Διάταξη που θα προβλέπει ομαδικές απολύσεις χωρίς εμπόδια σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο "σκούπα" (ή σε νέο Μνημόνιο) που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα προωθηθεί για ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ότι "δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων και μείωσης του κατώτατου μισθού", κατά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα συζητήθηκε λεπτομερώς πώς θα δρομολογηθούν οι θεσμικές αλλαγές στον νόμο περί "ομαδικών απολύσεων". Συγκεκριμένα η τρόικα ζήτησε να μην ισχύουν δύο προϋποθέσεις: α) η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και β) η έγκριση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και να παραμείνουν οι τυπικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη σύσταση οικονομοτεχνικής μελέτης και η (τυπική) διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Οι αλλαγές αυτές κατά τους δανειστές είναι θεμελιώδεις, καθώς, με δεδομένη τη διατήρηση του 5% ως πλαφόν μηνιαίων απολύσεων για επιχειρήσεις μέχρι 150 εργαζόμενους, αίρονται δύο σημαντικά εμπόδια για την υπέρβασή του. Ειδικότερα για επιχειρήσεις που απασχολούν 300, 500 ή και 1.000 εργαζόμενους (π.χ. ΔΕΚΟ και τράπεζες) με τον τρόπο αυτόν θα απολύονται αρκετά περισσότεροι εργαζόμενοι ή ακόμα θα κλείνουν επιχειρήσεις (π.χ. ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) με συνοπτικές διαδικασίες ακόμα και καθ' υπέρβαση και της φωτογραφικής πρόσφατης ΠΝΠ που έβαλε "λουκέτο" στην ΕΡΤ όπου προϋπόθεση (για κατάργηση Οργανισμού η Α.Ε.) ήταν η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού.
Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν. 3863/2010 το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα, απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους.
β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
γ) Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3, 4 και 5 παρ.1 του Ν. 1387/83. Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα.
Δ. Στρατούλης: Δίνει «γη και ύδωρ»
"Ο υπ. Εργασίας, δίνοντας για ακόμα μια φορά 'γην και ύδωρ' στην τρόικα, πήρε τα συγχαρητήρια των εκπροσώπων των τοκογλύφων δανειστών της χώρας για το κατεδαφιστικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό μνημονιακό έργο της κυβέρνησης και συμφώνησε μαζί τους ένα νέο συμβόλαιο εκτέλεσης εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και μικρομεσαίων επαγγελματιών" σημείωσε σε δήλωσή του ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού ελέγχου για θέματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και κάλεσε τον λαό να δώσει με αποφασιστικότητα και ενότητα τη μάχη για να μην περάσει το 4ο τρισχειρότερο Μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου