Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Το δυσβάστακτο βάρος της κτηνοτροφίας λόγω ανόδου των ζωοτροφών και η ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές

Μπροστά σε νέες δυσκολίες βρίσκεται αυτό τον καιρό ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς την ενδιαφέρουσα βελτίωση που δείχνει να υπάρχει στις τιµές παραγωγού (3,7%) το τελευταίο διάστηµα, υπερκαλύπτει, καθώς φαίνεται, από τα στατιστικά στοιχεία του Απριλίου 2021, το αυξηµένο κόστος παραγωγής (4,8%).

Στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της καταγραφής έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αύξηση στο λεγόµενο δείκτη εκροών προέρχεται σε σηµαντικό βαθµό από την εξέλιξη στις τιµές των προϊόντων ζωικής προέλευσης και δη από τα κρέατα (κυρίως εισαγόµενα). Τα κόστη παραγωγής επιβαρύνονται κατά βάση από τις διεθνείς τιµές του πετρελαίου, το εν γένει κόστος της ενέργειας και την άνοδο των πρώτων υλών που επενεργεί στις τιµές των λιπασµάτων και των αγροτικών µηχανηµάτων.

Σε µια απλούστερη προσέγγιση, υπέρµετρα δείχνουν να επιβαρύνονται σ’ αυτή τη φάση οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, παράλληλα µε τα υπόλοιπα κόστη εισροών και ενέργειας, καλούνται να αντιµετωπίσουν µια δραµατική αύξηση στις τιµές ζωοτροφών, η οποία προσεγγίζει ακόµα και στο 50%.

Αρκεί να αναφερθεί ότι πέρσι την ίδια εποχή το κριθάρι δεν ξεπερνούσε τα 16 λεπτά το κιλό, ενώ η τιµή µε την οποία φθάνει σήµερα το κριθάρι στο στάβλο υπερβαίνει τα 22 λεπτά το κιλό. Κι αυτό, µετά από έναν πολύ δύσκολο χειµώνα, όπου οι τιµές των ζωοτροφών έφθασαν στα ύψη και το κριθάρι, περί του οποίο ο λόγος, στο ελεύθερο εµπόριο έφθασε και 28 λεπτά το κιλό.

Αντίστοιχα, οι πληροφορίες θέλουν το καλαµπόκι να συντηρείται περί τα 25 λεπτά το κιλό (ελεύθερο εµπόριο) µε τους διαχειριστές των κτηνοτροφικών να δηλώνουν διατεθειµένοι να κλείσουν ποσότητες από τη νέα συγκοµιδή (Αύγουστο – Σεπτέµβριο) ακόµη και µε 23 λεπτά το κιλό.

Προφανώς και το όλο κλίµα έχει να κάνει τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά εµπορευµάτων, ωστόσο, αυτό το οποίο δεν έχει απαντηθεί, είναι τι έγιναν τα προϊόντα – ζωοτροφές που µέχρι το περασµένο φθινόπωρο πίεζαν ασφυκτικά την εγχώρια αγορά και τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν π.χ. στα Βαλκάνια δεν ήταν τέτοιες που να δικαιολογούν µια δραµατική µείωση της παραγωγής, εποµένως και των εξαγωγών που είχαν κατεύθυνση την ελληνική αγορά. Ενδεχοµένως, το νέο επίπεδο που υπαγορεύουν οι διεθνείς τιµές, σε συνδυασµό µε τις συνθήκες ζήτησης, να διευκολύνει την διάθεση της νέας συγκοµιδής στις χώρες παραγωγής.
Εκτός των κτηνοτρόφων όµως που αντιµετωπίζουν µε άµεσο τρόπο τα νέα κόστη παραγωγής, αρκετά είναι τα θέµατα που τίθενται, κυρίως λόγω των συνθηκών αγοράς, και για µεγάλες κατηγορίες καλλιεργητών. Στα πυρηνόκαρπα π.χ. µετά τις εκτεταµένες απώλειες λόγω παγετού, η αγορά παραµένει συγκρατηµένη, ενώ οι αποζηµιώσεις για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, αργούν, όχι µόνο να πληρωθούν αλλά και να αποσαφηνισθούν. 

Αύξηση 3,7% για τιµές παραγωγού, 4,8% εισροών λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Αυξηµένες κατά 3,7% αποτυπώνονται οι τιµές παραγωγού φυτικής και ζωικής παραγωγής στα τελευταία στοιχεία που δηµοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον περασµένο Απρίλιο, ωστόσο παράλληλα ανοδικά φαίνεται ότι κινήθηκε και το κόστος των εισροών.  Πιο συγκεκριµένα, ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, που δεν συνυπολογίζει τις αγροτικές επιδοτήσεις του µηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,7% που οφείλεται στην αύξηση κατά 7,7% του δείκτη τιµών της ζωικής παραγωγής και κυρίως στη µεταβολή της οµάδας κρέατα. Άνοδο 4,8% παρουσίασε και ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Εισροών λόγω της αύξηση κατά 5,6% του δείκτη τιµών των αναλώσιµων µέσων και κυρίως της µεταβολή της οµάδας ενέργεια και λιπαντικά.


Γιάννης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: