Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς ξεχνάει ότι, όλες οι χώρες που χρεοκόπησαν, είχαν πρωτογενές πλεόνασμα...

samarras99602

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας». Υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. 

 Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια» συμπλήρωσε.

primary-balance-and-default


Πράγματι η Ελλάδα στο τέλος του 2013 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα - περίπου στα 400 εκατομμύρια το υπολογίζει έως έως το μήνα Οκτώβριο το Ινστιτούτο Macropolis. Καθώς η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα οποιουδήποτε μεγέθους, αυτό στην πραγματικότητα παρά τα όσα λέει ο Σαμαράς, μπορεί να αποτελέσει κάποια στιγμή για το πολιτικό σύστημα ένα τεράστιο κίνητρο στο να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία, ιδαίτερα αν οι δανειστές επιμείνουν στην σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή. 


'Οπως φαίνεται και από το παραπάνω γράφημα via Geo-Graphics (κλικ για άνοιγμα), ιστορικά όλες οι χώρες που χρεοκόπησαν, χρεοκοπήσαν ακριβώς τη στιγμή που απέκτησαν πρωτογενές πλεόνασμα! Μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, θεωρητικά είναι σε θέση να διαγράψει τα τεράστια ποσά των συσσωρευμένων χρεών της, χωρίς πλέον να χρειάζεται τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες της δαπάνες (μισθούς, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες του κράτους κτλ).

Εν ολίγοις, το πρωτογενές πλεόνασμα που αποτελεί την νέα εθνική μας αφήγηση για σκληρή διαπραγμάτευση και έξοδο από τα μνημόνια, ίσως θα κάνει κάποια στιγμή, όταν η διαπραγμάτευση αποτύχει,  εναλλακτικές πολιτικές όπως η χρεοκοπία να φαντάζουν ελκυστικές. Ας το έχουμε κατά νου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: