Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Tο ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ τιμώντας τα 200 χρόνια αθανασίας του ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ΣΟΥΛΙ, 6 Αυγούστου 2023

Στις 9 Αυγούστου 2023 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Ο Σουλιώτης ήρωας έπεσε στη μάχη του Κεφαλόβρυσου, στην Ευρυτανία. Ο θάνατός του σήμανε για; τη λαϊκή ψυχή τη γέννηση της αθανασίας του, Ο Μπότσαρης είναι ένας από τους πιο πολυτραγουδισμένους ήρωες της επανάστασης του 21. Το τραγούδι για το θάνατό του απαντά και σε όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας.

Τo Πολυφωννικό Καραβάνι θεώρησε ως πρέπος του να αποτίσει σπονδή μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια αθανασίας του Μάρκου Μπότσαρη. Έτσι, στο πλαίσιο του Μεγάλου Πολυφωνικού Καραβανιού 2023, στις 6 Αυγούστου, είκοσι συνταξιδιώτες του α;νηφόρισαν προς τα βουνά του Σουλίου, σε πείσμα των δυσμενών μετερεολογικών προγνώσεων. Τo Πολυφωνικό Καραβάνι, στην εικοσιπεντάχρονη διαδρομή του, είναι ένα ταξίδι παντός καιρού και αυτό επιβεβαιώθηκε σε τούτη την ανάβαση, σε τούτο το προσκύνημα.

Η συνεχής, έντονη βροχή, η καταιγίδα κάποιες στιγμές, δεν αποθάρρυναν τους συνταξιδιώτες να κάνουν το χρέος τους. Στα πηγάδια του Σουλίου, παραστέκοντας στις προτεομές των Σουλιωτών ηρώων, γύρω από τηνν προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, τραγούδησαν το τραγούδι του. Τραγούδησαν δώδεκα από τους συνταξδιώτες, κάποιοι, μάλιστα, για πρώτη φορά μαζί, χωρίς πρόβα. Άλλοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της καταγραφής για να μπορέσουμε να μοιραστούμε τη συγκλονιστική εμπειρία που ζήσαμε στο Σούλι και με όσους ήταν μακριά.

Μουσκεμένοι, κάποιοι ως το κόκαλο, κουρασμένοι μετά από έξι μέρες Καραβάνι από τον Όλυμπο ως εδώ, τραγουδήσαμε με λάθη ίίσως αλλά με συνείδηση και καρδιά, έτσι όπως υπαγόρευε η μόνη αλάθητη πυξίδα του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, το πρέπος. Tραγούδησαν τα μέλη του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" Χρήστος Δίπλας, Γιώργος Διώχνος, Κατερίνα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Ουρανία Μπατσινίλα, Άννα Μπίζα, Γιώργος Τούτσης, πλαισιωμένοι από τους μαθητές του Εργαστηρίου Πολυφωνίας του ΚΕΜΦΑ Βαγγέλη Σκουφάκη, Ελεάννα Χατζάκη, Ευαγγελία Παπαδοπούλου καθώς και την πανεπιστημιακό Λορέντα Ράμμου και τη Γερμανίδα συνταξιδιώτισσα και συνντονίστρια στο Εργαστήρι Πολυφωνίας Stephanie Βusse.
Στην καταγραφή, τον "κυρατζή" Αλέξανδρο Λαμπρίδη, βοήθησαν ιδιαίτερα οι Ηλέκτρα Πετροπούλου, Iώ Κοντογιάννη, Hλίας Κόλλιας και Ακριβή Στραγαλινού. Στην τελική καταγραφή χρησιμοποιήθηκε μέρος του εξοπλισμού και όχι όλος ο προβλεπόμενος λόγω της συνεχιζόμενης βροχής. Στο βίντεο αξιοποιήθηκαν και άλλα υλικά από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πολυφωνικού Καραβανιού.
Οι στίχοι του πολυτραγουδισμένου τραγουδιού: Ένα πούλι θαλασσινό, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη και ένα πουλί βουνίσιο, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη Πέτρα την πέτρα περπατεί, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη λιθάρι, το λιθάρι, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη. Τον μάρκο μας τον σκοτώσανε, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη σε μια μεγάλη μάχη, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη Η μάνα του τον έκλαιγε, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη κι η μάνα του του λέει, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη Μάρκο μ’ που τ’ άφκες το σπαθί, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη που τ’ άφκες το τουφέκι, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη. Μάνα μου τ’ άφκα στα παιδιά, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη, τ’ άφκα στην παρέα, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη. Να πολεμήσει την Τουρκιά, σαΐνι Μάρκο Μπότσαρη και τους κοτζαμπασήδες, Μάρκο Μπότσαρη Σουλιώτη Επιμέλεια
"Άπειρος" Πολυφωνικό Καραβάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια: