Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Δωράκι σε καταπατητές




«Εκπτώσεις» και στους τίτλους ιδιοκτησίας θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναγνωρίσει δικαιώματα σε όσους έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις! Προβλέπεται η εκχώρησή τους με έγγραφα που έχουν εκδοθεί ώς το 2004, όταν με το ισχύον καθεστώς πρέπει να χρονολογούνται από το 1974. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται, προς το παρόν, είναι να χρησιμοποιούνται οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις μόνο για καλλιέργειες.

Είναι άλλη μια δασοκτόνος ρύθμιση από την «καταιγίδα» τροπολογιών που προστέθηκαν χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή. Λίγες ώρες αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα...
η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, με την οποία αμφισβητείται η διάταξη του αρχικού νομοσχεδίου που παραδίδει σε ιδιώτες και με χαμηλό τίμημα καμένες δασικές εκτάσεις με το πρόσχημα ότι δεν είναι εφικτό να αναδασωθούν. «Ερχεται σε αντίθεση με τα συνταγματικώς προβλεπόμενα ως προς την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων», επισημαίνει η μελέτη και αναφέρει ότι η διάταξη αυτή αφορά καταπατήσεις που έχουν γίνει έως το 2007.

Συγχωροχάρτι
Οι επισημάνσεις δεν φαίνεται να πτοούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο χθες κατέθεσε νέες τροπολογίες με χαριστικές διατάξεις που ικανοποιούν αιτήματα βουλευτών και τοπικών παραγόντων. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η καταστρατήγηση των ελάχιστων προστατευτικών διατάξεων για τα δάση, αλλά και το συγχωροχάρτι για οικοδομικές παρανομίες. Μεταξύ άλλων:

Θεσπίζονται αυξημένοι όροι δόμησης για κτίρια τύπου Mall και κέντρα διασκέδασης, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση των ειδικών εγκρίσεων. Μετατρέπονται σε ισόγεια οι υπόγειοι χώροι, με το πρόσχημα του φυσικού φωτισμού και αερισμού των εσωτερικών χώρων. Για τον ίδιο λόγο «ξεθάβονται» τα υπόσκαφα σε ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους!

Επιτρέπονται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση εμπορικών κτιρίων που λειτουργούσαν νόμιμα ώς το 2014, αλλά με βάση την αλλαγή των χρήσεων γης πρέπει να απομακρυνθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στο όνομα «της ανταγωνιστικότητας της τοπικής κοινωνίας», δίνεται το δικαίωμα επέκτασης σε επαγγελματικά εργαστήρια και οινοποιεία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης της περιοχής.

Δίνεται παράταση, από 5 σε 10 χρόνια, στην παραμονή του ΠΑΟ στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και κυρίως το δικαίωμα να προχωρήσει η ΠΑΕ σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.


Ερωτήματα προκαλεί η διάταξη που δίνει το δικαίωμα «λειτουργικής συνένωσης» του τελευταίου ορόφου με το δώμα, χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών. Παρατείνεται επίσης ώς το 2016 η ισχύς των οικοδομικών αδειών που είχαν χορηγηθεί πριν από το 2012.

Με άλλη διάταξη δημιουργείται νέο όργανο, το Συμβούλιο επιθεώρησης περιβάλλοντος, δόμησης, ενέργειας και μεταλλείων, που θα συγκροτείται από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται «η παροχή γνωμοδότησης» σε ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διενέργεια επιθεωρήσεων έργων και δραστηριοτήτων από τους «αρμόδιους εκ του νόμου φορείς». Πρόκειται για «καπέλωμα» ελεγκτικών φορέων που θα θελήσουν να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους.

■ Με επιθετικό τρόπο απαντά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου στις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσε η τροπολογία για «πάγωμα» των προστίμων και των κατεδαφίσεων σε δάση ώς την εκπόνηση δασικών χαρτών, η οποία προβλέπεται να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κάνει λόγο για «υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα», υποστηρίζοντας ότι δεκάδες οικισμοί της εκλογικής του περιφέρειας έχουν δημιουργηθεί από δεκαετίες στην Αττική σε ζώνες που θεωρούνται δασικές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Χαρά Τζαναβάρα

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: