Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ακτινογραφία στις υποσχέσεις του Αλέξη.

Η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με τους δανειστές αποτελούν το θεμέλιο του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. 


Η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με τους δανειστές αποτελούν το θεμέλιο του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο βρίσκονται το πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, η κατάργηση των νόμων για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών του Δημοσίου, η ακύρωση φόρων για τα χαμηλά εισοδήματα και τα ευπαθή οικονομικά στρώματα και η αναδιανομή των φορολογικών βαρών με αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες.

Βασικός μοχλός του οικονομικού μοντέλου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και η κοινωνικοποίηση νευραλγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Πάντως παράγοντες της αγοράς, ειδικοί αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για υψηλού ρίσκου υποθέσεις και σενάρια, γκρίζες ζώνες, κοστολογικές ασάφειες ενώ εκφράζουν ενστάσεις για επιστροφή σε ένα παρωχημένο μοντέλο κρατισμού.

Το μνημόνιο
Η πρώτη ακυρωτική πράξη της Βουλής
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα «η πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του. Θα το αντικαταστήσουμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουμε επεξεργαστεί.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
    Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και η έκβασή του αβέβαιη καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν πιστή τήρηση του μνημονίου συνδέοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση με τη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τυχόν ακύρωση του μνημονίου συνεπάγεται αυτόματα ακύρωση και της δανειακής σύμβασης και διακοπή της δανειοδότησης αφήνοντας ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες.

Δανειακή σύμβαση

Θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση
Στο οικονομικό πρόγραμμα αναφέρεται ότι «αμέσως μετά την ακύρωση του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης... Θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει, επίσης, να συνδεθεί με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης)».

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Το μείζον ερώτημα έχει να κάνει με το πώς θα καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η τρόικα θα παγώσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 30 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένη για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Εργασιακά

Στα 751 ευρώ ξανά ο κατώτατος μισθός
Θα καταργηθεί άμεσα η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτατος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ και θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια).
Θα αρθεί η κατάργηση της μετενέργειας και θα επανέλθει η υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Παράγοντες της αγοράς αντιτείνουν ότι λόγω της καθίζησης του τζίρου και της αλματώδους αύξησης των ζημιών δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας τους και ότι κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Δάνεια

Θα προχωρήσει σε ολική ή μερική διαγραφή
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε «ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα».

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Οι τραπεζίτες αντιτείνουν ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης θα πυροδοτήσει γενικευμένη στάση πληρωμών, πράγμα που θα εκτινάξει στα ύψη τα «κόκκινα δάνεια» επιδεινώνοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα σημειώνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Καταθέσεις

Διακρατικές συμφωνίες για επαναπατρισμό
Γίνεται λόγος για δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Ειδικοί τονίζουν ότι δεν αποσαφηνίζονται οι όροι και τα κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό υπενθυμίζοντας ότι τα όποια κίνητρα θεσπίστηκαν στο παρελθόν για την εισροή κεφαλαίων έχουν αποτύχει καθώς το κλειδί βρίσκεται στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία.

ΔΕΚΟ

Υπό δημόσιο έλεγχο οι στρατηγικής σημασίας
Θα παγώσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών που πέρασαν στο Ειδικό Ταμείο και θα επανέλθουν σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.).

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι μιλούν για ένα αναχρονιστικό μέτρο που γυρίζει την οικονομία πολλές δεκαετίες πίσω σε ένα υπέρογκο, παρασιτικό και πελατειακό «κράτος-επιχειρηματία» που εκτός των άλλων φόρτωσε στις πλάτες των φορολογούμενων τεράστια ελλείμματα. Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι η τυχόν υλοποίησή του θα στερήσει το Δημόσιο από δεκάδες δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιούνταν για τη μείωση του χρέους και θα ακυρώσει μία από τις βασικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Τράπεζες

Ανακεφαλαιοποίηση με εθνικοποίηση
Προτείνει την «εθνικοποίηση και ακολούθως την κοινωνικοποίηση δηλαδή να θέσουμε υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Τραπεζικά στελέχη μιλούν για επιστροφή σε αποτυχημένα κρατικίστικα μοντέλα διαχείρισης που δημιούργησαν στρεβλώσεις και εξέθρεψαν πελατειακές σχέσεις και σκάνδαλα με «δανεικά και αγύριστα» σε ημετέρους.

Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης

«Ασπίδα» ο ορυκτός πλούτος της χώρας
Mία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι το νεοσύστατο «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σ' αυτό το ειδικό, αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο ταμείο δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος καθώς η διαδικασία σύστασής του και πολύ περισσότερο η απόδοσή του σε «ρευστό» θα απαιτήσουν χρόνο.

Φορολογία

Αύξηση εσόδων με επιβάρυνση του πλούτου
Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%). Η προσαρμογή που προτείνεται θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).
Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.
Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

  • Η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  • Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων
  • Η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
  • Ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης.
  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Αρμόδιοι επισημαίνουν ασάφειες στα παραπάνω μέτρα υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανασυγκρότηση του μηχανισμού με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητάς του απαιτεί χρόνο, χρήμα, ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης.

Δαπάνες

Σταθεροποίηση στο 43% του ΑΕΠ
Το σχέδιο προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο στο επίπεδο του 43% του ΑΕΠ έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του μνημονίου - και, κατά μέγιστο, στον σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν ότι το μέτρο σε απόλυτα ποσά σημαίνει αύξηση των δαπανών κατά περίπου 16 δισ. ευρώ, πράγμα που θα προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

ΦΠΑ

Σταδιακή μείωση των συντελεστών
Σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα κλπ.) καθώς εκτιμάται ότι το μέτρο θα έχει θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ζήτηση λόγω της υψηλότερης ροπής προς κατανάλωση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Η ένσταση έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ θα στερήσει το Δημόσιο από έσοδα δισ. ευρώ σε μια μάλιστα κρίσιμη περίοδο και συνεπώς μέχρι να αποδώσει φορολογικά η αναθέρμανση της αγοράς θα πρέπει η τρύπα να καλυφθεί από ισοδύναμου αποτελέσματος άλλες πηγές εσόδων.

Χαράτσια

Κατάργηση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ' όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

  • Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
    Σύμφωνα με φοροτεχνικούς δεν διευκρινίζεται αν στις επιβαρύνσεις περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως έκτακτοι φόροι και τέλη (τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα, τέλος επιτηδεύματος κ.ά.) ποιο θα είναι το εισοδηματικό όριο για την απαλλαγή καθώς και ο χρόνος υλοποίησης του μέτρου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: