Το έργο της μεταφοράς πόσιμου νερού από τον Αμάραντο της Κόνιτσας για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προωθεί η περιφερειακή αρχή της Ηπείρου παρότι τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα λειψυδρίας έχουν περιοριστεί μέσω των έργων τα οποία εκτελεί ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Την Πέμπτη, 29 Μαΐου η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου στο λεκανοπέδιο.

Η μελέτη θα βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 7 Ιουλίου προκειμένου φορείς και πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης γνωστοποίησε με δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», Γιάννης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική του αντίθεση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της ουσιαστικής συμφωνίας της περιφερειακής αρχής με τη δεύτερη εκτροπή του ποταμού Αώου από τη Βοβούσα προς το λεκανοπέδιο.

Γ. Παπαδημητρίου:  Εξυπηρετούνται σκοπιμότητες
«Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που προβλέπει την κατασκευή αγωγού 80 χιλιομέτρων και βεβαίως τα συνοδευτικά τεχνικά έργα, την οδοποιία και την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδημητρίου ο οποίος θεωρεί ακόμη: «Το οξύμωρο είναι ότι η μεταφορά προβλέπεται να γίνει σε μια περιοχή πλούσια σε υδάτινα αποθέματα, καθώς γειτνιάζει με τη υπόγεια φυσική δεξαμενή του Μιτσικελίου. Εκτός εάν αυτά τα υποθέματα προορίζονται για προίκα στα ιδιωτικά συμφέροντα των εταιριών εμφιάλωσης, που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν αλματωδώς τις αντλούμενες ποσότητες και τα κέρδη τους και εσχάτως μάλιστα διεκδικούν και αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής».

Εταιρείες εμφιάλωσης στο .βάθος;
Ουσιαστικά, ο κ. Παπαδημητρίου θέτει το ερώτημα ποιον θα εξυπηρετήσει η μεταφορά πόσιμου νερού, ερώτημα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την κερδοσκοπική εκμετάλλευση ενός δημόσιου φυσικού πόρου, όπως είναι το νερό, από τις εταιρείες εμφιάλωσης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι τα υπόγεια υδατικά αποθέματα του λεκανοπεδίου θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με κριτήριο «τις συλλογικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εταιριών, τις φτηνές λύσεις και όχι τις φαραωνικές εργολαβίες, την οικολογική συμβατότητα και όχι τη σπατάλη των φυσικών πόρων».

ΣΥΛΙ: Ζητούνται απαντήσεις.
Ποιον θα εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη μεταφορά νερού είναι ένα ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΛΙ), στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η ύδρευση των παλιών καποδιστριακών Δήμων.
Ο Σύνδεσμος προωθεί (και διαφημίζει) την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας που ταλαιπωρεί, με συχνές διακοπές υδροδότησης τους θερινούς μήνες, το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πάνω από μία δεκαπενταετία, πρόβλημα το οποίο τα τελευταία χρόνια επί δημοτικής αρχής Φ. Φίλιου αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά.
Τον Ιούλιο του 2013, υπογράφηκε με την κοινοπραξία «Αρλέτος ΑΤΕΕ-Ζώτος Ναπολέων», η σύμβαση για την κατασκευή νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης από τη θέση «Τούμπα» (το σημείο στο οποίο θα καταλήξει ο αγωγός εκτροπής του νερού από τον Αμάραντο) μέχρι τη Βουνοπλαγιά (χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη' (ΕΠΠΕΡΑΑ), προϋπολογισμός 7,7 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία να δίνει έκπτωση 42,5%).
Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη διετία κι όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο τότε πρόεδρος του ΣΥΛΙ, Θανάσης Μανταλόβας «με την ολοκλήρωσή του επιλύονται προβλήματα για τα επόμενα 20 χρόνια», ενώ «η αντιμετώπιση προβλημάτων υδροδότησης ήταν μία από τις προτεραιότητες που θέσαμε».
Το ερώτημα αμείλικτο: από τη στιγμή που ο Σύνδεσμος με δημόσιο χρήμα προωθεί ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει τη λειψυδρία, για ποιον λόγο χρειάζεται επιπλέον πόσιμο νερό στο λεκανοπέδιο;
Δεν έχει γνώμη ο συγκεκριμένος φορέας για το νερό στο λεκανοπέδιο;
Αντίστοιχα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης της πόλης (ΔΕΥΑΙ).


Με παρότρυνση του σχεδίου Διαχείρισης.
Αντίστοιχα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο σχεδιάστηκε το μακρινό 1985 όταν οι οικολογικές και υδρευτικές ανάγκες ήταν διαφορετικές, όταν ακόμη κυριαρχούσε το μοντέλο των μεγάλων έργων που στερούν πόρους από την περιφέρεια για ένα υδροκέφαλο κέντρο, συμπεριλήφθηκε στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου διαχείρισης σε επίπεδο λεκάνης απορροής των φυσικών πόρων της Ηπείρου, παρότι, όπως αναφέρεται στο κείμενο πρόταση της μελετητικής ομάδας (http://www.teeepirus.gr/files/smpe_hpeiros.pdf, σελ.576) δεν προτεινόταν από τους τοπικούς φορείς!
Λες και κάποια θεία φώτιση έκανε τους μελετητές ενώ το έργο δεν προβλεπόταν, να το εντάξουν ως προγραμματιζόμενο, όπως συνέβη με την προτεινόμενη εκτροπή του Αώου και την τότε πρότασή τους (2013) για κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαου του Αράχθου.
Τα ερωτηματικά για το ποιοι και με τι σκοπό τελικώς σχεδιάζουν μεγεθύνονται από τη στιγμή που το σχέδιο διαχείρισης δεν διαπιστώνει ποσοτική ανεπάρκεια νερού στο λεκανοπέδιο. Εκτός εάν η πρόταση μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο επιβλήθηκε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, χωρίς να τοποθετείται την ίδια ώρα ευθέως εναντίον της εκτροπής του Αώου.
Είτε υλοποιηθεί είτε όχι το συγκεκριμένο έργο, η μελέτη κοστίζει στους πολίτες 900.000 ευρώ: ανατέθηκε τον Ιούλιο του 2010, επί νομαρχιακής αρχής του κ. Καχριμάνη, στα συμπράττοντα γραφεία μελετών «ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε., ΥΔΡΟΔΟΜΙΚΗ Ε.Π.Ε., ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΡΕΚΑΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ».

Νομάρχης τότε ο νυν περιφερειάρχης παρενέβη στη διαμάχη για μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο προκρίνοντας τη συγκεκριμένη πρόταση σε βάρος της πρότασης του Λ. Καλογιάννη για μεταφορά νερού από τον Αώο, επικαλούμενος  την γνωμοδότηση Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συστήσει ο ίδιος με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και  του Τμήματος  Υδραυλικών Έργων της νομαρχίας.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Αμάραντο http://bit.ly/SiIS8Q

 Γιώργος Παπαχριστοδούλου