Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Στο...Αμήν μικρομεσαίοι και αγρότες! Από τη βαριά φορολογία, την έλλειψη χρηματοδότησης, το εργατικό κόστος…

Αν δεν γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στην Ελληνική περιφέρεια και η φθίνουσα πορεία συνεχιστεί, τότε τα αποτελέσματα για την οικονομία θα είναι ολέθρια

Μικρομεσαίοι και αγρότες, συνηθίζεται να λέγεται από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, πως είναι «η ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής οικονομίας! Σωστή η αναφορά και η εκτίμηση, αλλά αυτό μάλλον αφορούσε άλλες εποχές και πάντως όχι τη σημερινή που και οι δύο κλάδοι βρίσκονται στο… αμήν. 

Η φθίνουσα πορεία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και επιδεινώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από τις μεγάλες και από τις αθρόες εισαγωγές όπως και από την ανύπαρκτη επενδυτική πολιτική. Στο μεταξύ οι αγρότες μειώνονται συνεχώς, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, τότε είναι αμφίβολο αν είχαν μείνει στο επάγγελμα και οι μισοί από τους σημερινούς Ηπειρώτες αγρότες.

Δρόμος χωρίς γυρισμό!

Η ένταση και η διάρκεια της κρίσης έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ηπειρωτών επιχειρηματιών, ακόμη και αν σήμερα με ένα «μαγικό ραβδί» έμπαινε τέλος σε αυτή, είναι αμφίβολο αν έστω και μια από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι άντεξαν με χίλιες – μύριες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα κάνουν αγώνα, για να ληφθούν μέτρα «διάσωσης» των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν, πριν οδηγηθούν και αυτές στο «λουκέτο» και εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ανεργία.


Λίστα με προτάσεις
Τα θέματα που απασχολούν τους Μικρομεσαίους της Ηπείρου, είναι τα ίδια με των άλλων περιοχών της χώρας, με ένα επιπλέον αρνητικό συντελεστή, που είναι το κόστος της ενέργειας. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου- Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τα έθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών με τους οποίους συναντήθηκε χθες στην Αθήνα. 

Τα βασικά από αυτά είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι απρόθυμες για χορήγηση δανείων χωρίς εμπράγματες αξίες, τονίζοντας επίσης πως είναι αναγκαία η χορήγηση μικροδανείων και η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους των επιχειρήσεων- που τις έχουν «γονατίσει»- στη γραφειοκρατία και στην αργή απόδοσης Δικαιοσύνης που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για νέες επενδύσεις. 

Ένα νέο ζήτημα που προκύπτει, είναι η αύξηση του εργατικού κόστους. Η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς αυτή θα συμβάλλει στη μεταβολή της ψυχολογίας, όμως εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους για το αυξημένο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μη μισθολογικό κόστος, που ζήτησε να εξεταστεί από τους θεσμούς.


Οι Αγρότες
Στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά ζητήματα, για τους αγρότες υπάρχουν ακόμη δύο- τρία εξίσου σημαντικά που προκαλούν προβλήματα επιβίωσης. Το ένα αφορά το αυξημένο κόστος παραγωγής, που για την κτηνοτροφία έγινε ακόμη πιο έντονο τον τρέχοντα μήνα εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα: Όπως ο «βραχνάς» με τις βοσκήσιμες εκτάσεις, που μπορεί να θέσουν εκτός επιδοτήσεων αρκετούς αγρότες. Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τον εκσυγχρονισμό των μικρών εκμεταλλεύσεων. Χθες μάλιστα από την Περιφέρεια Ηπείρου, ανακοινώθηκε πώς καθορίστηκε το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πρόκειται για ένα ακόμη πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους νυν επαγγελματίες αγρότες για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, ούτως ώστε να αντέξουν στο μέλλον στο ανταγωνισμό και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.


Η «έξοδος» των κτηνοτρόφων
Ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι η αιγοπροβατοτροφία. Οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος έχουν οδηγήσει «στο μη παρέκει» τους κτηνοτρόφους και ειδικά της Ηπείρου, που έχοντας αυξημένο κόστος ζωοτροφών εξαιτίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, μετά βίας «διατηρούνται» στο επάγγελμα μετά τις μειώσεις στο γάλα, αλλά και στο κρέας. 

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί από δημοσίευμα της εφημερίδας AGRENDA σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2020-2027. Ο προβληματισμός προέρχεται από σκέψεις για θεσμοθέτηση πριμ εξόδου σε κτηνοτρόφους για έξοδο από την παραγωγή. Αν και αυτές οι αναφορές διαψεύστηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ε.Ε., εν τούτοις αναβρασμός υπάρχει καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.


Ψήφισμα Δήμου Ηγουμενίτσας
Για το θέμα αυτό εξέδωσε ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, στο οποίο τονίζεται πώς «δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αυτές τις φήμες ακόμη και αν αυτές διαψεύδονται. Φοβόμαστε δε ότι η αιγοπροβατοτροφία θα έχει την τύχη και άλλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως π.χ. είναι η καπνοκαλλιέργεια. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να είναι ένα τεστ για να εκτιμηθεί το εύρος και η δυναμική των αντιδράσεων από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, που σκοπό έχει την εξαφάνιση της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας».

Ο Δήμος, ζητά να απορριφθεί κάθε τέτοια προοπτική στις επίσημες συναντήσεις που γίνονται στην Ε.Ε. και να στηριχθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί που πιέζονται από την μείωση των τιμών και οδηγούνται αναγκαστικά σε έξοδο από την παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: