Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γαλακτοβιομηχανία ''ΔΩΔΩΝΗ'': Μετά το ξεπούλημα τι;

                          Σημερινή κατάσταση επιχείρησης:


Οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες
Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις
Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μικρότερες ποσότητες γάλακτος που χρειάζεται η βιομηχανία
Η επιχείρηση παρουσιάζει μείωση πωλήσεων κατά 13,6% όπως προκύπτει από τον πρόσφατο ισολογισμό
Παρατηρείται επιχειρηματικά μια ύποπτη στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα και περισσότερο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς
Η επιχείρηση από πλευράς πωλήσεων, καινοτομίας, μάρκετινγκ νέων προϊόντων και εξαγωγικού προσανατολισμού, βρίσκεται σε προηγούμενες δεκαετίες
Οι μικρομέτοχοι, οι Ενώσεις δηλαδή, που κατέχουν το 32,3%, βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτελούν φερέγγυο συνομιλητή σε πιθανές εξελίξεις.
Υπάρχουν φόβοι για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, λόγω του παραπάνω προβλήματος και εύλογες υποψίες για μεταπώληση της βιομηχανίας μετά από το αναγκαίο λίφτινγκ.

Γιατί φτάσαμε εδώ:
Κανείς δεν αμφισβητεί το ξεπούλημα και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗMAΡ. Το τίμημα ήταν εξευτελιστικό! Αυτό όμως ήταν μια αναμενόμενη από το μνημόνιο εξέλιξη και σχετικά προβλέψιμη. Το ζητούμενο είναι ποια ήταν τα λάθη, οι παραλήψεις, τα συμφέροντα, οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά παιγνίδια που παίχτηκαν από τοπικούς, κυρίως, φορείς και παράγοντες στο θέμα της Δωδώνης και ανοίξανε ηθελημένα η όχι την κερκόπορτα του ξεπουλήματος. Αυτά είναι:
Η ύποπτη και χωρίς στρατηγική στάση των Ενώσεων. Αυτό είχε διαφανεί ήδη από τη σύσκεψη στα Λιθαρίτσια, ενάμιση χρόνο πριν το ξεπούλημα και ολοκληρώθηκε στη συνέχεια.
Οι εμμονές της περιφέρειας Ηπείρου για ιδιωτικοποίηση και η υποστήριξη στη συνέχεια μιας ανεδαφικής και επιπόλαιης πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης. (Σήμερα περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα και η υποκρισία των υποστηρικτών της)
Τα γνωστά «παπαγαλάκια» των διαφόρων κέντρων εξουσίας που γυροφέρνανε την επικοινωνιακά επικίνδυνη πρόταση: « Η Δωδώνη να μείνει σε Ηπειρώτικα χέρια»! (Ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο)
Η μεγάλη καθυστέρηση των παραγωγών- κτηνοτρόφων στη δημιουργία συνεταιρισμού, που θα μπορούσε να διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΤΕ στην ονομαστική του αξία. (Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απόλυτα ρεαλιστική την περίοδο εκείνη)

Ο ρόλος γνωστών αγροτοπατέρων της περιοχής
Η εμμονή στον κρατισμό με τη διατήρηση του παλιού- αναχρονιστικού- καθεστώτος
Η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας για το ξεπούλημα και η έλλειψη αλληλεγγύης σε κτηνοτρόφους και εργαζόμενους της Δωδώνης

Ποιο είναι το ρεαλιστικό ζητούμενο σήμερα:
Κατά την άποψη μου είναι η άμεση οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική βάση. Η προσπάθεια, που ήδη έχει ξεκινήσει, των 6500 παραγωγών- εισκομιστών γάλακτος της Δωδώνης να συγκροτήσουν ένα μεγάλο Ηπειρωτικό-κτηνοτροφικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίματος, κυρίως στις αγορά πρώτων υλών, διαπραγματευτική δύναμη και μπορεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες ( πολιτικές- οικονομικές-τραπεζικές) και με νέο νομικό πλαίσιο περί συνεταιρισμών να μετεξελιχθεί σε ένα νέο συνεταιριστικό σχήμα.Ένα συνεταιρισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών με αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και διακριτούς ρόλους μεταξύ εκλεγμένων διοικήσεων και μάνατζμεντ, το οποίο θα πρέπει να λογοδοτεί στη ΓΣ των μελών.Τα πράγματα δυστυχώς σήμερα δεν είναι εύκολα για τους συνεταιρισμούς και τις συνεργατικές ιδέες. Φρόντισε κυρίως το ΠΑΣΟΚ να τους εκμεταλλευτεί, να τους χειραγωγήσει και να τους οδηγήσει σε πλήρη διάλυση. Ο δε νόμος Σκανδαλίδη (4015/11) είναι η ταφόπλακα της μικρής παραγωγής, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η κατάσταση στους συνεταιρισμούς σήμερα στην Ήπειρο είναι τραγική:
Η ΕΑΣ Πρέβεζας βρίσκεται σε εκκαθάριση
Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας καρκινοβατεί μέσα στο άρθρο 99
Η Ένωση Θεσπρωτία πουλάει τα σούπερ μάρκετ
Η ΕΑΣ Ιωαννίνων πέρα από τα δικά της προβλήματα θα πρέπει να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της ΑΣΗΚ που ήδη έχουν αναδειχθεί από τον Αθηναϊκό τύπο
Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.Η αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς θα κληθεί, χωρίς πίστωση χρόνου, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Η αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας είναι προϋπόθεση για την παραγωγικής της ανασυγκρότηση. Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού μόχθου.Το αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στη χώρας μας. Εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μετά τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών!

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης
Οικονομολόγος-Υπεύθυνος Αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων


Δεν υπάρχουν σχόλια: