Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Καταρχήν συμφωνίες μονάδων με μεγάλα τονάζ πρόβειου για 1,10 ευρώ του χρόνου

Επιβεβαιώνονται πλήρως όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος τις προηγούμενες ημέρες για την ανοδική τάση στο πρόβειο γάλα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου σημειωτέον φέτος οι μέσες τιμές παραγωγού δεν έχουν περάσει τα 92 λεπτά το κιλό (στοιχεία ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), δυο, τρεις, ίσως και παραπάνω μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες κονταροχτυπιούνται ήδη για τα μεγάλα σημάδια (μονάδες με τονάζ άνω των 100 τόνων το χρόνο) πρόβειου γάλακτος της περιοχής, δίνοντας τιμές 1,08 έως 1,10 ευρώ το κιλό.

Σε πρώιμες συζητήσεις με εκπροσώπους εταιρειών, κτηνοτρόφοι έχουν ήδη αποσπάσει τιμές 1,10 ευρώ το κιλό για το γάλα της νέας σεζόν. Πριν από 15 ημέρες περίπου εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας με έδρα εκτός νομού, επισκέφτηκαν περιοχές του δήμου Μεσολογγίου και του Αστακού, προσφέροντας συμβόλαια διάρκειας άνω του ενός έτους σε παραγωγούς με μονάδες, οι οποίες πιάνουν παραγωγή ανά έτος άνω των 100 τόνων, με 1,10 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, για του χρόνου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι παραγωγοί εμφανίζονται προς ώρας επιφυλακτικοί, αν και ορισμένοι έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον προφορικά. Όσον αφορά στα τιμολόγια που κόβονται τώρα από μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, οι οποίες έχουν τονάζ άνω των 120 τόνων, αυτά ανέγραφαν τιμή για τον περασμένο μήνα της τάξης των 97 λεπτών το κιλό, η οποία είναι και η υψηλότερη για φέτος.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν μια μορφής ανάσα την άνοδο των εμπορικών τιμών, λόγω της μεγάλης ζήτησης, δεδομένων και των τσουχτερών τιμών των ζωοτροφών, όμως επισημαίνουν όμως, η πολιτεία θα έπρεπε ίσως να λάβει κάποια μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Σε Λάρισα και Χαλκιδική οι υψηλότερες μέσες τιμές το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το πρόβειο γάλα, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι υψηλότερες μέσες τιμές παραγωγού καταγράφονται στους νομούς Λάρισας (98 λέπτά το κιλό) και Χαλκιδικής (97 λεπτά το κιλό).

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές το ίδιο διάστημα καταγράφονται στο νομό Λασιθίου (74-75 λεπτά το κιλό και στο νομό Χανίων (80-81 λεπτά ανά κιλό).

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: