Για χρέος 109 ευρώ, δανειολήπτρια ενημερώθηκε για τις νομικές επιπτώσεις
Στην περίπτωση της δανειολήπτριας- των οποίων τα στοιχεία έχει στη... διάθεσή του το newpost, η «όχληση» έγινε για την υπέρογκη οφειλή των 109 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δανειολήπτρια δέχτηκε τηλεφώνημα από μια νεαρή υπάλληλο που συστήθηκε ως ιδιαιτέρα δικηγόρου των Αθηνών να προβεί σε εξόφληση ή διακανονισμό του ποσού.
Όταν ζήτησε, όπως καταγγέλλει στο newpost, να συνομιλήσει με την ίδια τη δικηγόρο, «μάσησαν τα λόγια τους και μου έκλεισαν το τηλέφωνο. Τους πήρα εγώ καθώς είδα το τηλέφωνό τους στην αναγνώριση κλήσης, ένας συνεργάτης μου συστήθηκε ως γραμματέας της δικηγόρου και όταν το ρώτησα πώς είναι δυνατόν η δικηγορική εταιρεία να έχει προσωπικά μου δεδομένα, μου είπε πως δεν μπορεί αν μου απαντήσει σε αυτό».
Το newpost κάλεσε σε όλα τα τηλέφωνα από τα οποία δέχτηκε την «όχληση» η συγκεκριμένη δανειολήπτρια με το... δυσθεώρητο χρέος.
Μετά από πολλές περιπέτειες και πολλούς υπαλλήλους που έκλειναν το τηλέφωνο όταν ζητούσαμε να μιλήσουμε προσωπικά με τη δικηγόρο, καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί της.
Όπως μας διευκρίνισε η κυρία Όλγα Ευτυχίδου, εκ μέρους της οποίας οι υπάλληλοι τηλεφωνούσαν στην οφειλέτρια, «δεν είναι δική μου η δικηγορική εταιρεία. Εργάζομαι στην εταιρεία των αδελφών Γιώργου και Μάριου Σιούφα. Εφόσον μου ανατίθενται κάποιες υποθέσεις, κάνουμε κάποιες επικοινωνίες να δούμε τι θα κάνει ο οφειλέτης, προτείνουμε διευκολύνσεις.
Προσπαθούμε μέσω των τηλεφώνων να βρούμε λύση. Αν δεν βρεθούν λύσεις, εξαρτάται από τον εντολέα αν θα προβούμε σε νομικές διαδικασίες. Εντολέας μας είναι η τράπεζα η οποία μας αναθέτει τις ανείσπρακτες οφειλές».
Στο ερώτημα σε τι διαφέρει μια νομική εταιρεία που προσπαθεί να πιέσει τους οφειλέτες από μια εισπρακτική εταιρεία η κ. Ευτυχίδου απαντά: «Μια εισπρακτική έχει δικηγόρους; Κάνει νομικά έγγραφα; Παρίσταται σε δικαστήρια; Μην κάνετε αυτή τη σύγκριση. Στόχος μας είναι η εξωδικαστική ή και δικαστική ρύθμιση».
Το newpost επικοινώνησε και με τον Δημήτρη Βερβεσό, γνωστό δικηγόρο και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: «Οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν ληξιπρόθεσμα τραπεζών, δεν μπορούν να τηλεφωνούν με επιμονή στους οφειλέτες, γιατί έτσι μετατρέπονται σε εισπράκτορες και απαγορεύεται από τον δικηγορικό κώδικα.
Οφείλουν απλά να ενημερώνουν τους οφειλέτες για το χρέος και για τις νομικές κινήσεις που πρόκειται να γίνουν. Όμως οι περισσότεροι επιμένουν να τους ενοχλούν και να τους ζητούν ημερομηνίες καταβολής των ποσών που απαιτούν. Έτσι μετατρέπονται, υπό το μανδύα των νομικών εταιρειών, σε εισπρακτικές».
Τι γίνεται όμως όταν τα ποσά είναι ευτελή, όπως τα 109 ευρώ τα οποία οφείλει η δανειολήπτρια που απευθύνθηκε στο newpost;
«Δεν υπάρχει πλαφόν προς τα κάτω. Οτιδήποτε ορίζει ο δικηγορικός σύλλογος και ο νόμος, ο δικηγόρος το αναλαμβάνει ανεξαρτήτως ποσού», λέει η κυρία Ευτυχίδου.
Ένα άλλο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο: «Πώς είναι δυνατόν οι υιοί ενός επιφανούς πολιτικού, επί σειρά ετών στέλεχος κυβερνήσεων που θήτευσε και ως Πρόεδρος της Βουλής, να επιδίδονται σε εισπρακτικές μεθόδους έστω και για 109 ευρώ»;
Η αμηχανία της δικηγόρου ήταν εμφανής: «Ε, τώρα, τι να σας πω. Δεν κάνουν κάτι παράνομο».
Στο ερώτημα σε τι διαφέρει μια νομική εταιρεία που προσπαθεί να πιέσει τους οφειλέτες από μια εισπρακτική εταιρεία η κ. Ευτυχίδου απαντά: «Μια εισπρακτική έχει δικηγόρους; Κάνει νομικά έγγραφα; Παρίσταται σε δικαστήρια; Μην κάνετε αυτή τη σύγκριση. Στόχος μας είναι η εξωδικαστική ή και δικαστική ρύθμιση». Όμως οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν ληξιπρόθεσμα τραπεζών, δεν μπορούν να τηλεφωνούν με επιμονή στους οφειλέτες, γιατί έτσι μετατρέπονται σε εισπράκτορες και απαγορεύεται από τον δικηγορικό κώδικα. Οφείλουν απλά να ενημερώνουν τους οφειλέτες για το χρέος και για τις νομικές κινήσεις που πρόκειται να γίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου