Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Απάντηση σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο filoiko.blogspot.gr.,σχετικά με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του ΄΄Ριγανά’’



Φίλε Κ.Ν.( αν και δεν έχω καταλάβει ποιός είσαι), πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου. Σήμερα βγήκα από το νοσοκομείο όπου εγχειρίστηκα για ένα μικρό πρόβλημα υγείας που μου παρουσιάστηκε ξαφνικά. Με πήρε τηλέφωνο φίλος που μένει μόνιμα στο χωριό και μου ανέφερε ακριβώς τα ίδια. Πριν από μία εβδομάδα είχα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας και μου ανέφερε ότι βρίσκεται στην διαδικασία  καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου των Αγίων Αναργύρων. Υπέθεσα ότι αφού προηγείται ο εορτασμός του Αϊ Γιάννη θα είχε μεριμνήσει και γι' αυτό το θέμα.

Έχω θέσει πολλές φορές το θέμα για μεταφορά του νεκροταφείου σε κοινόχρηστο χώρο που παλαιότερα είχε διαμορφωθεί για την κατασκευή γηπέδου. Οι αντιδράσεις από τους συγχωριανούς μου τεράστιες και μάλιστα και από νέους ανθρώπους.
Όταν τους είπα ότι συγχρόνως με το νέο νεκροταφείο θα απαιτήσουμε να γίνει και ένα μικρό οστεοφυλάκιο, ούτως ώστε όταν γίνεται κάποια εκταφή να μεταφέρονται τα οστά και σε 6-7 χρόνια να έχει απελευθερωθεί ο χώρος και να αποδοθεί στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μόνο που δεν με αφόρισαν. Έχω έρθει σε επαφές με παράγοντες της Εφορείας  αρχαιοτήτων σε Πρέβεζα και Γιάννενα, με την βοήθεια μελών του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και είμαστε σε καλό δρόμο.
 Εξάλλου εκεί που είναι σήμερα το νεκροταφείο δεν διανοείται καμιά γυναίκα να πάει μόνη της και μάλιστα πεζή να περιποιηθεί τα μνήματα των νεκρών της. 





Στο μοναστήρι του Αϊ- Γιάννη υπήρχαν εκτεθειμένα εκκλησιαστικά βιβλία τα οποία είχαν τυπωθεί το 1888 στη Βενετία και το 1904 στην Αθήνα. Ένα απόγευμα, (πριν από τέσσερα χρόνια ),με μία μικρή ερασιτεχνική μηχανή τα φωτογράφισα και ενημέρωσα τους αρμόδιους για την εξασφάλισή τους. Δεν δημοσίευσα το θέμα στο ROMIANEWS για να μην "ανοίξω τα μάτια σε επιτήδειους". Έπειτα από έξι μήνες τα βιβλία έκαναν φτερά.








 Οι τοιχογραφίες έχουν καλυφθεί από ασβέστη γιατί πριν από πολλά χρόνια δεν θυμάμαι ποιός δήμαρχος είχε βάλει κάποιον ελαιοχρωματιστή, τον Κώστα Καραμπόλα ή Καραμπούλα, δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό επώνυμο και έκανε το εσωτερικό του ναού πολύχρωμο.

Ο πρώην δήμαρχος κ.. Μιχάλης Κατραχούρας είχε αναφερθεί κάποτε σε ένα κονδύλιο περίπου 50.000 ευρώ που είχε προορισμό την επισκευή του ναού που κινδυνεύει με κατάρρευση από τις ζημιές που έχει υποστεί από τους σεισμούς.


Λίγα λόγια για το μοναστήρι
Δύο χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού και αφού διασχίσετε ένα δάσος από βελανιδιές, θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του ΄΄Ριγανά’’. Το σημερινό καθολικό της μονής κτίσθηκε το 1852 από τον ιερομόναχο Δανιήλ. Το αρχικό μοναστήρι κατά μία εκδοχή ιδρύθηκε το 1229 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Κομνηνού. Μία άλλη παράδοση τοποθετεί την ίδρυσή του, το 1449 από δύο αδερφούς μοναχούς που ήλθαν στην περιοχή της Ρωμιάς, από τη γειτονική μονή της Παντάνασσας.

Το Μοναστήρι καταστράφηκε από άγνωστη αιτία στα τέλη του 15ου αιώνα για να ξαναχτισθεί από τον ηγούμενο Δανιήλ. Σαν τελευταίος ηγούμενος του Μοναστηριού αναφέρεται το 1882 ο Βαρθολομαίος από το Ελευθεροχώρι.

 Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του ΄΄Ριγανά’’, συντηρούσε με δικά του χρήματα το Ελληνικό σχολείο, που λειτουργούσε πολλά χρόνια πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου στη Στρεβίνα ( σημερινή Καμπή ).

Ευχαριστώ τον πολύ καλό φίλο Μιλτιάδη που μέσα από τα σχόλια που φιλοξένησε στο filoiko μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή μας.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: