Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Κυριακή κοντή γιορτή. Λιγότερα λουκέτα και αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου ευαγγελίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που προβλέπει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.



Λιγότερα λουκέτα και αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου ευαγγελίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που προβλέπει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Το γεγονός ωστόσο ότι το διαθέσιμο εισόδημα για καταναλωτικές δαπάνες έχει μειωθεί δραματικά και τα… χειρότερα έπονται (αύξηση ανεργίας, απολύσεις στο Δημόσιο, χαράτσια κ.λπ.) δεν προβληματίζει(!) ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς την παρτίδα θα σώσουν οι τουρίστες που λεφτά έχουν, Κυριακές δεν έχουν.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο και για τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους.
Ωστόσο, με διάταξη του νομοσχεδίου που προστέθηκε ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κυβερνητική κρίση, οι δήμαρχοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και οι αντιπεριφερειάρχες της υπόλοιπης χώρας θα πρέπει εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου να αποφασίσουν για τις περιοχές τους ποιες Κυριακές δεν θα είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα, πέραν των επτά. Σε διαφορετική περίπτωση τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν και όλες τις Κυριακές τους έτους. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το ωράριο λειτουργίας της Κυριακής, ενώ το νέο πλαίσιο καταργεί το ισχύον καθεστώς των τουριστικών περιοχών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εντός των ορίων του ίδιου δήμου δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις . Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, ενώ με την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση ύψους των 309 εκατ. ευρώ ετησίως.
  

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου «Νέοι κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών» προβλέπει:
● Ολα τα καταστήματα (μικρά και μεγάλα) θα μπορούν να είναι ανοιχτά επτά Κυριακές τον χρόνο. Οι δύο είναι πριν από τα Χριστούγεννα, η μία την Κυριακή των Βαΐων και οι άλλες τέσσερις, τις πρώτες Κυριακές των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων, που σήμερα είναι δύο.
Τα μικρά καταστήματα που έχουν εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες, δεν λειτουργούν εντός πολυκαταστημάτων, εμπορικών και εκπτωτικών κέντρων, θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές τον χρόνο. Αρκεί, βέβαια, να το επιτρέψουν οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι για τις πόλεις της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με τις περιόδους των εκπτώσεων, αυτές αυξάνονται από 2 σε 4. Ειδικότερα, η τακτική χειμερινή ξεκινάει τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και διαρκεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η τακτική καλοκαιρινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι νέες ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι καθορίζονται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τις πρώτες Κυριακές των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.
Θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες της αγοράς καυσίμων. Στους πρατηριούχους που θα εντοπίζονται να έχουν πειραγμένες αντλίες θα αφαιρείται οριστικά η άδεια και δεν θα επιτρέπεται η χορήγησή της στο ίδιο σημείο και σε άτομα συγγενικά (μέχρι δευτέρου βαθμού) του παραβάτη, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται για πρώτη φορά η διενέργεια ελέγχων από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα -«τα μυστικά αυτοκίνητα»- τα οποία θα δύνανται να κάνουν έφοδο, χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση. Επίσης, τοποθετούνται συστήματα εισροών-εκροών καυσίμων και στους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Τέλος, σε ό,τι αφορά την αγορά καυσίμων, προβλέπεται οι συμβάσεις μεταξύ εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχων να είναι υποχρεωτικά γραπτές και να αναφέρονται οι εκπτώσεις και η πιστωτική πολιτική.
Αυστηρότερες και αντικειμενικές θα είναι οι κυρώσεις για αγορανομικές παραβάσεις καθώς δεν θα υπάρχει εύρος προστίμων και ποινικών κυρώσεων, αλλά θα είναι όλα συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η διακίνηση επιβλαβών τροφίμων επισείει ποινή φυλάκισης 6 μηνών και όχι ώς 6 μήνες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα της πληρωμής του προστίμου σε 30 μέρες με μπόνους τη μείωσή του κατά 50%.
Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο Αγορανομικών Διατάξεων (Α.Δ.). Καταργούνται ισχύουσες διατάξεις όπως η υποχρεωτική κωδικοποίηση Α.Δ. ανά πενταετία, ενώ καταργούνται διατάξεις που χαρακτηρίζονται αναχρονιστικές. Για παράδειγμα, ο εκάστοτε υπουργός δεν θα έχει πλέον την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τον τρόπο και τον τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης, όπως η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης προϊόντων (π.χ. πώληση ξηρών καρπών από κάβες).


Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: