Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Οι Μωμόγεροι "ξεσήκωσαν" τη Ν.Σαμψούντα


Με ένα εντυπωσιακό δρώμενο, αυτό των Μωμόγερων που αναβίωσε η ομάδα της Αδελφότητας Ποντίων -Μικρασιατών Ηπείρου Ανατολής Ιωαννίνων, η τοπική κοινότητα της Ν.Σαμψούντας αλλά και πολλοί κάτοικοι από την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή "καλωσόρισαν" σήμερα τη νέα χρονιά.
Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας "Αμισός" στην οποία το παρών έδωσαν σύσσωμες οι αρχές της πόλης τιμώντας έτσι το έργο ενός εκ των πιο δραστήριων Συλλόγων της Ηπείρου.
Οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ματέρης, Λάζαρος Πιπιλίδης και Ευάγγελος Γιαννουλάτος, η εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού Ελευθερία Αγγέλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τάκης Παππάς και Γιώργος Νίτσας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου και της Προέδρου του Στέλλας Χαϊτίδου, η οποία στον χαιρετισμό της καλωσόρισε τους επίσημους και όλο τον κόσμο εκφράζοντας τις πιο θερμές ευχές της για καλή χρονιά.
Η κ.Χαϊτίδου αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου για την περασμένη χρονιά, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2019 και έχουν στο επίκεντρό τους την διατήρηση των ηθών και εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού. Εξάλλου στο σημείο στο οποίο στάθηκε η κ. Χαϊτίδου είναι η συνδρομή των φορέων στο αίτημα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των οποίων για το οποίο εξέφρασαν όχι μόνο την σύμφωνη γνώμη τους, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή τους τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης αλλά και οι δύο βουλευτές κύριοι Μπάρκας και Γιαννάκης. Η πίτα του Συλλόγου μοιράστηκε σε όλους τους τους παρευρισκόμενους με το φλουρί να "πέφτει" στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ταξιάρχη Μπρούβα, ο οποίος και δέχτηκε τις ευχές όλων.
Αμέσως μετά οι Μωμόγεροι (ένα έθιμο που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί κομμάτι της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ) χόρεψαν στην πλατεία του χωριού αλλά και στους δρόμους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με το χιούμορ, το κέφι τους αλλά και την πίστη σε μια παράδοση που έχει μεταφερθεί ακέραιη στις νεώτερες γενιές χαρακτηρίζοντας το απανταχού Ποντιακό στοιχείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: