Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Και πάλι προκάλεσαν οι Τσάμηδες με την εκδήλωση της "γενοκτονίας"!

Για μια ακόμη χρονιά οι "Τσάμηδες", με λίγα μεταφερόμενα άτομα από τα ενδότερα της Αλβανίας, έκαναν, το Σάββατο 25 Ιουνίου, την εκδήλωσή τους για την  γενοκτονία, όπως ισχυρίζονται, των προγόνων τους από τους Έλληνες, η οποία δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. 

Στο μνημείο, που έχουν στήσει στην "Τζάρα", στη θέση "Κλλογκιέρι", όπου δημιούργησαν και νεκροταφείο, "τίμησαν" με ομιλίες, λουλούδια και προσευχή, την 78η επέτειο της ανύπαρκτης, για την ελληνική πλευρά, γενοκτονίας. 

Μάλιστα ο πρόεδρος του "Τσάμικου" κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που συνοδευόταν από τους βουλευτές του κόμματος (εξελέγησαν στις λίστες του "Δημοκρατικού Κόμματος"), ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει επίσημα την  εκδήλωσή τους  ως επέτειο της Αλβανίας στις 27 Ιουνίου και να χαρακτηρίσει ως ιστορικό μνημείο το νεκροταφείο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο και το νεκροταφείο στην "Τζάρα" δημιουργήθηκαν με  χρήματα, που προήλθαν κυρίως από το "Τσάμικο" λόμπι της Αμερικής, αλλά και με οικονομική ενίσχυση από την τότε Αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, η οποία καθιέρωσε και την 27η Ιουνίου σαν ημέρα γενοκτονίας των "Τσάμηδων". 

Ακόμη τόνισε ότι "η διευθέτηση του "Τσάμικου" και η άρση του εμπολέμου, ώστε οι "Τσάμηδες" να περνούν τα σύνορα, είναι ζητήματα, που χρήζουν λύσης".

Η στάση των "Τσάμηδων" και κυρίως η αποδοχή της από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας είναι ένα ξεκάθαρο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονική χώρας, η οποία, προβάλλοντας αλυτρωτισμούς, περιορίζει τη δυνατότητα ένταξης και... δυναμιτίζει ταυτόχρονα και τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο των ανιστόρητων διεκδικήσεων των "Τσάμηδων", είχε προηγηθεί εκδήλωση μέσα στην αίθουσα του Αλβανικού Κοινοβουλίου, που περιελάβανε εμπρηστικές ομιλίες, αλλά και "Τσάμικους" χορούς! 

Ακόμη έγινε  προβολή του ντοκιμαντέρ "Δεν θα σε ξεχάσω Τσαμερία", για τις δήθεν σφαγές των δυνάμεων του Ναπολέοντα Ζέρβα σε βάρος των "Τσάμηδων", αλλά και του ντοκιμαντέρ "Διωκόμενη στάση", που αναφέρεται στη ζωή του "Τσάμη" συγγραφέα Bilal Xhaferri.

Επίσης προωθήθηκαν το βιβλίο “Muhamet Kuçuku- Çami” του δρ. Bashkim Kuçuku, που εκδόθηκε, αυτό είναι το περίεργο, από την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, αλλά και τα βιβλία "Πατέρας" και "Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες από την "Τσαμερία" του Cham Hekuran Halili.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι "Τσάμηδες" δεν έκαναν πορεία προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα του Μαυροματίου για λόγους, που έχουν να κάνουν, και με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας και  με την επιδίωξη της αλβανικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά τους την απαγόρευσε,  να μη φανεί προς την Ευρώπη ότι εκδηλώνονται ακραία, φανατικά και εξτρεμιστικά φαινόμενα. 

Πρέπει, επιτέλους, να αποφεύγονται οι προκλήσεις και να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. 

https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: