβρακιωτών και Μολοσσών. Αλλά και στους Μεσαιωνικούς χρόνους είναι πέρασμα. Στο Δεσποτάτο της Ηπείρου ως και τους νεώτερος χρόνος είναι η κεντρική αρτηρία. Απο δω περνά ο δρόμος για Γιάννενα και την σημερινή αλβανία. Είναι ο δρόμος του Εμπορίου. Απο δω περνούν τα καραβανια  απο Μακεδονία, Θεσσαλία, Αλβανία να φτάσουν με τα εμπορευματα τους στην πρωτεύουσα του Δεσποτάτου αλλά και στο λιμάνι της Σαλαώρας να φύγουν προς τη Δύση. Μοναστηριακά συγκροτήματα δείχνουν και τον πλούτο της περιοχής, όπου κυριαρχεί η κτηνοτροφία, η αμπελουργία, η Ελιά και η ξυλεία. 

Ποια τα νέα στοιχεία;

Νέα στοιχεία από αρχαιολογικές έρευνες θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι μας, τόσο για την αρχαιότητα όσο και για την πρώιμη χριστιανή περίοδο και την μέση Βυζαντινή. Με τη σειρα θα μιλήσουν γι αυτά ο αρχαιολόγος κύριος Αθανάσιος Αρκουμάνης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η Δρ. Αρχαιολογίας και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κυρία Ανθή Αγγέλη και η Δρ. Αρχαιολογίας  και πρώην προϊσταμένη Εφ. Α. Άρτας και Ιωαννίνων η κυρία Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Φυσικά θα πάμε και στους ναούς των νεοτέρων χρόνων, για τους οποίους θα μιλήσει ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής κύριος Σταύρος Μαμαλούκος. 

Για πρώτη φορά  θα γίνει και λόγος για τα πολεμικά γεγονότα του ύστερου Μεσαίωνα στην περιοχή και έχουμε την χαρά να μας τα αναλύσει η ειδική  θα έλεγα στο είδος της η Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας τους Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η κυρία Ευστρατία Συγκέλλου.

Η δική σας ανακοίνωση τι ακριβώς παρουσιάζει για τις σχέσεις της περιοχής;

Εγώ θα μιλήσω για τα χωριά  και κάποια πολεμικά γεγονότα. Τα τοπωνύμια της περιοχής και από πότε χρονολογούνται. Μέσα από Οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα, αρχεία της Βενετίας, Χρονικά, αρχεία Βασιλείου της Νεάπολης και Έλληνες χρονογράφους, θα προσπαθήσω να αποδείξω πως τα χωριά είναι παλαιότερα  απ’ ό,τι νομίζουν και οι ίδιοι, οι κάτοικοι της περιοχής. Στο δεύτερο σκέλος θα κάνω μια αναφορά στα πολεμικά γεγονότα της περιοχής και στους αγώνες για την Ελευθερία που δόθηκαν εδω και είναι σχεδόν άγνωστα, με εξαίρεση σε κάποιους τα Πέντε Πηγάδια. 

Πώς φτάσατε σ’αυτή την εκδήλωση;

Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση – Ημερίδα στο χώρο αυτό, πέρα απ ότι ήταν ένα όνειρο του αγαπητού μας φίλου και ιδρυτή της Ομάδας «Φίλοι του Ορράον» του κυρίου Χρήστου Αποστόλου, γνωστός σε όλους με τον τίτλο που ειχε για 40 χρόνια «δάσκαλος» για δύο λόγους. Μία να προβάλουμε το μοναδικό αυτό μνημείο στον Ελλαδικό χώρο και δεύτερον, πιστεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική γνώση του τόπου στους νεώτερους. Να μην ξεχαστεί η ιστορία του τόπου τους.  Ρωτήθηκα από αρκετούς, τι σχέση μπορεί να έχω γω με το Ξηροβούνι εφόσον δηλώνω καμπίσιος. Πέρα από την αγάπη μου για την ιστορία, η οποία ιστορία δεν βάζει όρια και ναι είμαι απο τον Αρτινό Κάμπο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, όμως η μητέρα μου κατάγεται από το ψηλότερο χωριό , την Φανερωμένη Άρτας, Συνεπώς κάποιοι συγγενείς μου και φίλοι με έφεραν πάντα μια βόλτα προς αυτό τον τόπο.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: