Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Σφίξιμο στο ζωνάρι χωρίς αντίκρυσμα


Ο περιορισμός της εσωτερικής ζήτησης περιορίζει τα ελλείμματα.

Tην ασθενή εγχώρια ζήτηση που δρα ως βαρίδι στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη αποκαλύπτουν τα νούμερα του εμπορικού ισοζυγίου. Η μεγάλη πτώση των εισαγωγών οδηγεί σε μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε αδύναμες οικονομικά χώρες σαν την Ελλάδα και σε διεύρυνση των εμπορικών πλεονασμάτων σε χώρες ισχυρότερες.


Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης εμφάνισε ένα πλεόνασμα 13,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, από τα 8,6 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου 2012. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει καταγραφεί σε οποιοδήποτε Σεπτέμβριο από το 1999, τη χρονιά που άρχισε να «λειτουργεί» η ευρωζώνη. 
Χαμηλότερο έλλειμμα 12,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το πρώτο οκτάμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 
Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% (από 17,4 δισ. ευρώ σε 18,3 δισ. ευρώ), ενώ μείωση 5% (από 32,8 δισ. ευρώ σε 31,2 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές στην Ελλάδα. 
Aποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας να μειωθεί από 15,4 δισ. ευρώ σε 12,9 δισ. ευρώ. 

 

Στην ΕΕ, το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε η Γερμανία (127,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ολλανδία (36 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία (25,3 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα σημειώθηκε στη Γαλλία (50,1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (44,5 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα (12,9 δισ. Ευρώ). 
Αυτή η ευρεία έλλειψη ζήτησης για αγαθά μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων έχει συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού και στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ΕΚΤ αυτό το μήνα μείωσε το βασικό επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό του 0,25%, για να προσπαθήσει να τονώσει τη ζήτηση. 
Η εσωτερική ζήτηση πλήτεται αλλά και η άνοδος των εξαγωγών των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, δεν φέρνει κάποια λύση στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους
Τα στοιχεία ανά χώρα, που είναι διαθέσιμα για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούσρου, εμφανίζουν ότι οι εισαγωγές από την αρχή του έτους έχουν υποχωρήσει σε κάθε χώρα εκτός των Εσθονίας, Σλοβακίας, Πορτογαλίας. 
Από την αρχή του έτους, οι εξαγωγές έχουν υποχωρήσει από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, των τριών μεγαλύτερων οικονομιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: