Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Λύκοι κατασπαράσσουν κοπάδια σε χωριά του δήμου Παραμυθιάς...


Στο έλεος των λύκων βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα κοπάδια των κτηνοτρόφων σε χωριά του δήμου Παραμυθιάς. Τα πρόβατα και τα κατσίκια αποτελούν εύκολο στόχο για τους πεινασμένους λύκους, που επιτίθενται σχεδόν καθημερινά εδώ και τρεις μήνες στην περιοχή από την Καλλιθέα (Τσουρίλα) έως το Πολύδροσο Παραμυθιάς. Όμως, συχνά γίνονται στόχος τους και τα μεγαλόσωμα σώμα, όπως οι αγελάδες και τα μοσχάρια.

 Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να βρουν τα κουφάρια των ζώων τους, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Έτσι, αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ζώα τους, έστω και αν "παρανομούν". Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οικολόγοι απελευθέρωσαν λύκους και πάλι, ωστόσο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τέτοιου είδους φήμες. να σημειωθεί ότι ο λύκος  ανήκει  στα αυστηρά προστατευόμενα είδη από τη σύμβασης της Βέρνης, που έχει υπογραφεί το 1979 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Σε εθνικό επίπεδο έχουν θεσπισθεί: α) η κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980), β) η εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991), γ) η απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (1980), δ) η απαγόρευση της κατοχής λύκων από ιδιώτες (1969). Επιπλέον, ο λύκος περιλαμβάνεται επίσης και στο «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: