Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Βέρος Ηπειρώτης ο Έλληνας επιστήμονας Ιωάννης Μπαζιώτης, που συμμετείχε σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική.


Ο Ιωάννης Μπαζιώτης  ο Έλληνας που επιλέχτηκε και συμμετείχε σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική είναι Τζουμερκιώτης και συγκεκριμένα από τον Καταρράκτη (Σχωρέτσανα ) Άρτας. Είναι γιός της Βασιλικής Κατσούλη 

Ο παππούςς του Γεράσιμος Κατσούλης ήταν ανάπηρος πολέμου και εργάστηκε στηις εφημερίδες ΑΚΡΟΛΟΠΗ και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Στην παγωμένη Ανταρκτική, υπό αντίξοες συνθήκες,περιπλανήθηκε για περίπου ένα εξάμηνο, τόσο με μηχανοκίνητο έλκηθρο (σνόουμομπιλ) όσο και με τα πόδια, ο Έλληνας ορυκτολόγος- πετρολόγος Ιωάννης Μπαζιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μοναδική οργανωμένη αποστολή της NASA για την επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη ήπειρο.
 Είναι ο πρώτος Έλληνας γεωλόγος που έκανε κάτι τέτοιο και, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελπίζει να έχει προβάλει  την Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή του στην αποστολή. 
Ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ένας από τους δύο μόνο επιστήμονες στη χώρα μας που ασχολείται συστηματικά με την επιστήμη των μετεωριτών, έγινε αποδεκτός στην «Αποστολή Αναζήτησης Μετεωριτών στην Ανταρκτική» (Antarctic Search for Meteorites -ANSMET). Αφού πέρασε με επιτυχία και τις ιατρικές εξετάσεις, ταξίδεψε στην Ανταρκτική από το τέλος Νοεμβρίου 2017 έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Υ.Γ. Τα στοιχεία της Ηπειρώτικης καταγωγής του δεν αμφισβητούνται γιατί είναι διασταυρωμένα από έγκυρες πηγές. Από τον φίλο μου και θείο του Ναπολέοντα Κατσούλη και από τον γιό μου Βαγγέλη που τον έχει καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: