Στο μάτι αρπακτικών της διεθνούς κερδοσκοπίας μπήκαν ελληνικά δάνεια, έργα και ομόλογα;
Για το γεγονός πως η Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια αποτελεί πεδίο δράσης διεθνών κερδοσκόπων έχουν χυθεί τόνοι μελάνι και δε χρειάζεται να πει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες.
Η συνεχής, όμως, μειούμενη ρευστότητα στην αγορά και τα "κόκκινα" που χτυπούν όλο και περισσότερα δάνεια, φαίνεται πως έχουν ανοίξει την όρεξη σε περισσότερα από 20 διεθνή hedge funds, που έχουν βάλει στο μάτι ακίνητη περιουσία, ομόλογα, αλλά και μεγάλα έργα υποδομής.
Η επιθετική τακτική των κερδοσκόπων έχει διαφανεί εδώ και μερικούς μήνες, όταν, όπως λέγεται, προσπάθησαν να μπουν στο παιχνίδι εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ, αλλά κυρίως της Proton Bank.
Ένα από αυτά τα funds μάλιστα, αυτό της Monarch Asset Management έφτασε στο σημείο να καταθέσει στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας προσφορά για την εξαγορά της τράπεζας. Όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς πάντως, στόχος των κερδοσκόπων δεν ήταν τόσο η τράπεζα αυτή καθαυτή, αλλά η σημαντικής αξίας ακίνητή της περιουσία. Αν σε αυτές τις κινήσεις αθροίσει κανείς και την παραφιλολογία που έχει κατακλύσει την αγορά τελευταία, σχετικά με τρεις γνωστούς εφοπλιστές που φέρονται να έχουν πουλήσει τα χρέη τους σε ξένα hedge funds, τότε το τοπίο που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για το οικονομικό περιβάλλον στην χώρα.
Ποια είναι τα κερδοσκοπικά funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα
Από το 2009 η καταρρέουσα οικονομία της Ελλάδας φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς κερδοσκόπους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν πλέον σχεδόν εγκατασταθεί στην Αθήνα, κυνηγώντας ευκαιρίες σε ομόλογα και ακίνητη περιουσία.
Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητα στη χώρα μας έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα η Adelante Asset, η Fairfax, ηMarathon Asset Management, η Elliot Associates, η Thir Point LLC που έχει συνεργασία με το μεγαλοκερδοσκόπο Σόρος, η York Capital LP, η Oaktree Capital Management, η Fir Tree Partners, ηMonarch Alternative Capital, η Apollo Capital, η Och Ziff Capital Management Group LLC, η Saba Capital Management, η Greylock Capital Management και η Vega Asset Management.
Τι κυνηγούν στη χώρα μας
Η επιθυμητή λεία κάποιων από τους διεθνείς κερδοσκόπους που κατακλύζουν την Αθήνα για ευκαιρίες, είναι κυρίως οι τράπεζες και η ακίνητη περιουσία. Σημαντικό κομμάτι, όμως, του ενδιαφέροντος αυτών αποτελούν τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το κούρεμα (PSI), η συνολική αξία των οποίων φτάνει τα 62 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 16-17 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, η αξία κάθε ομολόγου αντιπροσωπεύει πλέον το 31.5% της ονομαστικής αξίας των προηγούμενων που κυκλοφορούν στην αγορά μόλις προς 26 cents ανά ευρώ. Την ίδια στιγμή, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες κατέχουν ομόλογα αξίας 1.41 δισ. ευρώ, ασφαλιστικά ταμεία ομόλογα αξίας 5.5 δισ. ευρώ συν άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν ιδιώτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνουν κύκλοι διεθνών επενδυτών, περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ενίσχυση της ρευστότητας τους. Στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα ομόλογα που έχουν στη διάθεση τους, καθώς και τα "κόκκινα" δάνεια που σήμερα φτάνουν τα 160.000. Με τον τρόπο αυτό, τα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας θα βάλουν για τα καλά χέρι στην ελληνική οικονομία και παράλληλα θα πάρουν όσο όσο και χιλιάδες ιδιοκτησίες Ελλήνων που υπάρχουν φόβοι πως θα τα χάσουν προς ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτό, ωστόσο, που αναμένεται να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, είναι η βούλησή τους να εμπλακούν στη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων που αναμένεται να δώσουν εργασία σε χιλιάδες ανέργους.
Με τις τράπεζες να καίγονται για ρευστότητα, δεν αποκλείεται να πέσουν στα χέρια των hedge funds τα μερίδια τους σε κοινοπραξίες οδικών αξόνων που από Οκτώβρη θα πάρουν ξανά μπροστά, γεγονός που θα βάλει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρες σε νέα βάση, καθώς μέσω αυτών, οι κερδοσκόποι θα μπορούν εύκολα να πιέζουν για ακόμα περισσότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου