Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Αγίας Νάπας

Με δέος και σεβασμό υποκλίθηκαν μπροστά στους ήρωες που βρίσκονται θαμμένοι στο τύμβο της Μακεοδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου που βρίσκονται στην Αγία Νάπα για την τελετή Αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Η αποστολή επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Μακεοδονίτισσας όπου βρίσκεται το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου  1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου "Noratlas" που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο κοιμητήριο που βρίσκεται στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959  για την απελευθέρωση της Κύπρου  από τους Άγγλους και την Ένωση της με την Ελλάδα. Τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την Ελλάδα.


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κατέθεσε στεφάνι στα δύο μνημεία υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της θυσίας με την φράση που βρίσκεται στον τοίχο που περιβάλλει τα 13 Φυλακισμένα Μνήματα: «Του αντρειωμένου ο Θάνατος, Θάνατος δε λογιέται».

Νωρίτερα, η αποστολή επισκέφθηκε το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.


Είχε προηγηθεί την Πέμπτη επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες Ιερές Μονές της Κύπρου. Στην Μονή υπάρχει η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (του Κύκκου) που παρουσιάζει την Παναγία βρεφοκρατούσα από τη δεξιά πλευρά και η οποία προέρχεται από Κωνσταντινούπολη   και κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά κι ευλογημένη από την Παναγία. Αμέσως μετά η αποστολή επισκέφθηκε το Πάρκο Γλυπτικής, έναν υπαίθριο χώρο τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή ‘’Στροτζιυλοβούναρο’’, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20,000τ.μ με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα. Στο Πάρκο εκτίθενται γλυπτά καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό τα οποία δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των Συμποσίων Γλυπτικής και στη συνέχεια κοσμούν τον χώρο προς τέρψιν των επισκεπτών.

Η τελετή της Αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Μάκη Κεραυνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: