Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

"Βόμβα" για τη Θεσπρωτία ο δημογραφικός μαρασμός...


Εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ο δημογραφικός μαρασμός, που απειλεί τη Θεσπρωτία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 πολύ περισσότερες είναι οι γεννήσεις από τους θανάτους.
 Ο πληθυσμός πεθαίνει ταχύτερα από τις προβλέψεις, ενώ η γονιμότητα υποχωρεί και υπερτερεί  το μοντέλο του «λίγα παιδιά και πιο αργά», που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες.
 Το ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην απουσία πολιτικής, ενώ θα ήταν λάθος να αποδοθεί αυτή η κατάσταση στην οικονομική κρίση και μόνο.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δημογραφικό το κοιτάμε από την πλευρά της γονιμότητας, από την πλευρά της γήρανσης και από την πλευρά του μεταναστευτικού - προσφυγικού, τόσο σε ό,τι αφορά τις ροές προς το εξωτερικό, όσο και τις ροές από το εξωτερικό. Αυτό το τελευταίο έχει προβληθεί δεόντως. 
Το πιο καυτό πρόβλημα, όμως, από τα τρία και αυτό που έχει παραμεληθεί, είναι η γονιμότητα. Γεννιούνται λιγότερα παιδιά. Ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι γίνονται γάμοι σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες δηλαδή παντρεύονται πάνω από 30 ετών και ή αργούν ή δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Άρα έχουμε αύξηση της μέσης ηλικίας πρώτου γάμου για τις γυναίκες. 


http://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: