Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Από τα Χωράφια στα Κεντήματα | Η ιστορία Ζωής της γιαγιάς Δήμητρας

Στο ορεινό χωριό Τρίστενο Φωκίδος, η συνάντησή μας με την 88χρονη γιαγιά Δήμητρα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Καθώς καθόμασταν στο παραδοσιακό πέτρινο σπιτικό της, μας άνοιξε την πόρτα προς το παρελθόν, μιλώντας μας για τα σκληρά παιδικά χρόνια της.

Η γιαγιά Δήμητρα είχε αρχίσει να δουλεύει στα χωράφια από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ένα πραγματικά σκληρό παιδικό ξεκίνημα. Μας διηγήθηκε πώς η πείνα και η φτώχεια κυριαρχούσαν εκείνα τα χρόνια και πώς η ζωή ήταν μια συνεχής πρόκληση.

Μας έδειξε τα υπέροχα κεντήματα που είχε φτιάξει όταν ήταν νεαρή και μας εξήγησε τον τρόπο που δημιουργούσε τις βαφές από κορμούς δέντρων για να τα χρωματίζει. Το ταλέντο της και η δεξιοτεχνία της ήταν εντυπωσιακά.

Όταν μας μίλησε για τους γάμους, μας εντυπωσίασε πώς η παράδοση και η τελετουργία ήταν τόσο σημαντικές τότε. Κάθε νεαρή γυναίκα έπρεπε να έχει προίκα, και η προετοιμασία για τον γάμο ήταν μια διαδικασία γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις.

Καθώς η γιαγιά Δήμητρα μας διηγούνταν τις ιστορίες από το παρελθόν, ανακαλύπταμε τον κόσμο της πίστης σε δαιμονικά όντα που επηρέαζαν τη ζωή των ανθρώπων. Ήταν σαν να ταξιδεύαμε πίσω στον χρόνο και να ζούμε αυτές τις εποχές μαζί με τη γιαγιά Δήμητρα.

Τώρα, συνταξιούχος, η γιαγιά Δήμητρα απολαμβάνει την ηρεμία του χωριού από το μπαλκόνι του σπιτιού της, θαυμάζοντας τα έλατα και θυμόμαστε μαζί τις συναρπαστικές ιστορίες της και την πλούσια παράδοση του τόπου. Η πείρα και η σοφία της γιαγιάς Δήμητρας είναι ένας θησαυρός που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

Παραγωγή: Greek Village Life

Δεν υπάρχουν σχόλια: