Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Σοκ για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρώτο «ψαλίδι» έως 50 ευρώ το μήνα στις συντάξεις από χθες Παρασκευή 28 Αυγούστου
Ουρές σχηματίστηκαν την Παρασκευή 28 Αυγούστου, από το πρωί, στις τράπεζες καθώς ήταν η πρώτη ημέρα καταβολής των συντάξεων, όμως πάνω από 2,6 εκατ. συνταξιούχοι βρήκαν... ψαλιδισμένα ποσά αφού οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου είναι κατά 2% μειωμένες οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές.


Αυτό  συνέβη λόγω της παρακράτησης αυξημένων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης

Έτσι, από 8 έως 10 ευρώ θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και από 40 έως 45 ευρώ όσοι παίρνουν την μέση σύνταξη από σήμερα που θα είναι σημαντικά μειωμένες κατά 3% 4% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου. 
Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ των οποίων οι συντάξεις θα πιστωθούν την ερχόμενη Τρίτη. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έμμεση περικοπή για τις κύριες συντάξεις φτάνει το 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%. Όμως, επειδή η παρακράτηση γίνεται επι του αρχικού μεικτού ποσού της σύνταξης - δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά η πραγματική μείωση εκτιμάται σε 3 με 4%. 
Σήμερα για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά μετά τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων τον Ιούνιο του 2015 πήρε σύνταξη 912 ευρώ και σήμερα η σύνταξή του θα φτάσει στα 892 ευρώ. 

Για τις επικουρικές
Η παρακράτηση 6% θα επιβάλλεται ανα σύνταξη και όχι ανα δικαιούχο. Δηλαδή, αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δυο επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση θα γίνει και στις δυο. Ετσι, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010 είχε φτάσει μετά τις περικοπές των μνημονίων στα 157,7 ευρώ σήμερα και τώρα θα πάρει 148,3 ευρώ (μεικτά). 
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από σήμερα έως τις Τρίτη που θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των συντάξεων σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους οι μειώσεις θα είναι κατά μέσο όρο 3,5% και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης θα κυμαίνονται από 8 έως 10 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και από 45 έως 50 ευρώ σε όσους πάιρνουν πάνω από την μέση σύνταξη
Όμως οι περικοπές το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες αφού θα περάσουν οι αναδρομικές μειώσεις από την 1η Ιουλίου 2015. 
Έτσι, μια κύρια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ μεικτά θα μειωθεί κατά 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο αλλά κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. 

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στους συνταξιούχους για να κλέψει τη ψήφο τους
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι το νέο αλλά ό,τι πιο παλαιό και παλαιοκομματικό υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό πως είπε ψέματα στους συνταξιούχους ότι θα τους δώσει τη 13η σύνταξη, για να κλέψει τη ψήφο τους.
«Τώρα οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν την αλήθεια. Πρώτα τούς έστειλαν στην ουρά των ΑΤΜs. Σήμερα τούς δίνουν μειωμένες συντάξεις έως 6%. Αύριο θα τους ζητήσουν πίσω, αναδρομικά, όλες τις μειώσεις για τους μήνες που πέρασαν. Αυτοί που μεχρι χθες δήλωναν υπέρασπιστές των συνταξιούχων, σήμερα τούς υποτιμούν με τον χειρότερο τρόπο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου τη ΝΔ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: